Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Seçim 2023 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi son oy oranları

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi son oy oranları

Bugün 60 milyondan fazla seçmenin sandık başına gitmesinin ardından gerçekleşen sayımla birlikte Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur sonuçları açıklandı.

Okunma Süresi: 11 dk

Yüksek Seçim Kurulu seçim yasaklarının kalktığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği sonuçlarını gazetedamga.com.tr'den takip edebilirsiniz.

Bugün milyonlarca vatandaş sandık başına giderek oyunu kullandı. Muharrem İnce'nin çekilmesiyle 3 aday kalmıştı. Mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve ATA İttifakı Adayı Sinan Oğan arasında kıyasıya bir rekabet yaşanması bekleniyordu ve bugün oylamalar sona erdi. Peki, yeni cumhurbaşkanı kim oldu? Detaylar haberimizde yer almaktadır.

Hangi aday ne kadar oy aldı?

14 Mayıs 2023 cumhurbaşkanlığı seçiminde 3 adayın aldığı oylar şu şekildedir;

Recep Tayyip Erdoğan : %49,49

Kemal Kılıçdaroğlu: %44,79

Sinan Oğan: %5,29

Muharrem İnce: %0,43

Recep Tayyip Erdoğan kimdir?

Politikacı ve devlet adamı, Türkiye'nin 12. ve şimdiki Cumhurbaşkanı. AK Parti Kurucusu ve Genel Başkanı, eski İstanbul Belediye Başkanı, eski Başbakan.26 Şubat 1954'te İstanbul / Kasımpaşa'da doğdu. Sahil Güvenlik'te de görev yapan Rizeli denizci bir babanın oğludur. Çocukluğu Rize'de geçti. On dört yaşında ailesiyle birlikte Rize'den İstanbul'a göç etti ve Piyale Paşa İlkokulu'nda okudu. Çocukken harçlık kazanmak için İstanbul sokaklarında limonata ve simit satardı. 1965 yılında girdiği İstanbul İmam Hatip Okulu'ndan 1973 yılında mezun oldu. Aksaray İktisadi ve Ticaret İlimleri Okulu'ndan mezun oldu, daha sonra 1981 yılında üniversite derecesi ile Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne geçiş yaptı. 16 yıl Camialtı, İETT ve Erokspor'da forma giydi ve 12 Eylül 1980'den sonra futbolu bıraktı. 1980'de Recep Tayyip Erdoğan İETT'den ayrılınca özel sektörde çalışmaya başladı. 1982 yılında askere gitti, terhis olduktan sonra aynı şirkette yaklaşık bir buçuk yıl çalıştı. Kariyerine başka bir şirkette genel müdür olarak devam etti. Aynı zamanda üniversite yıllarında Türkiye Milli Talebe Birliği'nin faaliyetlerine katıldı. Siyasetle ilgilendi, 1978'de Milli Selamet Partisi (MSP) Beyoğlu gençlik kolları başkanlığına, aynı yıl MSP İstanbul il başkanlığına seçildi ve fiilen siyasete atıldı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 1983 yılında kurulan Refah Partisi ile siyasi hayatına devam etti. 1984'te partinin Beyoğlu ilçe başkanı, 1985'te İstanbul valisi ve MKYK üyesi oldu. 1986 ara seçimlerinde, 1989'da Beyoğlu ilçe belediye başkanlığına aday oldu. Refah Partisi 1989 seçimlerinde ikinci parti oldu ve 1991'de tekrar milletvekili adayı oldu ve partisi barajı geçince milletvekili seçildi. Ancak “tercihli oy sistemi” nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu milletvekilliğini iptal etti. Onun yerine o yıl Meclise Mustafa Baş girdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı

1994 yılına kadar İstanbul İl Başkanlığı görevini sürdüren Erdoğan, medya ve anket tahminlerini altüst ederek 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde % 25,19 oy alarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan ve Türkiye'nin sosyal ve ekonomik başkenti olan İstanbul`da yaptığı Belediye Başkanlığı döneminde kaçak yapılaşma ve o yıllarda şehri kasıp kavuran susuzluk sorunu ile mücadele etti ve mücadelelerinde önemli başarılara ulaştığı gözlendi.recep tayyip erdoğan

Okuduğu Bir Şiir Yüzünden Cezaevine Konuldu

Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997 tarihinde davet üzerine gittiği Siirt`te, katıldığı mitingde yaptığı konuşma sırasında Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlere tavsiye ettiği bir kitaptan, Ziya Gökalp'ın 1912 yılında Balkan Savaşı için yazdığı “Asker Duası” başlıklı şiirini okuduğu için, özellikle “Minareler süngü / Kubbeler miğfer / Camiler kışlamız / Müminler asker” dizeleri tartışma konusu yapılarak, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı. Yargılama sonunda Türk Ceza Kanunu'na göre "Irk ve din farklılıklarını dikkate alarak halkı kin ve nefrete alenen tahrik" suçundan 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Erdoğan bu mahkeme kararıyla 4,5 yıl görev yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 26 Mart 1999'da Kırklareli'ndeki Pınarhisar Cezaevi'ne girdi. 24 Temmuz 1999'da tahliye oldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kurucusu

Bu süreçte kendisini beğenen ve destekleyen kişilerin yeni bir parti kurma önerilerine açıktı. Anayasa Mahkemesi'nin Fazilet Partisi'ni kapatmasının ardından bağımsızlar, "Gelenekçiler" ve "Yenilikçiler" olarak adlandırılan iki kanattan yeni bir parti kurma çabalarını sürdürdüler.Sözde "Milli Görüşçüler" kanat Recai Kutan liderliğinde 20 Temmuz 2001'de Saadet Partisi'ni (SP) kurarken, "Değişimciler" kanadı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Adalet ve Kalkınma Partisi'ni ( AK Parti) 14 Ağustos 2001'de Parti) ve Erdoğan parti genel başkanlığına seçildi. Partisi, 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde büyük bir zafer kazandı ve seçmenlerin %34,29'unu kazanan ilk parti oldu.Lideri olduğu parti seçimi kazandı ancak Recep Tayyip Erdoğan seçim yasağı nedeniyle meclise giremedi. Arkadaşı ve parti liderlerinden Abdullah Gül bir süre parti genel başkanı olarak görev yaptı ve 58. hükümeti kurmak için başbakan oldu.Bu ara formülün ardından ikinci süreç yaşandı: Milletvekili seçilen Fadıl Akgündüz'ün ardından. Genel seçimlerde Siirt'in rütbesi düşürüldü ve aynı ilde AK Parti 1. milletvekili seçilen Mervan Gül adaylıktan çekildi, Siirt'te ara seçim yapıldı. Erdoğan, bu ara seçimde Siirt Milletvekili seçilerek AK Parti hükümetini Abdullah Gül'den devraldı ve 2003'te ilk kez başbakan oldu.recep tayyip erdoğan

Başbakan Erdoğan

Başbakan Erdoğan, yönettiği hükümetler döneminde birçok reformu hayata geçirdi. Türkiye 45 yıl sonra Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması imzaladı ve Erdoğan'ın atanmasıyla Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri başladı. Ülkede gerçekleştirdiği reformların ardından Avrupa'nın Sesi Vakfı tarafından "2004 Yılının Avrupalısı" seçildi.2007 genel seçimlerinde Türkiye tarihinde 52 yıl sonra ilk kez bir iktidar partisi ikinci dönem için oylarını artırdı ve bu yarışmayı Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi %46,58 oyla kazandı. oylar.2010 yılında, kamuoyunda uzun yıllardır devam eden anayasa değişikliği talebi karşısında, Erdoğan, özellikle darbe sırasında hazırlanan anayasa olmak üzere, daha modern ve demokratik bir anayasa talebini karşılamak için kolları sıvadı. Yeni anayasanın tamamen değiştirilmesi için ön hazırlıklar olarak 12 Eylül 2010'da referanduma konu oldu. Hazırladığı paket seçmenden destek gördü ve %57,94 evet oyu ile kabul edildi. Bu referandumun ardından 2012'de yasalaşmak üzere yeni bir anayasa hazırlamaya başladı.2011 yılında Erdoğan liderliğindeki AK Parti, Türk siyasi hayatındaki başarısını sürdürerek, 2011 Haziran 12. Erdoğan, Türkiye'nin 61. hükümetini tek başına kurarak çalışmalarına devam etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos 2014 Pazar günü halk oylamasıyla. Başkan seçildi. Türkiye'nin 12. ve şu anki cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı olarak göreve başlamadan önce 2003'ten 2014'e kadar 11 yıl başbakanlık yaptı. 2007 anayasa değişikliği referandumunun ardından 10 Ağustos 2014'te yapılan seçimde doğrudan genel oyla seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu. Bu seçimde Erdoğan oyların %51,79'unu aldı. Kurucuları arasında yer aldığı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 12 yıl genel başkanlığını yürütürken; 2002, 2007, 2011 ve 2015 genel seçimlerinde en çok oyu alan parti olarak bölünen Ak Parti, 2015 genel seçimlerinde de en çok oy alan parti oldu. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından Recep Tayyip Erdoğan, cep telefonu mesajları ve internet üzerinden yaptığı konuşmalarla halkı meydanlara çıkarak darbecilere karşı ayağa kalkmaya çağırdı. Tüm şehirlerin meydanlarında toplanan milyonlarca insan, ellerinde Türk bayrağıyla günlerce gece geç saatlere kadar demokrasi nöbetini sürdürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevdeyken 16 Nisan 2017'de yapılan referandumda AK Parti'nin hazırladığı anayasa teklifini kabul ederek yetkilerini genişletti. Seçmenlerin %51,41'inin “Evet”, “Hayır” oylarının ise %48,59'da kaldığı bu referandumun ardından yeniden AK Parti'ye üye oldu. 29 Mayıs 2017'de AK Parti Genel Başkanı ve Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Merkezi Yönetim Kararlar Kurulu (MKYK) toplantısında bir kez daha AK Parti Genel Başkanı oldu. Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 52,6 oy alarak başarılarına bir zafer daha ekledi ve yeniden seçilen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak görevine devam etti.recep tayyip erdoğan

Ayasofya ibadete açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın 10 Temmuz 2020 Cuma günü Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına ilişkin kararını "hayırlı olsun" mesajıyla paylaştı. Bunun yerine karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine ilişkin 1934 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Danıştay 10. Dairesi kararıyla iptal edildiği hatırlatıldı. Bu kapsamda Ayasofya'nın idaresi 633 sayılı Din Makamlarının Kuruluş ve İşleyişine Dair Kanun'un 35. maddesine göre yürütülmektedir. Dini konularda Cumhurbaşkanı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verildiği açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yukarıdaki cumhurbaşkanlığı kararını sosyal medya hesabından "Tebrikler" notuyla paylaştı.

Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi ve çocukları

28 Ağustos 2014'te cumhurbaşkanlığına başlayan Erdoğan, 4 Temmuz 1978'de bir konferansta tanıştığı 1955 doğumlu Emine Erdoğan (Gülbaran) ile evlidir. Ahmet Burak ve Necmettin Bilal adında iki oğlu, Esra ve Sümeyye adında iki kızı oldu.Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Hayatı, biyografisi ve siyasi geçmişi

Recep Tayyip Erdoğan'ın Ödülleri

Recep Tayip Erdoğan birçok ödül aldı. Bunlardan birkaçı şunlardır: 18 Nisan 2004 - "Dünyanın En Etkili 100 Kişisi"nden biri (Time dergisi), 13 Haziran 2004 - "Altın Plaka" ödülü, Amerikan Başarı Akademisi Ödülü (İngilizce: Academy of Achievement), 8 Ağustos 2006 - "Karadeniz Ülkelerinde Yılın Reformcusu ödülü" (Hazar Enerji Entegrasyonu), 15 Ocak 2008 - "Köprüleri İnşa Etmek" ödülü (Müslüman Sosyal Bilimciler Derneği), 26 Ekim 2009 - Nişan-ı Pakistan (Pakistan), 12 Ocak 2010 - "İslam'a Hizmet Ödülü" Kral Faysal Fonu), 1 Mart 2010 - "Hariri Ödülü" BM Habitat ve Refik Hariri Vakfı), 25 Kasım 2010 - "Yılın Lideri" (Arap Bankalar Birliği).

Kemal Kılıçdaroğlu Kimdir ?

Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde doğan Kemal Kılıçdaroğlu, ilk ve ortaöğrenimini Erciş, Tunceli, Genç, Elazığ gibi Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaptı. Yükseköğrenimini yapmak için girdiği Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden (şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) 1971'de mezun oldu.Lisans öğrenimini tamamladığı 1971 yılında, girdiği hesap uzman yardımcılığı sınavının ardından Maliye Bakanlığı'nda göreve başladı. Daha sonra hesap uzmanı olan Kılıçdaroğlu, bir yıl Fransa'da kaldı. Hesap uzmanlığını 1983'e kadar sürdürdü ve aynı yıl Gelirler Genel Müdürlüğü'ne atandı. Burada önce daire başkanı olarak görev aldı, daha sonra aynı kurumun genel müdür yardımcılığını yaptı.Kemal Kılıçdaroğlu 1991 yılında Bağ-Kur'a atandı. Burada genel müdürlük yapan Kılıçdaroğlu, 1992 yılında da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne geçti. Daha sonra kısa bir süre Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı. 1994 yılında Ekonomik Trend dergisi tarafından "Yılın Bürokratı" seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu, 1999'un Ocak ayında kendi isteğiyle Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu.Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonu'na başkanlık eden Kılıçdaroğlu, Hacettepe Üniversitesi'nde de bir süre ders verdi. Daha sonra Türkiye İş Bankası'nda yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.11 Ocak 1999'da SSK Genel Müdürlüğü'nden ayrılan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Demokratik Sol Parti'den 18 Nisan 1999'daki genel ya da yerel seçimlerde aday olmak için istifa ettiği dönemin gazetelerinde belirtildi. 18 Nisan 1999 genel ve yerel seçimlerinde aday gösterilmedi.Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem için yapılan 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleri'yle Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili olarak Meclis'e girdi.22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri'nde de İstanbul'dan 23. dönem milletvekili seçildi.Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan İstanbul'a kadar adalet talebiyle yürüdü. Kılıçdaroğlu yürüyüş kararını, Berberoğlu'na yirmi beş yıl hapis cezası ve tutuklama kararı verilmesi sonrasında aldı. Yürüyüş, 15 Haziran 2017'de Ankara'da Güven Park'ta başlamış ve 9 Temmuz 2017'de Maltepe'de sonlandırılmıştır. 420 kilometrelik yolu 25 günde yürüyen Kılıçdaroğlu, yürüyüşün sonunda Maltepe'de bir miting de düzenledi.27. dönem CHP İzmir 2. bölge milletvekili adayı oldu.

Sinan Oğan kimdir?

Sinan Oğan, 1 Eylül 1967 tarihinde Azerbaycan Türkü bir ailenin çocuğu olarak Iğdır'ın Melekli beldesinde doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu olup yüksek lisans çalışmasını aynı üniversitede tamamlamıştır.

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi'nde (MGİMO) doktora çalışmasını tamamlamıştır. İleri düzeyde Rusça ve akademik düzeyde İngilizce bilmektedir. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde araştırma görevlisi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesinde öğretim görevlisi ve Dekan Yardımcısı olarak görev yaptı.

TİKA Azerbaycan Temsilcisi oldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından "Devlet Nişanı" ile ödüllendirilmiştir. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası Başkanlığı yaptı. TÜRKSAM'ı kurdu ve Başkanlığını yaptı. Yayınlanmış 3 kitabı ve 500'den fazla makalesi bulunmaktadır.

Milliyet Gazetesi "Sosyal Bilimler", Marmara Üniversitesi "Akademik Üstün Başarı" ve Ekoavrasya Derneği "Türk Dünyasına Hizmet" ödüllerinin sahibidir. "İnterpress Media Takip Merkezi" tarafından 2010 yılında televizyon ekranlarında en çok tartışılan konu ve en çok ekranda yer alan isimler üzerine yapılan bir çalışmada 131 haberle, Türkiye'de televizyon ekranlarında en fazla boy gösteren isimleri arasında yer aldı.

2011 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Iğdır milletvekili seçilmiştir. Türkiye-Arnavutluk ve Türkiye-Nijer Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesi ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Genel Sekreteridir.

26 Ağustos 2015 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden ihraç edildi. Açtığı davayı kazanarak 2 Kasım 2015 tarihinde ihraç edildiği MHP'ye geri döndü. 10 Mart 2017 tarihinde Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ile birlikte MHP'den tekrar ihraç edildi.

2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için ATA İttifakı tarafından aday gösterildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *