Sayıştay Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2018 yılı denetim raporunu yayınladı. SGK'da yaşanan usulsüzlükleri bir bir tespit eden Sayıştay, Sağlık Uygulama Tebliği'ne aykırı olarak check-up işlemlerinin SGK'ya faturalandırıldığını ve 35 milyon 384 bin liralık fazladan ödeme yapıldığını rapor etti. Denetçi, aynı gün içerisinde farklı takip kodlarıyla 10’a kadar farklı branşta muayene yapıldığını ve bunun yıllık başvuru sayısı istatistikleri ile karşılanamayacağını not düştü. Hastalara konulan tanılar ve hastaların ameliyat bilgileriyle faturalandırılan işlemlerin de birbirleriyle uyuşmadığı ortaya çıktı. Raporda, "Sağlık hizmeti sunucularınca hastalara konulan tanılar ve tanı sonrası faturalandırılan işlemlerin incelenmesinde, bazı durumlarda tanı ile fatura edilen işlemler arasında bir ilişki olmadığı ve söz konusu bedellerin bu duruma rağmen SGK'ya faturalandırıldığı görülmüştür" ifadeleri yer aldı.
Grip hastasına doğum faturası
Hastalara vertigo ve üst solunum yolları enfeksiyonu gibi tanılar konulmasına rağmen, SGK'ya sezaryen, normal doğum işlemi olarak fatura kesildiği belirlendi. Ameliyatlarda kullanılan malzeme miktarıyla kuruma faturalandırılan miktarlar arasında büyük farklar olduğu ortaya çıkarıldı.
Örneğin, Ortopedi ve Travmatoloji branşında ameliyat bilgilerinde bir hasta için 1 adet Femoral Stem kullanıldığı belirtilmiş olmasına rağmen faturaya 48 adet yazıldığı, böylece SGK'ya 2 bin 215 TL yerine 106 bin TL fatura kesildiği tespit edildi. Yine başka bir örnekte bir hasta için 2 adet diz primer tibial komponent kullanıldığı belirtilmiş olmasına rağmen 48 adet malzemenin faturalandırıldığı, bin 387 TL yerine 66 bin TL ödeme çıkarıldığı anlaşıldı. Seçilen işlemler için toplamda 21 bin 250 TL tutarında malzeme kullanılmasına rağmen sisteme fazla girilen malzemeler nedeniyle 949 bin 430 TL tutarında faturalandırma yapılması SGK'da yapılan vurgunu gözler önüne serdi.
İnceleme yapamıyormuş!
Verilmeyen bazı sağlık hizmetlerinin kuruma faturalandırılmasını, 'global bütçe kapsamındaki işlemlere fatura incelemesi yapılmaması'na bağlayan SGK, doğum ve sezaryen doğumlarla ilgili aksaklıklara ilişkin kontrollerin de sisteme entegre edildiğini açıkladı. Ameliyatlarda kullanılan malzeme miktarları ve kuruma faturalandırılan malzeme miktarları arasındaki farkın da bazı malzemeler için miktar düzenlemesinin yapılamamasının sonucu ortaya çıktığını savunan SGK, bu malzemelere ilişkin olası suiistimallerin maksimum malzeme miktarı kontrolleriyle önlendiğini ifade etti.
Ölülere bile sağlık hizmeti
Raporda vefat eden hastalara ölümünden sonra sağlık hizmeti ve ilaç faturası kesildiği tespit edilirken 2018 yılında bu şekilde 411 sigortalı için SGK'ya 956 bin liralık ödeme çıkartıldığı öğrenildi. SGK ise nüfus hareketlerine ilişkin bilginin günlük olarak alındığı, ancak bulgu eki listedeki kişilere ilişkin vefat bilgisinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından geç iletilmesi sebebiyle böyle bir faturalandırma olayının yaşandığını açıkladı.
Yan gel yat paranı al!
Özel hastanelerde çalışan doktorların doğum izni, hastalık veya geçici iş göremezlik ödeneği aldığı tarihlerde, aynı zamanda görevle oldukları sağlık tesislerinde ameliyat – muayene yapmış gibi SGK'ya 2 milyon 634 bin liralık fatura kesildi. Yine aynı şekilde yatarak tedavi gören doktorların ameliyata girdiğini veya muayene yaptığını öne süren özel sağlık kurumları SGK'dan 3 milyon 742 bin lira haksız ödeme talep etti. Ayrıca devlet hastanelerinin onkoloji servisinde tedavisi başlatılan 16 bin 424 hasta için takip eden 10 gün içerisinde, özel hastanede de muayene açıldığı ve bu nedenle SGK'nın iki ödeme yaptığı görüldü.
Diyanet’ten 3 milyar fazla harcama
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2018’de de bütçesini 3 milyar TL aştığı Sayıştay raporunda ortaya çıktı. Rapora göre, Diyanet başlangıç ödeneğine göre 2018’de 3 milyar TL fazla harcadı. Ödenek üstü harcama personel gideri olarak açıklandı. Diyanet için 2018’de ilk olarak 7 milyar TL bütçe öngörüldü. Ancak sonra ekleme ve eksiltmelerle Diyanet’in başlangıç ödeneği 5 milyar 168 milyon lira olarak belirlendi. 2018 ödeneğini kullanmaya başlayan Diyanet, yılın ilk 6 ayında maaş ödemelerinin ardından bütçesini tüketti. Sayıştay, Diyanet’in başlangıç ödeneğine göre 3 milyar 191 milyon TL fazla harcama yaptığı tespit edildi. Diyanet’in merkezi bütçeden harcama miktarı yıl sonunda 8 milyar 452 milyon TL’ye ulaştı. Sayıştay raporunda, bütçesini hızla tüketen Diyanet’in ödenek üstü harcamasının “yüzde 99’u personelin maaş ve sosyal güvenlik primi ödemelerinden kaynaklanmaktadır” değerlendirmesi yapıldı. Rapora göre, Diyanet 2018’de Merkezi Yönetim Bütçesi’nin yüzde 10’unu harcamış oldu.
Okunma Süresi: 4 dk
Zeynep Bastık ve Charlotte Cardin'den sahnede büyüleyen "Ara" düeti!
#Magazin / 22 Kasım 2024
Beşiktaş'tan transferde İsviçre harekatı! Hedefte 2 yıldız var
#Spor / 22 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *