Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri'nin İstanbul'un en önemli ilçelerinden birisi olduğunu söyledi. “Bulunduğu konum ve sahip olduğu zenginlikler Silivri'yi önemli bir hale getiriyor” diyen Işıklar, “İlçemizde 8 belediye vardı. Bunlar kapandı ve tek bir belediyeye dönüştü. Bu belediyelerin kapanmasıyla tek bir Silivri projesine dönüşmesi kolay olmadı. İdari birleşme zor olan bir şeydi. Ama başardık. Fırsatlar zorluklardadır dedik. Belediyeyi ilk dönemimizde teslim aldığımızda bunu gördük. İlçemizdeki mahalleleri tematik mahallere dönüştürmeye çalıştık. Hepsinin ayrı bir özelliği var ama ortak özelliği 600 sene boyunca Bizans ve Osmanlı kültürüyle yoğrulmuş, çok kültürlü bir Silivri var. İstanbul'la boy ölçüşecek kadar kültürel zenginlikleri var” ifadelerini kullandı.
Gıda Bankası'nı kurduk
Bir ilçenin zayıf ve güçlü yanlarını iyi bilmek gerektiğini ifade eden Işıklar, “Bilmek yönetmektir. Şehrimizde 500 kilometrekare tarım toprağı var, 42 kilometrekare sahilimiz var ve 7 bin yıllık bir kentimiz var. Bunlar üzerinden üç vizyon geliştirdik. Bizim kentimiz birincisi tarım kenti olmalı ikincisi din ve kültür turizminin merkezi olmalı ve üçüncüsü kıyı sahiliyle deniz kenti olmalı dedik. Deniz bir nimet. Ulaşım ve gıda açısından. Bu üç vizyonun üzerine giden çalışmalara başladık. Ama 8 belediyeyi teslim aldıktan sonra burada bir değişim oldu. Göçler aldık. Kent içerisinde. Ayrıştırmaları birleştirmeye çalıştık. 81 ilden gelen vatandaşlarımız var. Kendini ötekileştiren, o şehirde diyalog ve aidiyet duygusu geliştirmeyen kesimlerimizi kazanmak istedik. Yardımlaşma kültürün geliştirdik ve bunu sosyal bir sorumluluk gayretiyle yaptık. Fakirliği yok etmeye yönelik çalışmalar yaptık ve Gıda Bankası'nı kurduk. Bu İstanbul'da ilkti” dedi.
576 fabrika ile protokol yaptık
Belediyelerin bir istihdam kapısı olarak görüüldüğünü dile getiren Özcan Işıklar, “Bunun yerine bölgemizdeki 576 fabrika ile oturup bir protokol yaptık. Onların istediği doğrultuda işçilerimizin iş gücüne katılması için onların eğitimini sağladık. Asgari ücretin üzerinde bir maaşla işe girmelerini sağladık. Artık iş isteyen bize geliyor. Çünkü Silivri'de yaşayanlar belediye bize derman olur diyorlar bu bilinçle hareket edip geliyorlar. Biz iş arayanlarla, iş verenleri buluşturarak önemli bir işe imza atıyoruz. Bu zaten artık yerel yönetimlerin olmazsa olmazı. Gıda Bankası ile nüfuz ettiğimiz insanları aynı zamanda iş sahibi yapıyoruz. Ondan sonra Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi'ni kurduk. Orada da engelli vatandaşlarımızın yarasını sararak, onları toplumla barıştırmak için gayret ediyoruz. İlçemizdeki hastalar da nereye gidecekse bize başvurur biz de yönlendiririz. Bunları da o koordinasyon ile sağladık” didye konuştu.
En büyük projemiz bu
Silivri'yi konuşurken tarıma ağırlık verıilmesinin önemine vurgu yapan Işıklar konuşmasını şöyle sürdürdü, “Silivri artık bir tarım kenti oldu. Silivri'de Tarım Üretim Araştırma Merkezi'ni kurduk. Çünkü ülkemizde tohum kalmadı. Tohumlarımız bile İsrail'den geliyor. Bu konuda beslenmeyle ilgili bir risk var. İstanbul'da 16 milyon bir nüfus var. Bu kentin çeperinde bu kenti besleyecek önlemler alınmalı. Hemen yakınında tarımı ve hayvancılığı destekleyip o kente ulaştırmalısınız. Biz 10 yıl önce başladık bu projeye. Şimdi biz haklı çıktık diyoruz. Tezgahlar 22 liraya biberi görünce bu gerçek ortaya çıktı. Orada katma değeri çok yüksek ürünler bulmalıyız diyoruz ki İstanbul'dan üzerimize gelen beton yığınlarını durduralım diyoruz. Çiftçi toprağını satıyor. Neden? Şayet üzerine koyacağı rezidanstan daha çok gelir elde edeceği bir ürün bulursa satmaz. Tarım sonsuz bir değerdir. Bunu anlatıyor ve aromatik bitkiler yetiştirmeye başladık. Bunların tohumlarını bulduk ve bunlar Silivri'nin markaları haline geldi. Aromatik bitkiler aynı zamanda kimyadan tutun, kozmetiğe kadar hepsine ham madde sağlayacak olan ürünler. Katma değerleri çok yüksek. Hepsinden çok gelir elde edebiliyorsunuz. Bizim en büyük mega projemiz bu. İstanbul'un yanı başında gıda sektörüne bir çeper geliştiriyoruz. İstanbul'un 30 kilometre yanında ona güvenli gıda veren bir kent yaratıyoruz. ”
Cambridge’e özenmeyin!
Yeni dönemde gerçekleştirmeyi planladığı yatırımlardan da söz eden Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Tasarım ve Kültür Merkezlerimiz olacak. Şehir Parklarımız olacak. Meydanlarda buluşacağız. Biz de yeşil alan çok. Birbiriyle diyalog kuran bir kent, hemşehrilerini kaynaşlaştırmış bir kent yapacağız. Şehirde hakkaniyet sağlanacak diyoruz. İlçe zenginliğini adaletle dağıtacağız. Ulaşımda D-100 karayolu bizim boğazımızı kesiyor. Bu karayolu Çorlu-Tekirdağ ve Babaeski ilçenin dışında çıkardı. Biz hiç o kadar viyadük vs yapmamıza gerek yok. İBB'ye hep söylüyorum. D-100'ü, E-6'ya paralel ilçe dışında çıkarırsak Silivri'de üç tane şehir merkezi oluştururuz. Şu an sadece 1 yere sıkışan sosyal hayat ve ticaret diğer noktalara da ulaşır. Bu yolu ilçe dışında çıkarmalıyız. Celaliye'den Kınalı yoluna kadar yolu ilçe dışına çıkarırsak Silivri'nin sorunu kalmayacak. Silivri bir tarım kenti olmasının yanı sıra üniversite kenti. Şimdi 4 üniversitemiz vardı bir de Fenerbahçe Üniversitesi, Deri Üniversitesi ve Tarım Üniversitesi açılacak. Cambridge'e özenmeye gerek yok. Silivri, Silivri'de yaşayan herkesin gurur duyacağı bir kent olacak. Eğitimde de Türkiye'ye örnek olacak” dedi.
Okunma Süresi: 4 dk
Vapur ve feribot seferleri iptal mi? 22 Kasım Cuma günü İstanbul'da feribot seferleri iptal mi edildi, vapurlar çalışıyor mu?
#Gündem / 22 Kasım 2024
Yağmur Saat Kaçta Başlayacak? İstanbul'da 22 Kasım 2024 Cuma Günü
#Genel / 22 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *