Suriye'deki iç savaşla birlikte 4 milyona yakın Suriyeli mülteci Türkiye'ye geldi. 4 milyon Suriyeli'den 1 milyondan fazlası ise İstanbul'da ikamet ediyor. Genellikle Fatih, Esenyurt ve Bağcılar gibi ilçelerde yaşayan Suriyeliler, emlak piyasalarının da hareketlenmesine neden oldu. Ev ve dükkan kiralarının artmasına neden olan Suriğyeliler emlakçıları sevindirse de vatandaşların zor durumda kalmasına yol açtı. Fatih'te geçen yıl bin TL civarında olan konut kiralarının iki bin liraya kadar ulaştığını söyleyen emlakçılar, “Bu durumun temel sebebi ise ilçedeki Suriyeli sayısının artması ve onların konutlara, dükkanlara gösterdiği talep” yorumunda bulundu. Yaşanan gelişmelere dair konuşan vatandaşlar ise “Sokağa çıktığımızda Türkçe tabeladan çok Arapça tabela görmeye başladık. Sanki İstanbul'da değil de Şam veya Halep'te yaşıyoruz” tepkisini gösterdi.
4+1'leri tercih ediyorlar
Suriyelilerin emlak sektöründe yarattığı hareketliliğe dair konuşan Emlak Uzmanı Okan Arı, “Suriyelilerin satın almadan ziyade ev kiraladıklarını görüyoruz. Daire tipleri değişiyor; 1+1'den 4+1'e kadar tercih edebiliyorlar. Fakat geniş evlere ilgileri daha ağırlıkta. 4+1’lerin kiralarında 2016'ya göre yüzde 46’ya varan bir artış yaşanmış durumda. Ayrıca, bu bölgede ev tutanlar dairelerin kombili, klimalı ve temiz olmasına dikkat ediyorlar” açıklamasını yaptı.
Başakşehir'e rağbet çok
Fatih ve Esenyurt gibi ilçelerin yanı sıra Suriyelilerin en çok rağbet ettiği ilçeler arasında Başakşehir ve Küçükçekmece'nin de olduğunu kaydeden Arı, “Fatih’in ardından Başakşehir ve Küçükçekmece'nin Halkalı bölgesi de Suriyelilerin rağbet ettiği bölgeler arasına girdi. Birçok Suriyeli kiralık ev tutarken, bazılarının da ev satın aldıklarını söyleyebiliriz. Kalabalık aileler ve birkaç aile birlikte kalma durumları olduğunda büyük evleri tercih ediyorlar. Fatih’te Suriyeliler daha çok İskenderpaşa Mahallesi ve Historia AVM civarında bulunuyorlar” bilgisini verdi.
Halkalı'da ev tutuyorlar
Başakşehir’de Suriyelilerin Kayabaşı ve Başakşehir Mahallesi'nde daha yoğun bulunduklarını söyleyen Arı, bu bölgede 2+1 ve 3+1 dairelerin kiralarında yüzde 20’ye varan artışların görüldüğünü söyledi. Arı, “Suriyeliler yeni yeni Küçükçekmece tarafına gelmeye başladılar. Halkalı bölgesinde ev tutuyorlar ve 2+1 daireleri daha çok talep ediyorlar. Kullanışlı ve uygun fiyatlı daireleri, daha kalabalıktan uzak mahalleleri tercih ediyorlar. Bu bölgede 2+1 kiralarında yüzde 13 olarak görülen artışın, daha çok Suriyelinin etkisiyle ilerleyen günlerde yükseleceğini öngörüyoruz” dedi.
Esenyurt zirvede
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizamettin Aşa da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Suriyelilerin daha çok Esenyurt, Hadımköy, Beylikdüzü ve Avcılar gibi yerlerde yoğunluk gösterdiğini söyledi. Söz konusu ilçelerde kira fiyatlarının ciddi derecede artış gösterdiğini kaydeden Aşa, “Buralardaki kira maliyetleri yüzde yüz arttı diyebiliriz. İlerleyen süreçte de benzer artışların yaşanabileceğini söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.
Avcılar halkı rahatsız
Avcılar da tıpkı Esenyurt ve Başakşehir gibi Suriyelilerin yoğunlukta olduğu ilçeler arasında. Avcılar'da da emlak anlamında Suriyelilerin ciddi bir ağırlığı olduğunu kaydeden Gayrimenkul Danışma Hamza Candaner, “Avcılar'da Yeşilkent ve Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde Suriyelilerin ciddi bir ev kiralama yoluna gittiğini söyleyebiliriz. Genelllikle 3+1 evleri tercih ediyorlar ve kiraları da oldukça yüksek. Ama evlerde kalabalık olarak yaşadıkları için kira anlamında bir sorun yaşamıyorlar” dedi. Konuyla ilgili gazetemize konuşan ve sosyal medyadan yorumlarda bulunan vatandaşlar ise Suriyelilerin yarattığı yoğunluk sebebiyle Avcılar'ın çehresinin değiştiğini iddia etti. Melek Çandır isimli bir vatandaş, “Suriyeliler yüzünden burada kiralar uçtu diyebiliriz. Sahilde de o kadar çok Suriyeli var ki yolda bile yürüyemez hale geldik” yorumunda bulundu.
Arapça tabela çok fazla
İstanbul'daki Suriyeli varlığını gösteren en önemli detay ise hemen her ilçedeki Arapça tabelalar olarak dikkat çekiyor. Birçok ilçe merkezinde görebileceğiniz Arapça tabelalar şehirdeki Suriyeli sayısının ulaştığı ciddi boyutu da gözler önüne seriyor. Konuyla ilgili olarak sözkonusu durumun Suriyeli vatandaşların kolay bir şekilde adapte olması ve İstanbul'da yaşarken zorluk çekmemesi olduğunu açıklayan yetkililer bu konudaki hassasiyetin önemli bir detay olduğunu vurguladı. Anıl Boduç
Okunma Süresi: 4 dk
İstanbul Antalya Arası Kaç Km ve Kaç Saat Sürer: Tren Var mı, Otobüs, Uçak Saatleri?
#Yaşam / 24 Kasım 2024
WhatsApp, Facebook, Instagram'a özel Öğretmenler Günü mesajları: En farklı, resimli ve yazılı 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajları ve sözleri
#Gündem / 24 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *