Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitimin gündemiyle ilgili “Önceliğimiz şu an müfredatı değiştirmek” açıklamasını yapsa da eğitimcilerin gerçek öncelikleri farklı. Damga'ya konuşan eğitimci ve ÇYDD Avcılar Şube Başkanı Oğuz Akkaş, “Müfredat meselesinden önce gündeme gelmesi gereken sorunlar var. Şu anda ben 21 ülkeden gelen farklı öğrenciye ders veriyorum. Bu çocuklar Türkçe bilmiyor biz onlara matematik öğretmeye çalışıyoruz. Devlet bu konuda adım atmalı” dedi
Türkiye'de hemen her konuda olduğu gibi eğitim konusunda da tartışmalar bitmek bilmiyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Önceliğimiz şu an müfredatı değiştirmek” açıklamasını yaptı. Yeni müfredat hakkında bilgi verdi. Müfredatın değiştirilmesinden önce gündeme alınması gereken çok ciddi sorunlar olduğunu kaydeden eğitimciler; anadolu liselerindeki dersliklerin azlığından, geçinememekten ve yabancı öğrencilerle ilgili hiçbir adım atılmamasından şikayetçi.
Önceliğimiz çok farklı
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Avcılar Şube Başkanı eğitimci Oğuz Akkaş, hem Bakan Tekin'in açıklamalarını hem de eğitimcilerin şikayetlerini Damga'ya anlattı. Müfredat değişikliğinin iyi olacağını fakat önceliğin çok farklı konular olması gerektiğini anlatan Akkaş, “Evet bugün baktığımız zaman müfredatta bir yoğunluk var. Çok tekrarlanan konular da var. Bunların değiştirilmesinde elbette fayda var. Ama önceliğimiz çok farklı” dedi. Seçmeli derslere dikkat çeken Akkaş, “Müfredattan önce mesela ders yoğunluğu çok fazla. Seçmeli dersler var ama bunları adı seçmeli ders. Öğrencilerin hiçbiri bu dersleri kendi seçmiyor. Bunlar okul yönetiminin bünyesinde dayatılan dersler olarak öne çıkıyor. Seçmeli dersler yerine çocukların bireysel yeteneklerini göz önüne alarak, onlara özel eğitimler verilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Öğrenciler tercih etmiyor
Anadolu Liseleri'nin sayılarının yetersiz olduğunu söyleyen Akkaş, “Bugün hemen her yerde Anadolu Liseleri geri planda tutuluyor. Avcılar özelinden bir örnek vermem gerekirse, Avcılar'da İmam Hatip Lisesi var ama bu lise mesela bu sene 200'ün üzerinde açık verdi. Yani öğrenciler burayı tercih etmedi. Öğrenciler Anadolu Lisesi tercih etmek istiyor ama derslikler yetersiz. Öte yandan İmam Hatip gibi okulların yurtdışında hiçbir denkliği yok. Dolayısıyla öğrencilerin ilgisini çekmiyor” dedi.
Geçim sıkıntısı çekiyoruz
Öğretmenlerin ekonomik sıkıntı yaşadığını belirten Akkaş, “Şu anda öğretmenler ciddi geçim sıkıntısı çekiyor. Özellikle öğretmenlerin ek gelir sağlayabildiği kurslar vardı. Bu kursları eskiden 6, 7 ve 8'inci sınıflara verirdik. Şimdi bunu sadece 8'inci sınıflarla sınırlandırdılar. Dolayısıyla öğretmenlerin ek gelir kapısı bir anlamda daraldı. Yine başka başka ek derslerle öğretmenler desteklenmiyor. Bu anlamda öğretmenler düz maaşa talim ediyor desek yeridir. Maaş da yetmiyor. Yine bildiğiniz gibi öğretmenlere bir yemek parası verilmiyor. Öğretmenlerin çocukları için ücretsiz bir kreş desteği de söz konusu değil” şeklinde konuştu.
Birçoğu sınıfta kalacak!
Türkiye'de artan düzensiz göç ve beraberinde oluşan sorunlardan eğitim dünyası da nasibini aldı. Konuya ilişkin değerlendirmeler yapan Oğuz Akkaş, “Şu an genelde olduğu gibi eğitimin içinde de yabancılarla ilgili tedavi edilmeyen sorunlar var. Sadece ben 21 ülkeden farklı çocuğa eğitim veriyorum. Bu çocukların hiçbiri Türkçe bilmiyor. Yani inanabiliyor musunuz biz Türkçe bilmeyen çocuklara matematik, fizik veya kimya öğretmeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz ki bu sene yönetmelik de değişti. Türkçe de düşük puan alanlar sınıfı geçemeyecek şeklinde bir karar alındı. Bu karara bakılırsa Suriyeli veya yabancı çok sayıda çocuk sınıfta kalacak” dedi.
VERİLEN SÖZLER TUTULMADI
Eğitime ilişkin hükümetin seçim öncesinde verdiği; “Mülakatlar kaldırılacak, ana sınıfları ücretsiz olacak ve ana sınıfı öğrencilerine ücretsiz yemek dağıtılacak” şeklindeki sözlerin tutulmadığını da söyleyen Oğuz Akkaş, “Hükümet maalesef seçim için bir şeyler söyledi ve seçim gelip geçince bu sözleri unuttu” dedi. Akkaş, “İlk başta dediler ki anaokullarından ücret almayacağız. Sonuç? Alıyorlar. Şimdi taban ücret 300 lira deniyor. Ve bu sebeple okullarda idare ile veliler karşı karşıya getiriliyor bir huzursuzluk çıkıyor. Yine dediler ki; ana sınıflarına ücretsiz yemek vereceğiz. Verdiler mi? Onu da vermediler. Halbuki geçen sene ücretsiz yemek verilecek diye okullara ödenek ayrıldı. O ödenekle; tost makinesi, fırın vs gibi çok sayıda ürün alındı. Şimdi o ürünlerin de hepsi atıl kaldı ve çürüyor. Yine mülakatın kaldırılacağı söylendi ama Sayın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de tam aksine mülakatın devam edeceğini söyledi” diye konuştu.
GEÇİCİ EĞİTİM MERKEZLERİ NEDEN KAPATILDI?
Geçmişte yabancı öğrenciler için devlet okulları bünyesinde; Geçici Eğitim Merkezleri açıldığını ifade eden Akkaş, “Şimdi bu eğitim merkezlerini de kapattılar. Halbuki geçmişte çocuklarda burada çok sağlıklı olmasa da Türkçe öğrenerek bir eğitim alabiliyorlardı” diye konuştu. Geçici Eğitim Merkezleri'nden söz etmeyi sürdüren Akkaş, “Burada çocuklar 2-3 saat ders alıyor, Türkçe öğreniyor sonra okuldaki diğer normal derslere giriyordu. Doğrusu da buydu. Ama niyeyse bunu kaldırdılar. Buralarda sözleşmeli çalışan öğretmenlere de kadro vaat etmişlerdi hepsi şuanda işsiz kaldı ve mağduriyet yaşıyor. Devletin yabancı öğrenciler konusunda ciddi adımlar atması gerekiyor” ifadelerini kullandı.