2007 yılında yapımına başlanan ve Ateş Ünal Erzen’in görev süresinin son aylarında açılışı yapılarak bir sonra ki döneme devredilen Bakyaşam Huzurevi Şubat ayı Bakırköy Belediyesi Meclis toplantısında alınan kararla Kızılay’a devredildi. Huzurevinin devri tartışmalara neden olurken Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun geçmişte yaptığı açıklamalar gündeme düştü. Geçmişte Ataköy Gazetesi’ne konuşan Kerimoğlu, "Bakırköy Belediyesi huzurevinin ne bir vakıf, ne bir dernek ne bir tüzel kişilik, ne bir üniversiteye hatta kamu yararına hizmet eden vakıf ve derneğe bile devri söz konusu değil. Devir edildiği andan itibaren tahsis şartı ortadan kalkıyor ve Milli Emlak el koyuyor" açıklamasını yapmıştı.
Yeni bir protokol yapıldı
Kızılay'a devirle birlikte huzurevinin arsası da gündeme geldi. Milli Emlak Müdürlüğü’nün şartlı bağış yaptığı arsada yapılandırılacak olan kamu yararı niteliği taşıyan binanın üçüncü şahıslara devri mümkün değildi. Devredilmesi halinde de tahsis iptal edilecekti. Hal böyle olmasına rağmen Bülent Kerimoğlu, Eylül 2015’te olağanüstü meclis toplantısında oy çokluğu ile aldığı Milli Emlak Daire Başkanlığı ile yeniden işbirliği protokolü yapma yetkisini devreye soktu. Yapılan görüşmeler neticesinde Bakırköy Belediyesi'ne bedelsiz tahsis edilen arsa Milli Emlak Müdürlüğü'ne iade edildi. Sonrasında da Bakırköy Belediyesi, trajikomik bir şekilde kullanım hakkına sahip olduğu arsayı belli bir ücret karşılığı 29 yıllık irtifak hakkıyla kiraladı. Bu işlemle huzurevinin üçüncü şahıslara devrinin yolunun açıldığı dile getirildi. Bakırköy Kültür Sağlık Eğitim ve Sosyal Hizmet Vakfı'nın (BAKSEV) huzurevini Bakırköy Belediyesi'ne devri ile ilgili yaptığı protokolde "amacı dışında kullanılamaz" maddesini görmezden gelindiği iddia edildi.
Valilik belgeyi iptal etti
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, hukuki engelleri aştığını düşünerek Huzurevi binasını "Vahide Sultan Huzur Evi" adında üçüncü şahıslara 60 bin TL aylık bedelle kiralamış büyük tepki çekmişti. Huzurevi ile ilgili yerel basında sıklıkla yer alan haberler sonrası İstanbul Valiliği durumu incelemiş ve söz konusu huzurevi binasının hazine adına kayıtlı olduğunu, Bakırköy Belediyesi tarafından irtifak hakkının tapuya tescil edilmeden alt kiracıya verdiğini ve belediyenin alt kiracı ile sözleşme yapma yetkisi olmadığını belirterek, kira sözleşmesinin geçersiz olduğunu ortaya koymuştu. İstanbul Valiliği, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Bakırköy Belediyesi ve Vahide Sultan Huzur Evi arasında imzalanan kira sözleşmesinin geçersiz olduğunu söyleyerek, düzenlenen açılış izin belgesini iptal etmişti.
Kızılay’a devredildi
Tüm bu yaşananlar sonrası Bakırköy Belediyesi 2021 Şubat ayı meclis toplantısında 18 milyon 500 bin TL tutarındaki 415 metrekarelik arsa karşılığında Bakyaşam Huzurevini Kızılay'a devretti. Hayırsever vatandaşlar tarafından yapılan huzurevinin 61 adet 25’er metrekare normal oda, 33 adet 30’ar metrekare normal oda, 3 adet 40’ar metrekare suit oda, 3 adet 55’er metrekare suit oda, 3 adet 46’şar metrekare suit oda, 2 adet 37’şer metrekare suit oda, 3 adet 25’er metrekare misafir odası, kapalı havuz, spor salonu, psikolog, hemşire ve doktor odası, çamaşırhane, bakım atölyesi, kafeterya, tiyatro salonu, restoran, 5 adet hobi atölyesi bulunuyor.
BAKSEV pay alacak mı?
Huzurevinin yapımı için çoğunluğunu o dönemin meclis üyelerinin oluşturduğu Bak Yaşam Derneği adında bir dernek kurularak inşaat çalışmaları başlamıştı. Bir süre sonra dernek Bakırköy Kültür Sağlık Eğitim ve Sosyal Hizmet (BAKSEV) adında vakfa dönüştürülmüştü. İnşaatın yüzde 65’lik bölümü BAKSEV tarafından yapılarak Bakırköy Belediyesi’ne devredilmişti. Hatırı sayılır bağışların yanında ayni yardımlarda bulunanlar da olmuştu. Bağışçıların büyük bir bölümü kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyleyerek vakıf ve Bakırköy Belediyesi yetkililerini suçluyorlar. BAKSEV yetkilileri de Bakırköy Belediyesi'nin alacak olduğu 18 milyon 500 bin liranın 65’nin kendilerine verilmesini istiyor. Bağışçılarına verdikleri sözlerini yerine getirmek için Bakırköy Belediyesinin paralarını vermesi halinde Bakırköy ya da başka bir bölgede küçük çaplı da olsa huzurevi yapmak istiyorlar. Bakırköy Belediyesi satıştan elde edilecek olan paradan BAKSEV’in payına düşeni vermemesi halinde haklarını adli mercilerde arayacaklarını söylüyorlar.