Sosyal Medya Yasası olarak da bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor. İBB Meclisi'nde gündeme gelen yeni Basın Yasası tartışmalara neden oldu. İYİ Parti Meclis Üyesi Vedat Taylan Yıldız, ilgili yasayı eleştiren bir pankartla Meclis kürsüsüne çıktı. Bunun üzerine AK Parti Grubu'ndan sert tepkiler geldi. Pankart'ın kaldırılmasını isteyen AK Partililer, İBB Meclisi'nin şov yapma yeri olmadığını söyledi. Yıldız ise pankartı kaldırmak istemeyince hararet iyice arttı. Meclise kısa bir süre ara verildi. Aranın ardından Yıldız, yaşananlardan dolayı demokrasi adına çok üzgün olduğunu ve İstanbullulardan özür dilediğini belirtti. Yıldız, bir AK Partili üyenin kendisine küfür ettiğini iddia ederek özür beklediğini söyledi.
Tahammülünüz yok
Yaşanan tartışmayı İnstagram'daki takipçilerine canlı yayın açtığı için bilgisayarına mikrofonla vurulduğunu ve monitörünün çatladığını söyleyen Yıldız, “Tartışma seviyesiz bu mudur” diyerek, “Demokratik bir ülkede kendi fikrini ifade etme özgürlüğü olan, bu özgürlüğü -şiddet öğesi içermemek kaydıyla- her türlü platformda kullanma hakkına sahip, beğenin beğenmeyin dinlemek ve sonrasında da kendi fikirlerinizle karşı koyabileceğiniz, seçilmiş bir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesiyim. Gençler için yanlış olduğuna inandığım şeyi söylerken buna bile tahammülünüz olmadı. Bu ülkede sizin gibi düşünenler dışında hiçbir şeyin söylenmesini, dillendirilmesini istemiyorsunuz. Tarih sizi bana saldırırken, bana müdahale ederken hatırlayacak. Fikre, düşünceye, ifade özgürlüğüne tahammülsüzlüğünüzle hatırlayacak. Gençlerin dertlerini size anlatayım derken gerçekten yanlış düşünmüşüm. Siz kendi dar çevreniz dışında maalesef hiçbir şeyi umursamıyorsunuz. Bu yaptıklarınızın utancı ile sizi başbaşa ve olayla ilgili takdiri de yüce Türk kamuoyuna bırakıyorum” açıklamasını yaptı.
Germeye gerek yok
Toplantıda söz alan İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı da “Öncelikle bu hareketinden dolayı mevkidaşım Faruk beyi kınıyorum. Bakın burayı çok gerdi. Burada çok demokratik bir hak sergilenecekti ve konuşmasının içeriğine istedikleri kadar muhalefet edebilirlerdi. Demokrasi bir tahammül rejimidir. Demokrasi muhalefetten gelecek en yoğun eleştirilere bile tahammül edebilmektir ama bu demokrasiyi siz sindiremiyorsanız bugün burada bir kartonete bile karşı geliyorsunuz ve burada bir provokasyon oluyor. biz buna sanki 1878 yıllarına gittik yani istibdat rejimine gittik ve bunun için şunu söylüyoruz: Kahrolsun istibdat, yaşasın özgürlük! Burada bu Meclisi bu kadar germeye gerek yok” dedi. Bu meclise yakışmayan ortamı yaratanların hem konuşmacıdan hem de kendilerinden özür dilemesi gerektiğini vurgulayan Sarı, “Bir Meclis üyesi de burada çok ağır bir ifade kullandı. Benim terbiyem müsade etmiyor buna.. Çıkacak burada bizlerden özür dileyecek hatta Meclisten özür dileyecek. Ayıptır ya, gelip de bir konuşmacının bilgisayarına yumruk atmak ne demek? Bilgisayar kırıldı, ayıp! Biz bunu burada 3 buçuk senedir görmedik. Lütfen Meclisten bu arkadaşımız gelsin özür dilesin” tepkisini gösterdi.
Ne yalanlar döndü
Meclis kürsüsünün fikir söyleme ve eleştiri yapma yeri olduğunu söyleyen Ak Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş ise “Burası şovmenlik yapacağınız yerler değildir” ifadelerini kullandı. Gökkuş, “Mecliste tartışılan bir yasa var. Algı ve yalanlarla değil, yasanın şu maddesine karşı çıkıyorum dersiniz. Fikriniz yok yalanlarla insanların fikirlerine müdahale etmeye çalışıyorsunuz. Türkiyede hiç kimse düşüncesinden dolayı takibat altında değil. Küfür, nefret, vatandaşı kin ve nefrete sürüklediği için hukuğun gereği yapılıyor. Beylikdüzü’nde 2 yaşında çocuk düştü öldü. Günlerce dedesinin tecavüzüne uğradı diye ne yalanlar döndü. Oysa dede İstanbul’da bile değil. Bu ailenin düştüğü durumu düşünebiliyor musunuz? Siz yasanın hangi maddesine karşı çıkıyorsunuz. Kaldı ki bunu konunun tartışılacağı yer burası değil, TBMM’dir. Sizin yalanlarınızın kontrol altına alınması gerekiyor. Bu yasada bunu sağlayacak” dedi.
FABRİKADA NEDEN EKMEK ÜRETİLMİYOR?
Geçtiğimiz aylarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı törenle Hadımköy’de açılışı yapılan Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikası’nın hala üretime başlamadığını söyleyen AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, açılışın şov olarak kaldığını belirtti. Türkyılmaz, İBB yönetimine Halk Ekmek Büfesi açılmasıyla ilgili verilen yetkiye binaen kaç tane büfe açıldığını da sordu. Açılışı yapılan Halk Ekmek Fabrikası’nda bant sistemine göre ekmek üretim denemeleri yapıldığını söyleyen CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “Muhtemelen önümüzdeki ay itibariyle tamamen kuruluş tamamlanacak ve seri ekmek üretime başlanacak” dedi.
BÜYÜK HİPODROM İBB GÜNDEMİNDE
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ''Antik Roma Hipodromu Projesi'', İBB Meclisinde tartışmalara neden oldu. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ile Sultanahmet Camii arasında kalan Sultanahmet Meydanı’nda arkeolojik kazı yapmak isteyen İBB yönetimine tepki gösteren Ak Partili Meclis Üyesi İsmail Karabiber, “CHP'li İBB'nin bu çalışmasıyla ne yapmak istediğini sorarak, "Eğer sırf camiye çevrilen Ayasofya'nın karşısında bir Bizans eserini ortaya çıkarmak için bu işe girişiliyorsa, bu şovenist ve rövanşist bir yaklaşım olur. Politik ve siyasi bir tartışmanın fitilini ateşlemek olur. Kültürel savaş alanı açmak olan bu proje, 1964 Venedik Şartı'na da aykırıdır" dedi. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise yapılması planlanan çalışmanın yasalara uygun bir şekilde, koruma kurulları, üniversiteler ve uzmanlarla yapılacağını söyledi. İBB’nin turizme katkı sağlamak için yaptığı çalışmanın ‘Ortaya yeni bir Bizans’mı çıkarmaya mı çalışıyorsunuz’ diye maksadı aşan ifadelerle dile getirildiğini belirten Balyalı, kazı alanında Arkeologların fiilen çalışacağını ve oradaki yapılara zarar verecek bir çalışma yapılması mümkün olmadığını ifade etti.
SELVİ SARITAÇ