Mustafa Sarıgül'ün mütevelli heyeti üyesi olduğu İstanbul Şişli Vakfı'na ait İstanbul Şişli Meslek Yüksek Okulu'na devir ve intifa hakkı verilen 9 taşınmazın, Şişli Belediyesi'ne tescili ve intifa hakkının iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde 20 dava açan Belediye Başkanı Hayri İnönü, bütün davaları kazandı. Son olarak İstanbul 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde söz konusu taşınmazlar için tapu iptali ve tescillerin silinmesi davası açıldı.
İnönü'ye rağmen karar alındı
İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne taşınmazların devrinin iptali için açtığı davayı da kazanana Hayri İnönü, kendisine rağmen 4 Haziran'da belediye meclisinde alınan karar için de 3 ayrı dava açtı. Şişli Belediye Meclisi'nin çoğunluğunu elinde bulunduran meclis üyeleri, 4 Haziran günü yapılan oturumda yeniden intifa hakkı ve devir kararı almıştı. İnönü, taşınmazların kamu hizmetinin yerine getirilmesi maksadı ile kullanılması gerektiğini belirterek, kararla birlikte belediyelerin görev ve sorumluluk alanında olmayan işlem tesis edildiğini savundu.
Mahkeme kararı iptal etti
Maslak'ta yer alan Şişli Meslek Yüksekokulu lehine tapuya tescil edilen, 30 yıllık intifa hakkı süresinin sonuna kadar kullanması yönünde verilen kararın iptali için açılan davada karar çıktı. Şişli Belediyesi avukatları, dosyaya sunduğu savunmada 'taşınmazın devredilmediğini, intifa hakkı tesis edildiğini' belirterek, meclis kararının usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle davanın reddini istedi. İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nde 8 Kasım'da görülen duruşmaya Hayri İnönü'nün ve Şişli Meslek Yüksekokulu'nun avukatları katılırken, Şişli Belediyesi'nin avukatı katılmadı. İdare Mahkemesi, Sayıştay Başkanlığı'nın denetim raporunu dikkate alarak, Maslak'taki taşınmazlarla ilgili Şişli Meslek Yüksekokulu lehine belirtilen sürenin sonuna kadar geçerli olmak üzere intifa hakkı tesis edilmesine ilişkin Belediye Meclisi'nin kararını hukuka aykırı buldu. Mahkeme 28 Kasım tarihli gerekçeli kararında, “Emlak değeri yüksek olan taşınmazların sadece bir Vakıf Üniversitesi lehine sınırlı hak tesis edilmesinde ekonomik ve sosyal verimlilik ilkelerine aykırı hareket edildiği, maliyet-fayda analizlerine göre belediye ve mahalli halkın menfaatlerine uygun olmadığı, mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğu açıktır" dedi. Mahkeme, Belediye Meclisi'nin söz konusu kararının iptaline karar verdi.
Sayıştay raporuna da yansıdı
Sayıştay Başkanlığı, 2015'te düzenlediği Şişli Belediyesi denetim raporunda; Şişli Belediye Meclisi kararı ile Şişli Meslek Yüksek Okulu'na 1 adet taşınmazın bedelsiz devredildiği ve 8 adet taşınmazın ise okul lehine 30 yıl süreli intifa hakkı suretiyle sınırlı ayni hak tesis edilmesini değerlendirmişti. Şişli Belediyesi'nin 2015 yılı içinde hizmet binası kiralama giderinin 2 milyon 552 bin TL olduğu belirtilen raporda, "eğer taşınmaz devri ve sınırlı ayni hak tesis olunmasaydı, belirtilen tutar kadar kiralama giderine katlanılmayacağı, bunun sonucunda belediyenin mali tablolarının olumlu anlamda düzelebileceği" bildirildi. Yapılan hak tesisi ve devir işlemleri ve taşınmazların devri ile ekonomik ve sosyal verimlilik ilkelerine uygun hareket edilmediğinin belirtildiği raporda, “İşlemlerin belediye ve mahalli halkın menfaatlerine uygun olmadığı ayrıca emlak değeri yüksek olan bu taşınmazların sadece bir vakıf üniversitesine devredilmesinin, mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğu görüşüne yer verildiği görülmektedir" denildi. DHA
Okunma Süresi: 3 dk
İstanbul Antalya Arası Kaç Km ve Kaç Saat Sürer: Tren Var mı, Otobüs, Uçak Saatleri?
#Yaşam / 24 Kasım 2024
WhatsApp, Facebook, Instagram'a özel Öğretmenler Günü mesajları: En farklı, resimli ve yazılı 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajları ve sözleri
#Gündem / 24 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *