Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Manşet Haber Nedir bu tarih düşmanlığı!

Nedir bu tarih düşmanlığı!

İBB'nin Şemsi Paşa Camii'nin önündeki 440 yıllık yola beton dökmesinin ardından yeni bir skandal da Topkapı Sarayı'nda ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'nın yol düzeltme çalışması adı altında 1. derece sit alanında tarihi eserleri yok ettiği görüldü

Okunma Süresi: 3 dk

Mimar Sinan tarafından yaptırılan Üsküdar'daki Şemsi Paşa Cami'nin önüne yapılmak istenen yolun tartışmaları devam ederken, yeni bir yol skandalı da Topkapı Sarayı'nda ortaya çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, 6 Eylül 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na devredilen Topkapı Sarayı’nda tarihi eserlerin tahrip edilmeye devam edildiğini açıklayarak, "1. Derece sit alanında bilimsel kazı yapılmadan, izin alınmadan, arkeolog görevlendirilmeden kepçelerle yol ve çevre düzenlemesi çalışma yapılmaya devam ediliyor. Yol düzeltmek için tarih yok ediliyor" eleştirisinde bulundu.

Sit alanına kepçe soktular

İlgezdi, tarihi alanda kepçe ile çalışma yapılmasının kesinlikle yasak olduğunu hatırlatarak, "Yol düzeltmeye çalıştıkları için tarihi eserlerimiz yok oluyor. Bu çalışmalar sırasında bilimsel kazı yapılmadığı için yol düzeltilen alanlarda bulunan tarihi çini ve seramikler yok oluyor. Daha önce de izinsiz ağaç kesimi sırasında kepçe kullanılmıştı. O zaman da tarihi ekmek fırınları ve kemerler zarar görmüştü" dedi. nİktidarın tarihi esere bakışının özetidir 1. Derece sit alanında kepçe ile yol düzelmek" diyen Gamze Akkuş İlgezdi, konuyu aynı zamanda TBMM gündemine taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a bir soru önergesi verdi.

Arkeolog görevlendirilmedi

Soru önergesinde, "Birinci derece sit alanında neden kepçe ile çalışma yapılmaktadır?" diye soran İlgezdi, "İzin alınmadan kepçe ile yapılan çalışmaların gerekçesi nedir? Arkeolog neden görevlendirilmemiştir? Bilimsel kazı neden yapılmamıştır? 1. Derecede sit alanında bulunan alanda bilimsel kazı yapılmadan yol ve çevre düzenlemesi yapılmasının gerekçesi nedir? Tarihi seramik ve çinilerin tahrip olması neden önemsenmemektedir? Tarihi eserlerin tahribatı ile ilgili bir rapor hazırlanmış mıdır? Daha önce ağaçları yok etmek için kullanılan kepçe yüzünden Saray’ın tarihi fodla fırınlarına ve kemerlerine verilen zararın boyutları bir raporla ortaya çıkarılmış mıdır? Tarihi eserlere verilen zararların sebebi olan çalışmalar kimin onayı ile yapılmaktadır? Tarihi eserlerin gördüğü zarar ile ilgili idari bir soruşturma açılmış mıdır? Topkapı Sarayı’nda tarihi daha hangi noktalar yok edilecektir? Saray’da 6 Eylül 2019 tarihinden itibaren toplam kaç adet ağaç kesilmiştir?" sorularına cevap istedi.

İmza kampanyası başlatıldı

Daha önce de Topkapı Sarayı’ndaki Valide Sultan Dairesi’nde yapılan restorasyon çalışması sırasında dikkatsiz ve özensiz çalışma sonucu tarihi yapının duvarlarında delikler oluşmuş, restorasyonu yürüten firma hakkında soruşturma açılmıştı. Kısa bir zaman önce de İBB Üsküdar'daki tarihi Şemsi Paşa Camii'nin sahil bölümüne çelik konsol sistemli yürüyüş yoluna beton dökmüş, bu uygulamaya büyük tepki çekmişti. İBB’nin bu kararından dönmesi için internet üzerinden, "İBB Şemsi Paşa Camii'nin tarihi dokusunu bozan yol yapımını iptal etsin" başlıklı bir imza kampanyası başlatıldığı öğrenildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *