Türkiye'nin 3. büyük ve İstanbul'un en büyük hastanesi olarak inşa edilen İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi'nin bağlantı yollarının yapımı büyük tartışma yarattı. BB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, “Koronavirüs ile mücadelede büyük öneme sahip 2 bin 682 yataklı Şehir Hastanesinin yolunu dahi yapmayan İBB Başkanının dün karşı çıkıp bugün sahiplendiği Yenikapı, Maltepe Meydanı ve su ürünleri halini sanki hastane yapmış gibi lanse edip kamuoyunu kandırması tam bir samimiyetsizliktir" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Murat Kalkanlı'nın İstanbul Valiliği'ne gönderdiği yazıyı paylaşan Göksu, yazıda "Kurumumuzun içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve 2020 bütçemiz dikkate alındığında söz konusu talebin tarafımızca yerine getirilmesi mümkün görülmemektedir" denildiğini açıkladı.
Yazıda, 'yapamayız' diyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kalkanlı'nın, 11 Aralık 2019 tarihinde İstanbul Valiliği'ne gönderdiği yazıda, "İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü; 17 Ekim 2019 tarihinde Başakşehir ilçesi, 1356 ada 6 parsel sayılı taşınmaz üzerinde inşaat çalışmaları devam eden İstanbul İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü Yapım İle Ürün ve Hizmetleri Temin Edilmesi İşi" inşaat çalışmalarının son aşamasına gelindiği, 2020 Haziran ayı itibarıyle hizmete açılmasının planlandığı belirtilmektedir. Bahse konu hastanenin 2682 yataklı şehir hastanesi kampüsü olması sebebiyle hasta yoğunluğu ve insan sirkülasyonunun fazla olacağı öngörüldüğünden çok ciddi trafik tıkanıklıklarının olacağı, mevcutta erişim için kullanılan yolların günümüz koşullarında bile yetersiz kaldığı ve hastane hizmete açıldığı zaman hiçbir şekilde yeterli olmayacağının düşünüldüğü belirtilmektedir. Bu nedenle inşaat çalışmalarının son aşamasına gelindiğinin göz önünde bulundurularak hastane bağlantı yolları ile ilgili çalışmaların, hastanenin faaliyetine geçeceği zamana paralel bir şekilde yürütülerek yapılması ve çalışmalar hakkında taraflarına bilgi verilmesi istenmektedir. Kurumumuzun içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve 2020 bütçemiz dikkate alındığında söz konusu talebin tarafımızca yerine getirilmesi mümkün görülmemektedir. Bilgilerinize arz ederim" dediği görüldü.
Murat Ongun itiraz etti
İBB Sözcüsü Murat Ongun da Göksu’ya Twitter hesabından yanıt vererek hastaneye metro inşaatının 2017, karayolu inşaatının da 2018’de AK Partili yönetim tarafından durdurulduğunu kaydetti. Ongun, "Ulaştırma Bakanlığı da bugüne kadar yol ve metro için herhangi bir girişimde bulunmamıştır" açıklamasını yaptı. Ongun, Mehmet Murat Kalkanlı'nın resmi yazısı hakkında herhangi bir yorum yapmadı. Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Haziran 2020’de açılması planlanan hastaneye yol inşaatını İmamoğlu’nun durdurduğunu öne sürmüştü. İBB, şehir hastanesine de bağlanacak Başakşehir-Kayaşehir metro hattı projesi için 1.5 milyar lira kaynak gerektiğini bildirmişti.
İNŞAATI 2018’DE İBB DURDURDU!
Tartışmaların ardından İBB'den yapılan açıklamada ise "Başakşehir Şehir Hastanesi’ne ulaşım için 2017’de metro çalışmaları, 2018’de de karayolu inşaatı durduruldu. 25 Aralık 2019’da ise İstanbul Valiliğinde yapılan toplantıda Başakşehir Hastanesi çevre yollarının birinci öncelik olduğu belirtildi. ve gerekli bütçe istenmiş olmasına rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı herhangi bir girişimde bulunmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Başakşehir Şehir Hastanesi’ne metro ve karayolu inşaatlarını durdurduğu yönünde kamuoyuna yanlış bilgiler verilmektedir. Ulaşım yoları ile ilgili yapılan çalışmaların durdurulması, yeni dönemde yapıldığı izlenimi yaratılmak istenmektedir" denildi. Açıklamanın devamında, "Başakşehir Şehir Hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından “Yap İşlet Devret” modeliyle yapılmakta olup, hastane çevresindeki yolların projesi de aynı kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlandı. İBB söz konusu yol inşaatlarına, 2015 yılında İstanbul genelinde herhangi bir proje belirtmeden çıktığı “torba karayolu inşaatları ihalesi” kapsamında başladı. Hastane çevresindeki karayollarına bugüne kadar 580 milyon TL harcandı" ifadelerine yer verildi.
Herhangi finans sağlanmadı
İBB tarafından yapılan açıklamada, "Karayolu inşaatı, 2018 Temmuz ayında İBB tarafından durduruldu. İnşaatı yapmakta olan müteahhit firma, aynı torba ihalenin devamı olarak, Dolmabahçe – Ortaköy Karayolu Tüneli inşaatına yönlendirilerek bu tünelin inşaatına başladı. Bunun sonrasında Temmuz 2018’den bugüne, Başakşehir Şehir Hastanesi karayollarına ilişkin herhangi bir imalat yapılmadı. Geçmiş dönemde hastane projesinde değişiklik yapılması ile birlikte, karayolu ulaştırma ağı, giriş kapıları ve peyzaj projeleri revize edildi. Yapılan bu değişiklikler beraberinde, inşaatlarda ilave revizyon gereksinimi de ortaya çıkardı. Hastaneye erişim için çok önemli bir ulaşım sistemi olan Başakşehir – Kayaşehir Metro Hattı’nın inşaatına herhangi bir kredi anlaşması yapılmadan tamamen özkaynak ile finanse edilecek şekilde, Mart 2017’de başlandı. Aynı yılın Aralık ayında ise dönemin İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın 131 sayılı yazısı ile hattaki tüm çalışmalar durduruldu. 2018 Mart ayında ise “Başkanlık Oluru” ile çalışmalar yeniden başlatılmasına karşın projeye herhangi bir finans sağlanamadı. Yüklenici firmaya ödeme yapılmadığı için metro inşaatı Ekim 2018 itibariyle eski İBB yönetimi döneminde tekrar durduruldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, gerek karayolu gerekse de metro inşaatı konusunda herhangi bir girişimde bulunmadı" bilgisi paylaşıldı
Okunma Süresi: 5 dk
Ismail Jakobs kimdir, Kaç Yaşındadır, Hangi Takımlarda Oynadı, Kariyeri, Transfer Ücreti
#Kimdir? / 22 Kasım 2024
Şanlıurfa’da Kan Donduran Cinayet! Leyla Örün’ü Kim Öldürdü, Katil Bulundu Mu? Nerede Öldürüldü
#Yerel Haberler / 22 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *