Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Manşet Haber Müşteri değiliz hastayız hasta!

Müşteri değiliz hastayız hasta!

Devlet hastaneleri salgın yüzünden ağzına kadar doldu. Kalp, şeker, hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi hastalığı olan yurttaşlar ise mecburen özel hastanelerin yolunu tuttu. Pandemi sürecinde zarar eden özel hastanelerin ise şimdilerde yüzde 200 zam yaparak çalıştığı iddia edildi. Vatandaşlar sosyal medyada, “Müşteri değiliz hastayız hasta” başlığıyla Sağlık Bakanlığı'na çağrı yaptı

Okunma Süresi: 2 dk

Koronavirüsün ortaya çıkmasıyla birlikte devlet hastanelerinin neredeyse büyük bir kısmı salgın nedeniyle hastalanan vatandaşlara hizmet vermeye başladı. Devlet hastanelerinde yaşanan bu yoğunluk nedeniyle; tansiyon, kalp, şeker gibi rahatsızlığı olan hastalar ise özel hastaneleri tercih etmeye karar verdi. Ancak özel hastanelerde ilginç bir sürprizle karşılaşan vatandaşlar; özel hastane fiyatlarının yüzde iki yüz arttığını gördü. Türkiye İstatistik Kurumu'na göre de yüzde 14,68 ile en çok harcama yapılan alan olan sağlık sektöründeki artan bu rakamlar vatandaşların tepkisini çekti. Sağlık Bakanlığı'na veryansın eden vatandaşlar, “Bizler müşteri değiliz. Hastayız. Ama müşteri muamelesi görüyoruz. En ufak bir tedavinin bile fiyatları fahiş seviyede” dedi.

FİYATLAR 16 YILDA YÜZDE 319 ARTTI
Özel hastanelerde ortaya çıkan bu tablonun tesadüf olmadığını anlatan uzmanlar ise sağlık harcamalarının her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Uzmanlar, “Kamu hastanelerindense özel hastanelere mecbur bırakılan yurttaşın 2003 yılında 275,3 milyon lira olan sağlık harcamaları 2019’a dek yüzde 881 artarak 2,7 milyar liraya çıktı. 16 yılda sağlık için yapılan harcamalar enflasyondan daha hızlı arttı. 2003 yılından 2019 yılına kadar enflasyon yüzde 319 oldu. Yani 2003 yılından 2019 yılına gelene kadar fiyatlar genel seviyesi yüzde 319 arttı. Sağlık harcamalarındaki artış enflasyonun 562 puan üzerinde gerçekleşti. Ülke nüfusunun en yoksul yüzde 20’lik kesiminin sağlık harcamaları 2003 yılında 24,6 milyon lirayken 2019’a kadar yüzde 786,7 artarak 218,4 milyon liraya çıktı” tespitinde bulundu.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *