Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından dünyada tıp literatürüne geçecek önemli bir başarıya imza atıldı.
Doktorlar hastalığın tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vakayı tanımladığını ifade etti ve bu durumu "Giresun Sendromu" adıyla isimlendirdi.
DÜNYADA İLK KEZ TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger tarafından bu hastalığın dünyada daha önce görülmediği vurgulandı.
Uzman isim, “Dünyada ilk defa tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdık ve Giresun Sendromu adını verdik." dedi.
Dülger, organların ters yerleşiminin çok nadir görüldüğünü fakat bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini ve bunun yanı sıra sirozun geliştiğini dile getirdi.
Dülger, "Bu hastalar normal kapasitelerinde çalışamıyor, yürüyemiyor ve ömürleri kısalıyor. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar zamanla daha belirgin hale geliyor" dedi. Dülger ayrıca uygun tedavi yapılmazsa hastalığın hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabildiğini söyledi.
"GİRESUN'UN ADINI TÜM DÜNYAYA DUYURDUK"
Başhekim Dr. Fazlı Kulaklı da konu hakkında "Bir sendrom tanımlamak kolay değil ama Giresun’dan çıkan bu başarıyı çok önemsiyoruz. Bu sendrom, Giresun’un adını tüm dünyaya duyuracak ve tıp literatüründe önemli bir yer edinecek." dedi.
GİRESUN SENDROMU BELİRTİLERİ NELER?
Dünyada ilk kez görülen Giresun Sendromu hastalığının belirtileri de açıklandı. Buna göre ilk kez görülen vakada en önemli bulgular nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik şikayeti olarak açıklandı.