Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Hafif yağmur
10°
Ara
Damga Manşet Haber Pişman olursunuz!

Pişman olursunuz!

İmar Barışı kanunu sonrası Çatalca'da kaçak yapıların arttığını söyleyen AK Parti İlçe Başkanı Mesut Üner, vatandaşları uyardı. 31 Aralık 2017'ye kadar yapılan kaçak yapıların kanun kapsamında olacağını söyleyen Üner, “Hiç kimse yeni kaçaklar yaparak bu kanunu fırsata çevirmeye kalkmamalı. Yoksa pişman olur” şeklinde konuştu

Okunma Süresi: 3 dk

İmar barışını fırsata çevirmek için Çatalca'da her gün sayıları artan kaçak yapılar ile ilgili gazetemize konuşan AK Parti Çatalca İlçe Başkanı Mesut Üner, "İmar Barışı kanununa güvenerek hareket eden vatandaşlar yanlış yapıyor. 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılan yapılar her halükarda vatandaşı sıkıntıya sokar. Yasa kapsamına girmeyen yeni kaçak yapılar yapmak hapis cezalarına kadar gider” dedi. 1 Ocak 2018'e kadar hava ve uydu fotoğraflarının çalışmalarının yapıldığını ve kaçak yapıların zaten tespitli olduğunu ifade eden Üner, “Belediyenin yönlendirdiği gibi sadece kişinin beyanı esas alınmayacak" dedi.

Yarın sorun yaşarsınız
Kaçak furyasının yaşandığını söyleyen Üner, "Çatalca Belediyesi imar müdürlüğü ekipleri ve zabıta ekipleri hiçbir şekilde bu fırsatçılara göz açtırmamalı. Ancak bu noktada ilçe belediyemizin çok fazla esnek davrandığını ve vatandaşı da beyanları ile yanlış yönlendirdiklerini görüyoruz. Ben hem belediyeyi hem vatandaşlarımızı uyarıyorum. Yarın yasal anlamda büyük sorun yaşanacak. Bu yasa var olan kaçaklar ile ilgili çıkmıştır ve tarihi bellidir” ifadesini kullandı.

Başvuru yapılması şart
Yasa ile ilgili kısa bilgiler de veren AK Parti Çatalca İlçe Başkanı Mimar Mesut Üner, “31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar kapsamda. Sadece Boğaz sahili ve öngörüm bölgesi ile Tarihi Yarımada'nın çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan'da belirlenen yerler kapsam dışında. Başvuru yapılması da şart. Bunun için Halk Eğitim MMerkezimizde bir ofis oluşturuluyor. Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra maliklerin tümünün muvakafat etmeleri ve varsa umumi hizmete ayrılan yerlere denk gelen alanların terk edilmesi şartıyla, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, tapuda bu yapıyla ilgili cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Yani başvuru yapmadan benim yerim affa uğradı denilemez” diyerek başvurunun şart olduğunu da ekledi.

Rayiç bedelden alınacak
Hazine arazileri üzerideki kaçak yapılar ile ilgili de Üner, “Hazine taşınmazı üzerindeki yapılara da belge verilebilecek. Vatandaşlar bu belgeyle yapının bulunduğu arsayı satın almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilecek ve yıllardır kullandıkları arsalarını rayiç bedel üzerinden satın alabilecek. Tapusuz köylerdeki durum ile bu farklı tabi. Onlar ile ilgili çalışmalar bitti sayılır. Yani tapusuz mahallelerimizdeki fiyatlar çok daha farklı olacak. Bu anlamda vekilimiz Tülay Kaynarca ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilmesi noktasında da "Belgesini alan yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilecek. O binaların yıkılma endişesi son bulacak. Ama malikler depremsellik tedbirlerini kendileri alacak” açıklamasını yapan Üner vatandaşları başvuru yapmaya davet etti.

Belediye de önlem almalı
Son başvuru tarihine kadar devletin belirlemiş olduğu 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olan ilçedeki tüm kaçak yapı sahiplerinin müracaat etmesi gerektiğinin altını çizen Üner, “Belki de uzun yıllar boyunca bu son fırsat olacak. Lakin Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimizin aldığı bu imar barışı kararı sonrası çıkan yasayı da kimse fırsata çevirip belirtilen tarihten sonra yeni kaçak yapılar yaparak fırsata çevirmeye kalkmamalı. Bu tür yapılara ilçe belediyeleri derhal müdahale etmeli. Yeni oluşacak tüm kaçak yapılardan ve bunun oluşturduğu çevre kirliliğinden mevcut ilçe belediyeleri sorumlu tutulur” diyerek ilçe belediyelerinin mevcut kaçak yapılar haricinde yeni oluşacak kaçak yapılar için derhal önlem alması gerektiğini söyledi. Başvuru tarihinin 31 Ekim 2018 tarihinde sona ereceğini de belirten Üner vatandaşları son kez uyardı.

HABER: BAHADIR SÜGÜR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *