Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Ara
Damga Manşet Haber Üvey evlat değiliz!

Üvey evlat değiliz!

İstanbul’da kentsel dönüşüm denilince akla ilk gelen Tozkoparan ve Fikirtepe’de şimdi de kira yardım parası krizi patlak verdi.

Okunma Süresi: 4 dk

İstanbul’da kentsel dönüşüm denilince akla ilk gelen Tozkoparan ve Fikirtepe’de şimdi de kira yardım parası krizi patlak verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fikirtepe’deki “Kentsel dönüşüm kira yardımını 5 bin 250 liraya çıkardık’ açıklaması havada kaldı. Hem Tozkoparan hem Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm ofislerine giden vatandaşlara “Bu sadede ‘Yarısı Bizden’ kampanyasına katılan kişiler için geçerli’ yanıtı verildi. Fikirtepe Platformu Başkanı Yasin Bektaş “Biz üvey evlat değiliz” diyerek isyan etti.


Çevre Şehircilik ve İkilim Değişikliği Bakanlığı dayanıksız yapı stokunu ortadan kaldırmak için ‘Yarısı bizden’ kampanyası başlattı. Bakanlığın başlattığı kampanya sonrası yapılacak kira yardımlarının da 5 bin 250 liraya çıktığı açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Fikirtepe’deki temel atma töreni ve anahtar teslim töreninde kira yardımlarını 5 bin 250 liraya çıkarıldığını açıklamıştı. Ancak Erdoğan ve Kurum’un bu açıklamaları Tozkoparan ve Fikirtepe’de uygulanmıyor. Vatandaşlar yıllardır haklarını aradıkları için kendilerine üvey evlat muamelesi yapıldığını söylüyor.


Bu paralar nasıl ödenir?

Tozkoparan’da yaşayan Cengiz Karabay, yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak, “Tozkoparan’da kangren haline gelen bir serüvenin içerisindeyiz. Bu yıllardır sürüyor. Kentsel dönüşüm iki taraf için de avantajlı olmak zorundadır. Biz onun mücadelesini verdik. Yukarıda kararlar alınıyor ama alt tarafta bu kararlara uyulmuyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre Bakanı Murat Kurum kira yardımlarının 5 bin 250 liraya çıkarıldığını açıkladılar. Ancak Güngören Belediyesi bize en fazla 3 bin 450 lira kira yardımı yapılacağını söylüyor. Açıklanan kira yardımı kampanya için geçerliymiş. Biz neden bu kampanyadan ayrı tutuluyoruz onu anlamış değiliz. İstanbul’da kiralanacak ev yok. Bulsanız da ödenecek gibi değil. Şu anda Güngören civarında en ucuz kira 12 bin liradan başlıyor. Bu paralar nasıl ödenir? Eğer sorunsuz bir şekilde dönüşüm yapılması isteniliyorsa bizim de bu kampanyaya dahil edilmemiz gerekiyor” diye konuştu.


Hakkımızı istiyoruz

Tozkoparan’da yaşayan Hanife Çakıroğlu ise “Bizler kentsel dönüşüme karşıymışız gibi hedef gösteriliyoruz. Biz istemez miyiz yeni yapılmış güvenli evlerde yaşamayı? Oysa Güngören Belediyesi evleri yaparken bizleri de borçlandırmak istiyor. Biz buna karşıyız. Dolayısıyla çok sayıda arkadaşımız dava açtı. Çoğu yürütmeyi durdurma kararı aldı. Şimdi belediye karot almaya zabıtayla geliyor. Bu yetmiyormuş gibi şimdi de bizleri ‘Yarısı bizden’ kampanyasından olmadığımız için açıklanan kira yardımından mahrum bırakmak istiyorlar. Hak aramak ne zaman suç oldu?” dedi.


Zabıtalarla geldiler

Tozkoparan’da yıllardır vatandaşla karşı karşıya gelen Güngören Belediyesi 1 Mayıs 2023 tarihinde bir karar alarak Tozkoparan Mahallesi’nde bulunan binalardan karot testi yapılması için numuneler alınmasına karar verdi. Karar yazısında, “İlçemiz genelindeki mevcut yapıların yapısal durumlarının gözlemsel incelenmesi ve mevcut durum itibarıyla can ve mal güvenliği açısından olası risklerin bertaraf edilmesi amacıyla ypılan saha çalışmalarında Tozkoparan Mahallesindeki mevcut binanızın yapım tarihi ve mevcut durumu itibariyle dış cephesi taşıyıcı sisteminde deformasyonlar açığa çıkan donatılarda korozyon oluştuğu tespit edilmiştir” denildi. Belediye zabıtayla birlikte çok sayıda binadan karot örneği aldı.


AĞZIMIZA BAL ÇALINDI!

Fikirtepe Platformu Başkanı Yasin Bektaş, Fikirtepe’de görev yapan bakanlık bürokratlarının acilen görevden alınması gerektiğini söyledi. Bektaş, “Böyle bürokratlar olduğu sürece Cumhurbaşkanı veya Çevre Bakanı ne dese boş. Biz sorunlarımız için Fikirtepe’de açılan bu büroya gidiyoruz. Kira yardımlarının eskiden alınmış ücret üzerinden verileceği söylendi. Sonra bize deniliyor ki siz kampanya dışındasınız. Bize üvey evlat muamelesi yapılıyor. Her seçim öncesi bizim ağzımıza bir kaşık bal çalınıyor. Seçimden sonra unutuluyoruz. Sorunlarımızı dile getiriyoruz. Bürokratlar bize “Gidin dava açın” yanıtı veriyorlar. Bizimle devleti karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Biz Bu işin bir an önce bitmesini istiyoruz. Evlerimize taşınmak istiyoruz. Neden devletle karşı karşıya gelelim? 60 bin vatandaşın tamamının isteği budur. Bu bürokratların acilen görevden alınması lazım” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *