Hava kalite izleme istasyonlarının verilerini analiz eden Greenpeace Akdeniz, Türkiye'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu 20 bölgeyi belirledi. Hava kirliliğinde ilk sırada Hatay'ın İskenderun ilçesi, 2. sırada Kadıköy-Göztepe yer aldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre Türkiye'de 2023 yılında havası temiz şehir olmadığı ortaya çıktı
BİRİNCİ SIRADA İSKENDERUN İKİNCİ SIRADA GÖZTEPE VAR!
Greenpeace Akdeniz, hava kirliliğiyle mücadele için yürüttüğü çalışmalar kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ulusal hava kalitesi izleme ağında yer alan istasyonlardan 2023 yılı boyunca elde edilen Partikül Madde (PM) 10 verilerini analiz etti.
Bu kapsamda Türkiye'de hava kirliliğinin en yüksek olduğu 20 bölge açıklandı. İlk sırada Hatay'ın İskenderun ilçesi yer alırken, hava kirliliğinin en yüksek olduğu yer 2. yer Kadıköy-Göztepe oldu.
Bakanlığın 2023 yılına ait verilerinin analizi sonrası ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. 2023 yılında PM 10 kirleticisi açısından bakıldığında Türkiye'de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir olmadığı görüldü.
GÖZTEPELİLER 222 GÜN KİRLİ HAVA SOLUMAK ZORUNDA KALDI
Verilere göre İstanbul'un en kirli 10 ilçesinde yaşayan yaklaşık 4,6 milyon insan ulusal standartlara göre 2023 yılında kirli hava soludu. İstanbul'un havası en kirli semti Göztepe'de ulusal yönetmeliğe göre 222 gün boyunca kirli hava etkili oldu. Greenpeace İklim ve Enerji Uzmanı Gökhan Ersoy, DSÖ'ye göre hava kirliliğinin dünya genelinde dakikada 13 insanın ölümüne yol açtığını söyledi. Ersoy, Türkiye'de ise ölüme yol açan risklerde hava kirliliğinin 5'inci sırada yer aldığını belirtti. Hava kirliliğinin sorumlusu olarak fosil yakıtlara dikkati çeken Ersoy, son üç yılda kentlerin kirlilik oranında radikal bir değişim olmadığını ifade etti.