Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Manşet Haber Yurt demeye bin şahit gerek

Yurt demeye bin şahit gerek

AK Parti iktidarının yurt sorununa yatak sayısını artırarak 'çözüm' bulması, öğrencileri zor durumda bıraktı. İTÜ yurtlarında kalan öğrenciler odaların koğuşa döndüğünü söyleyerek, “Nefes alacak yer kalmadı” dedi

Okunma Süresi: 4 dk

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl "Yurt sorunu diye bir şey söz konusu değil" diyerek görmezden geldiği barınma ve yurt sorunu büyüyor. Okulların açılmasına az bir süre kalmışken üniversite öğrencileri, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da barınma sorunuyla baş başa kalmış durumda. Yetersiz yurt sayısı ise öğrencilerin elini kolunu bağlıyor. Özel yurtlara mahkûm bırakılan öğrencilerden yılda 100 bin TL civarında bedel isteniyor.


İstanbul’da yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrenci sayısı toplam bir milyon bin 834. Geçen yılın verilerine göre İstanbul’daki devlet yurdu kapasitesi ise sadece 24 bin 651. İstanbul’da öğrencilerin sadece yüzde 2,46’sı devlet yurtlarına yerleşebiliyor. Bu yurtlarda ise kapasite artışı nedeniyle öğrenciler bir odayı adeta sıkışarak kullanmak zorunda kalacak. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, geçen hafta “Bugün itibarıyla yurt kapasitemiz 800 binin üzerine çıktı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek kapasitesi” dedi. Ama yurtların kapasitelerinin nasıl artırıldığı da tartışma konusu. Öğrenciler, bunun odalara fazladan yatak ve ranza eklenmesiyle sağlandığını söylüyor.

 

Öğrenciler tepki gösterdi
Sosyal medya hesaplarında yurt odalarının görüntülerini paylaşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, "Nereden nereye cidden okulun en olanaklı yurtlarından biriyken bu halde nasıl barınabilmemizi bekliyorsunuz? Kitaplıklarımız bile kaldırılmış 2 dolaba nasıl sığacağız?" ifadeleriyle AKP'li Recep Tayyip Erdoğan ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na gönderme yaparak İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu'ya tepki gösterdi. Öğrencilerin yurt odalarından paylaştıkları görüntülerde dip dibe koyulan yataklar sebebiyle kitaplık ve kişisel eşyalara dahi yer kalmadığı görülüyor. Kasapoğlu'nun “hemen hemen yüzde 95'i ranzalıyken yüzde 10'a düşmüş bir sistemden bahsediyorum" dediği öğrenci yurtlarından İTÜ Vadi Erkek Öğrenci Yurdu’nda ise ranzalı sistem devam ediyor.

 

Ev baksak daha iyiydi
Gazetecilerin ulaştığı öğrencilerden biri, "Yıllardır 2 kişi kalınan yurtlarımızda zaten etüt odalarımız ve çamaşır kurutma makinelerimiz bize bile yetmiyordu. Vize-final döneminde etüt odasında yer bulmak imkansız oluyordu. Şu an her bakımdan 2 kişilik dizayn edilmiş (prizleri, portmantolari vs.) odalarımızı 3. bir yatak koyarak 3 kişilik yapıyorlar. Fakat odada yer yok. Bu sebeple bizim birer dolabımızı ve kitaplığımızı kaldırdılar. Şu an yurttaki herhangi birinin o dolaba sığması imkansız. Bu arada yataklarımız baza bile değil. Odada nefes alacak, koli-valiz açacak yer yok. Bu karar bize ücretleri ödedikten sonra söylendi bilseydik ev bakardık" diyerek yaşadıklarını anlattı.

Teminatla kayıt yeniledik
Diğer bir öğrenci ise İTÜ Ali İhsan Aldoğan Yurdu'nda kaldığını söyleyerek, “Odaların tamamı, priz yeterliliğinden masa lambasına, banyosuna, dolaplarına kadar iki kişiliğe uygun şekilde yapılmış ve senelerdir böyle hizmet vermekte. Fakat iki tane kitaplık şeklinde dolabımız ve bir tane giysi dolabımız oda içerisinden çıkarılarak, odaya bir yatak ve bir dolap eklenerek odalar 3 kişilik hale getiriliyor. Yataklar da baza değil ve bu durumda depolama alanımız oldukça kısıtlanmış ve kitap koyacak yerimiz dahi elimizden alınmış oluyor. Üstelik odada dolaşmak için bile alan kalmıyor. Sadece bu değil, mutfak, çamaşırhane, depo gibi ortak alanlara zaten sığmakta güçlük çekiyorken, kişi sayısının artması ile birlikte yaşam kalitemiz olabileceği en düşük seviyeye geliyor. Kayıt yenileme dönemimiz Haziran ayındaydı ve bizlere iki kişilik oda teminatı verilerek kayıt ücreti alındı ve kaydımız yenilendi. Sonradan bilgimiz dahilinde olmadan odalar 3 kişiliğe dönüştürüldü. Bu durumda 3 kişilik odada kalmayı tercih etmeyecek olan öğrenciler için yeni bir yer bulmak imkansız hale geldi" ifadelerini kullandı. Bir başka öğrenci ise kaydını 2 kişilik yurt olduğu için yenilettiğini ancak odaların kendilerine danışılmadan 3 kişilik yapıldığını belirterek, “Gerekçe de yurt yönetmeliğinde 1 ya da 3 kişi aynı odada kalabilir diye bir ibarenin olmasıymış. Fakat başka bir İTÜ yurdu 2 kişilik kalmaya devam edip sadece zam yapıldı. Daha önceden haberimiz olsaydı o yurda bile geçiş yapmak isteyebilirdik” diye konuştu.
 

Sorunlar bitmek bilmiyor
Vadi erkek yurdunda kalan bir öğrenci ise odalarının zaten 3 kişilik olduğunu son düzenlemeyle birlikte 4 kişilik yapılmak istendiğini söyledi. Öğrencilerden gelen tepkiler nedeniyle yeni gelenlerin 4 kişilik odalara yerleştirildiği, eski öğrencilerin ise 3 kişilik oralarda kalacağının söylendiği belirtildi. Yurtta genel bir temizlik problemi olduğu da öğrencilerinin sorunları içerisinde yer aldı. Öğrenciler ring servisleri ve internet konusunda da sorunlar yaşadıklarını aktardılar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *