Silivri'de bulunan Değirmenköy Rum Germiyan Kilisesi, kaynaklara göre 1868 yılında yapıldı. Kütahya’da kurulan Germiyanoğulları Beyliğinden gelenlerin bu bölgeye yerleşip çiftlik kurmasından dolayı Germiyan ismini aldı. Yine kaynaklara göre, bölgede yaşayan Rum vatandaşlar da bu çiftlikte çalışmaya başladı ve Hıristiyan nüfus artınca bir ibadethane ihtiyacı ortaya çıktı. Silivri’nin zengin rumları ise bu ihtiyaca binaen 1868 yılında Germiyan Kilisesi'ni inşa etti. Bazı kaynaklarda ise kilisenin 1857’de Patrikhane tarafından yaptırıldığı, II. Abdülhamit’in dahi kilise yapımında rol aldığı bilgisi var. Balkan Savaşı yıllarında Selanik'ten göç eden 10 Türk ailenin Germiyan Köyü’ne yerleşerek, rumlarla birlikte yaşamaya başladığı, Balkan Savaşı sonunda ise Rumlar’ın köyü terk ederek, Yunanistan'dan gelen Türklerin köye yerleştiği belirtiliyor.
Okul olarak kullanıldı
1917-1918’de Rumların tekrar köye döndü. Kurtuluş Savaşı başladıktan sonra Rumlar yine köyü terk etti. Kilise bu dönemde cami ve okul olarak kullanıldı. 1926-1930 yılları arasında ise mübadele ile Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen göçmenler köye alana yerleşerek son şeklini verdi. 1955 yılına kadar Çorlu'ya bağlı iken sonrasında Silivri'ye bağlanan köye önceleri bulunan yel değirmenlerinden esinlenerek Değirmenköy adı verildi. O dönemde de kilisenin hemen 30 metre ilerisine bir cami inşa edildi. 1960 yılında ise meydana gelen heyelan sonrası İmar ve İskan Bakanlığının emir ve yardımları ile köy şimdiki yerine taşındı. 1963'te eski köyde kurulan belediye teşkilatının da 1965 yılında şimdiki binası da şimdiki yerinde hizmet vermeye başladı.
Kaderine terk edildi
1960’ta yaşanan heyelan sonrası yıllarca Hıristiytan ve Müslüman halka hizmet veren kilise ile cami kaderine terk edildi. Bu iki ibadethanenin çevresinde şu anda hayvancılık yapılıyor. Hayvancılık yapan kişilere aitbir iki yerleşim yeri var. Tuğla hatıllı taş kârgir malzemeden inşa edilen kilisenin duvarlarının ayakta olmasına karşın süslemelerde ve çatıda büyük oranda aşınma ve hasar meydana gelmiş.
27 yıldır çivi çakılmadı
Maliye hazinesine ait arazi üzerinde bulunan Germiyan Kilisesi, Kültür Bakanlığı İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1995 yılında tescillenmiş olsa da bu güne kadar hiçbir çalışma yapılmamış. Yıkılmak üzere olan kilise ve caminin bu durumuna üzülen bölge sakinleri, gazetemiz aracılığı ile yetkililere seslendi. Bu tarihi mirasa sahip çıkılmasını isteyen Değirmenköylüler, her iki ibadethanenin de restore edilerek kurtarılmasını talep etti.
DEFİNECİLER TALAN ETTİ
Bölge sakinleri kilisenin içindeki ahşap bölümlerin zamanla bakımsızlıktan aşındığını ve çürümeye başladığını söyledi. Vatandaşlar, geçtiğimiz yıllarda ise tarihi Germiyan Kilisesi'nin altın bulma umuduyla defineciler tarafından talan edildiğini belirtti. Değirmenköylü vatandaşlar, kilise hemen yakınındaki caminin restorare edilmesini, bölgenin bir kültür vadisi şeklinde düzenlenmesini talep etti.
ÖZEL HABER: SELVİ SARITAÇ