Aralık 2019'da fayton yasaklandıktan sonra, ruam dolayısıyla yasak geldiğini belirten Lale Mansur, "Burgaz’da ve Heybeli’de ruam yok. Oradaki atlar alınıp Büyükada’ya götürülmek isteniyordu. Faytoncular atlarını faytonlarını satsınlar, atlarını belediyeye versinler isteniyordu. Birçok faytoncu buna çok ciddi direndi. Bu fayton işi de çok özetlemem gerekirse şu şekilde: Yıllar yılı, bunun kontrolü yapılmıyor. Hiçbir şey yapılmıyor. Yani ne ilçe tarım ne kaymakamlık ne belediye, hiç hiç! Faytoncuların kendi verdikleri dilekçeler var. ‘Bu iş bu şekilde yürümez, bunu bir kontrol edin, disipline alın, yoluna koyalım’ dediler. Hayır, hiçbir şey olmadı. Faytonu kaldırdılar, peki sonra? Bu hayvanlar ne oldu? Kaç tanesi öldü? Bunları bir adet hayvansever takip etmez mi? Tamam, fayton kalktı da bu atlar ne olacak şimdi?" diye sordu.
Arpalama hastası oldular
"Kimsenin bir projesi yok. Belediye, bunları bedava olarak ‘sahiplenirdi.’ Fakat bunların kontrolü yapılmadı" diyen Mansur, "Ayrıca bu atlar, doğumlarından beri bir aileyle yaşamışlar. Onlar büyük bir travma geçirdiler. Ve yüzlercesi öldü, bağlı kalmaktan. Kendinizi düşünün. Zincirle bağlısınız, ha bire yemek yediriyorlar ama hareket yok. Bu, arpalama denen hastalığa yol açıyor, bir sürü at bu şekilde öldü" ifadelerini kullandı.
50 DEĞİL TAM 100 AT GÖNDERİLDİ
Adaların Atları Platformu tarafından yapılan açıklamada ise İBB tarafından Dörtyol’a 100 at gönderildiğini, 10 atın ilk günlerde stresten öldüğünü açıkladı. Adaların Atları Platformu'nun adadan gönderilen atların hangi tarihte nereye gittiğini izleyip açıklandığı belirtilerek, "Kayıtlarımıza göre Dörtyol’a 50 at değil 100 at gönderildi. Atlar 13 Ağustos ve 18 Ağustos 2020’de, 4 TIR seferi ile İstanbul’dan Hatay’a gittiler. Bu yüz attan 10’unun, uygunsuz yolculuk şartları ve stres nedeniyle ilk günlerden öldüğünü öğrendik. Adalar’dan gönderilen 860 atın tamamının İBB tarafından yerinde kontrol edilmesini istiyoruz. Bu atların çipleri var. Teslim edildikleri belediyeler ve diğer alıcılar tarafından ilçe tarım müdürlüklerine kayıt edilmiş olmaları gerekiyor. Kayıt yaptırmayan sorumlular ve atları denetimsiz bir şekilde teslim eden İBB yetkilileri hakkında yasal işlem yapılmalıdır. Kötü şartlarda bulunan bütün atların Adalar’a geri getirilerek İBB tarafından at sağlığına uygun şekilde bakılmaları gerekiyor" denildi. Açıklamada, "İBB, Adalar’da satın aldığı atları ahırda hapis tutmaktan hemen vazgeçmeli" çağrısı yapılarak, "Atlar ahırdan dışarı çıkarılarak dolaşmaları sağlanmalı. Burgazada ve Heybeliada’da kalan son atların ahırları Mart 2021’de İBB tarafından yıkıldı. İBB burada yeni ahır yapmayı “düşündüğünü” açıkladı. Evsiz bırakılan atlar için acilen her adada barınma çözümü bulunmalı" ifadeleri kullanıldı.