Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Medya 10 Eylül 2018 Pazartesi Reyting Sonuçları | Yasak Elma mı birinci yoksa Koca Koca Yalanlar mı?

10 Eylül 2018 Pazartesi Reyting Sonuçları | Yasak Elma mı birinci yoksa Koca Koca Yalanlar mı?

Televizyon ekranlarında en çok izlenen yapımlar belli oldu. Birbirinden iddialı kanallar arasında yaşanan reyting savaşından hangisi galip çıktı? Güne damgasını vuran Yasak Elma ve Koca Koca Yalanlar arasında geçmesi düşünülen reyting sonuçları açıklandı mı? İşte 10 Eylül 2018 Pazartesi Reyting Sonuçları

Okunma Süresi: 4 dk

Türkiye'nin en çok tercih ettiği 6 kanal arasında geçen reyting savaşlarında bir gün daha geride kaldı. Filmler, diziler ve yarışmaların birbirine üstünlük kurabilmek için mücadele ettiği akşamda gün birincisi belli oldu. Show TV yeni haftaya da Güldür Güldür Show ile başladı. Star TV Sen Sağ Ben Selamet ile izleyicilerinin karşısına çıktı. Kanal D'nin yeni dizisi Koca Koca Yalanlar son bölümü ile ekranlara geldi. ATV'nin bilgi yarışması Kim Milyoner Olmak eğlenceli dakikalar yaşattı. FOX'un olaylı dizisi Yasak Elma yeni sezona merhaba dedi. Özellikle yaşandığı iddia edilen taciz sonrasında gözlerin çevrildiği Yasak Elma dizisinin bugün birinciliği elde etmesi ihtimaller dahilinde görülüyor. Kesin sonuçları 10.15 itibariyle TİAK ve anlaşmalı olduğu web sitelerden görüntüleyebilirsiniz.

Reyting sıralaması her gün belirli sayıdaki televizyon kullanıcısı ve hane tarafından oluşturulmaktadır. Bağlanan cihazlarla birlikte ölçülen kumanda hareketleri ve kanallardaki gezinme süreleri üzerinden hesaplanan veriler yüzdeye dökülür. Böylece reyting sonuçları ortaya çıkar. Bu veriler ve sıralamalar kanal sahiplerinden reklam verenlere, izleyicilerden oyunculara binlerce kişiyi direkt olarak etkilemektedir. Ayrıca yapımların sürekliliği konusunda da referas sağlayabilmektedir.

güldür güldür show

 

Reyting nedir? Rating nasıl ölçülür? Total ve AB Grubu nedir? Share ne anlama gelir?
 

1- İzleyici Ölçümü nedir ?

İzleyici Ölçümünün İngilizce karşılığı Audience Measurement olup, izlenme oranı, izlenme payı ve benzer verilerin sağlanması amacıyla yapılan ölçümlerin tümüdür.

2- İzlenme Oranı, İzlenme Payı nedir ?

İzleyici Oranı (reyting) ortalama izlenme oranıdır. Bir program diliminde veya zaman diliminde her dakikaya düşen ortalama izleyici yüzdesini gösterir. İzlenme Payı, bir kanalın belli bir zaman diliminde toplam izleyiciden almış olduğu payı gösterir.

3- Türkiye'deki televizyonlar için izlenme oranları (reyting) ölçümleri nasıl yapılmaktadır?

Türkiye’de reyting ölçümü, Avrupa’da bir çok ülkede bu türden veriler üreten AGB Nielsen tarafından 1989 yılında başlatılmıştır. Günümüzde ise reyting ölçümlerini TNS gerçekleştiriyor..

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren izleme ölçümleri, 21 il merkezinde ve bu il merkezlerinin 20.000 nüfus üstü kent-ilçelerinde olmak üzere Türkiyede 2201 hanede yapılmaktadır. Firmadan alınan bilgilerde söz konusu hane sayısının bu bölgelerdeki 5 yaş üzeri 38.935.633 kişiyi temsil ettiği belirtilmektedir.

4- A/B ve TOTAL ne demek?

Ölçüm yapılan dört tane grup var. A/B, C1, C2, D/E. Bu grupları oluştururken hane reisinin eğitim ve mesleğine bakılıyor. Eğitim düzeyi yüksek olan insanlar A/B dediğimiz grubu oluşturuyor. C ve D/E grubu ise daha alt geliri temsil eden insanlar. Total ise bütün bu grupların toplamı demek.

REYTING (TOPLAM İZLEME ORANI) % : Belirli bir zaman diliminin dakikası başına düşen ortalama izleyici oranı. Toplam türk televizyon seyircisinin izleme oranı %.

SHARE (İZLENME PAYI) % : Bir kanalın ve programın belirli bir zaman diliminde toplam televizyon izlemeden aldığı pay.

4- Reyting ölçüm sisteminin çalışma şekli?

TNS ölçümün yapılacağı illerde bir araştırma yaparak orada yaşayanların bölgede yaşayan insanların demografik özellikleri ve sosyo-ekonomik statüleri hakkında ayrıntılı bilgi toplar. ardından söz konusu bölgenin yapısını temsil etme yeteneğine sahip ailelerden oluşan bir izleyici paneli oluşturulur. reyting ölçümü yapılması için seçilecek ailelerin bulunduğu şehirlerin 5 yaşın üzerinde olup kentli nüfusa sahip olması gözetilir. (yaklaşık 41 milyon kişilik bir nüfusa karşılık gelir).şu anda yapılan reyting ölçümleri 2201 evde, 2801 rating aleti takılarak yapılmaktadır. ( o evdeki tüm televizyonlara bu aletten takılır) peoplemeter adı verilen bu reyting aletinin özel bir kumandası vardır. bu kumandayla o anda televizyon seyretmekte olan kişi sayısı ve bunların kim olduğu da gözlemlenebilir. (evdeki her aile bireyine bir numara tahsis edilmiştir. örneğin 1 numaralı düğme babanın, 2 numaralı düğme annenin, 3 ve 4 numaralı düğme çocukların gibi. aile bireyleri, televizyon izlemeye başladıkları anda ve izlemeyi bıraktıkları anda kumanda cihazında kendilerine ait düğmeye basarlar. ayrıca 9 dakikada bir “aynı kişiler mi?” sorusu görülür. böylece aile bireyleri izlemeyi bitirme ve başlama anlarında kişisel düğmelerine basmaları konusunda uyarılmış olurlar)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *