Sürekli tartışılan TÜİK, açıklanan enflasyon verilerinin yurttaşlar tarafından iki kat daha yüksek hissedildiğini hesapladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK) enflasyon verileri konusunda eleştirdi. ENAG, TÜİK'in hissedilen enflasyon açıklamasına, “Bu itirafın hukuki sonucu olacaktır” diyerek tepki gösterdi.
EKONOMİ LİTERATÜRÜNDE BÖYLE BİR AYRIM YOKTUR
TÜİK 2023 yılının son enflasyon oranını yüzde 64.77 olarak açıklamasının ardından kurum içinde yaptığı sunumlarda hissedilen enflasyonu yüzde 129.4 olarak ölçtü. TÜİK açıklanan resmi verilerle kurum içinde yapılan sunumlarda açıklanan hissedilen enflasyon ölçümünün kişilerin tüketim alışkanlığından kaynaklandığını belirtmişti. ENAG, TÜİK’in kurum içinde yaptığı sunumda paylaştığı bu veriye sosyal medya hesabından tepki gösterdi. ENAG’ın açıklamasında, “Ekonomi literatüründe ‘sunulan enflasyon’ ve ‘hissedilen enflasyon’ diye bir ayırım yoktur” denildi.
TÜİK'İN BU AÇIKLAMASI TAM ANLAMIYLA BİR İTİRAFTIR!
“TÜİK’in fiyat verileri halkın gelir seviyesi ile uyumunu kaybetmiş, halk bundan dolayı fakirleşmiştir” denilen açıklamada, “Bu oranın TÜİK tarafından açıklanması ise tam anlamıyla bir itiraftır ve bunun hukuki sonuçları olacaktır” tepkisi gösterildi. Açıklamada, “Fiyat verileri ile reel hale dönüştürülen ekonomik büyüme oranları da gerçeği yansıtmamaktadır. Bu ise gelir paylaşımını bozmaktadır. Hissedilen enflasyon oranı, literatürde yeri olmasa da esas itibariyle günümüz Türkiyesi’nde genel fiyat endeksindeki değişimi birebir yansıtmaktadır” ifadeleri kullanıldı.