Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Politika Gelecek ve Saadet Partisi'nin ardından iki parti daha yeni grup kurabilir

Gelecek ve Saadet Partisi'nin ardından iki parti daha yeni grup kurabilir

Gelecek Partisi ile Saadet Partisi’nin TBMM’de grup kurmasının ardından dikkat çeken yeni bir gelişme yaşandı.

Okunma Süresi: 2 dk

EMİNE KAŞIKCI- 14 Mayıs seçimlerine CHP listelerinden giren DEVA Partisi 15, Gelecek Partisi 10 ve Saadet Partisi de 10 milletvekili çıkarmıştı.

CHP listelerinden seçime giren 4 siyasi parti 38 milletvekiline ulaştığı için seçimin hemen ardından Meclis'te yeni bir grup kurmak için ikili, üçlü görüşmeler yürütmeye başlamıştı.

Sözcü Gazetesi yazarı İsmail Saymaz, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi'nin grup kurma kararı aldığını ileri sürmüş ve Deva Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Halk TV yayınına katılarak "Ortak grup 3 partiye zarar verecekti, hayır dedik" ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde de Gelecek Partisi ile Saadet Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ortak grup kurdu.

Söz konusu yaşanan bu gelişmelerin ardından yeni bir grup kurulacağı iddiası ortaya atıldı.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, Gelecek Partisi ile Saadet Partisi’nin (SP), TBMM’de 6. grubun kurmasının ardından siyaset kulislerinde şimdi de CHP listelerinden parlamentoya giren DEVA Partisi ile Demokrat Parti’nin (DP) “yeni bir grup kuracağı” ileri sürülüyor.

Öte yandan DP’li yetkililer, “DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve SP’nin kuracağı gruba katılmak istemedi, neden şimdi DP ile birlikte TBMM’de yeni bir grup kurmak istesin” sorusuna ise DEVA Partisi'nin SP çatısı altındaki birlikteliğe karşı çıkmasına sebep olarak ‘siyasal İslam’ çizgisinde bir parti olmayı hedeflemediği belirtildi.

DP’li yetkililer şu açıklamayı yapıyor:

“DEVA Partisi de Gelecek Partisi de AKP’nin içinden çıkan partiler. DEVA Partisi, SP çatısı altındaki birlikteliğe karşı çıktı. Çünkü DEVA Partisi, AKP’nin içinden doğan bir parti olarak yeniden ‘siyasal İslam’ çizgisinde bir parti olmayı hedeflemiyor. DEVA Partisi, ‘merkez sağ’ parti olma hedefinde. O nedenle SP çatısı altında TBMM’de kurulacak bir grupta DEVA Partisi’nin yer almasının 2028 seçimlerinde ‘partiyi geri düşüreceği’ düşünülüyor. Siyasette merkez sağ boşluğunun doğduğuna inanıyor ve o boşluğu doldurmayı hedefliyor. Ancak DEVA Partisi, SP çatısı altında TBMM’de kurulan gruba katılmış olsaydı, toplumdaki ‘Bu da AKP içinden çıkan siyasal İslamcı bir parti’ imajını yıkamazdı. Ancak DP öyle değil. DP, geçmişte her kesimi kucaklayan bir merkez sağ partisi. O nedenle DP ile yeni bir grup, Gelecek Partisi ile SP’nin kurduğu ittifak ile aynı olmaz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *