Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Ara
Damga Manşet Haber İSKİ'den yersen!

İSKİ'den yersen!

Metropol kent İstanbul’un önemli kamu kurumlarından İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nde (İSKİ) akla hayale gelmeyecek bir yolsuzluk vakası ortaya çıktı. Kurumu denetleyen müfettişleri hayrete düşüren yolsuzluk sürecinde kurnazlığa imza atan uyanıkların ise bine yakın İSKİ çalışanın olması ayrıca dikkat çekti.

Okunma Süresi: 2 dk

Toplu İş Sözleşmesi kapsamında kurumun bağlı olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile masaya oturan TÜRK-İŞ Konfederasyonu, İSKİ’de çalışan 4 bin 223 personele yiyecek yardımı yapılması için açtığı ayrı bir başlıkta, öğle yemeği verilmemesi halinde kişi başına 15.56 TL. ödenmesini talep etti. Mutabık kalınan sözleşmeye göre, İSKİ yemekhanesinden yemek yiyecekler nakdi ödeme dışında bırakılacak, günlük yemek parası alanlar da yemekhaneden istifade edemeyecekti. Kuruma bağlı tesislerde yemekhane olmaması ya da doktor raporuyla yemekhaneden yemek yemesinde sakınca olacaklara ödenecek öğün parası ise ancak bu şekilde personelin maaşına ek olarak yansıyacak, vejeterjan olanlar ya da özel beslenme gerektirecek kişiler nakdi yardım alacaktı.

Kamu zarara uğratıldı
Kurumdaki yolsuzluk süreci de atılan imzanın ardından başladı. 821 İSKİ çalışanı yemekhanedeki hizmetten faydalanacaklarını belirtirken, yasa gereği doktor raporu almaya bile girişmeyen 3 bin 402 personel, "Yemekhanede yemek yemek istemiyoruz" beyanında bulundu. Ancak beyanda bulunmalarına rağmen uyanık işçilerden büyük bir bölümü, kurumdan günlük olarak 15.56 TL yiyecek yardımı alırken, 9 TL karşılığında İSKİ yemekhanesinde karnını doyurmayı tercih etti. Aradaki günlük 6.56 TL’lik fark avantajıyla kendilerine kazanç sağlayan bine yakın personelin kirli oyununa ise Sayıştay Başkanlığı denetçisi “Dur” dedi. Denetçi, incelemesinde, kurumdaki keyfi uygulamanın önüne geçilecek herhangi bir tedbir alınmadığını tesbit ederek kamunun zarara uğratıldığını söyledi.

Ortada haksız kazanç var
Sayıştay denetçisi, raporunda, "Yapılan incelemelerde 2014 yılından bu yana Toplu İş Sözleşmesi’ne aykırı olarak işçilerden doktor raporu istenmediği, ilgili kişinin kendi beyanı doğrultusunda işlem yapıldığı öğrenilmiştir. Yani kişi herhangi bir sebep olmadan da yemek yemeyeceğini bildirerek yemek yardımını alabilecektir. Ancak yemek yemeyeceğini bildiren ve yemek yardımı alan kişilerin yemekhaneden faydalanmalarını engelleyecek herhangi bir önlem alınmamıştır" şeklinde ifadelere yer verdi, ortada haksız bir kazanç olduğundan bahsederek zararın telafi edilmesini istedi. CENGİZ ALÇAYIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *