SÖYLEŞİ: MEHMET MERT- AK Parti Esenyurt Belediye Başkan adayı Hamit Öncü, Damga'ya çok önemli açıklamalarda bulundu. Her gün farklı adli bir olayla basının gğndemine düşen Esenyurt'un, güvenlik sorununa dair farklı bir çözüm yolu sunan Öncü, “Özellikle eğitim alanına ağırlık vererek insanlarımızı, gençlerimizi eğiterek, eğitim metoduyla güvenlik sorununu çözebiliriz” dedi. Knedisi de emekli bir öğretmen olan Öncü, saha çalışmaları hakkında da önemli bilgiler verdi. AK Parti'den Esenyurt için 17 kişinin aday adayı olduğunu ifade eden Öncü, “Görev bize tevdi edildikten sonra hemen bir toplantı yaptık. Bütün arkadaşlarımız başarı dileklerini sundular ve sahada olacaklarını söylediler. Ve şu anda 17 adayın hemen hepsi sahada birlik ve beraberlik içerisinde çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
Esenyurt maalesef olayların kenti. Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri, birçok ilden ve büyükşehirden daha büyük. Hamit Öncü Esenyurt’ta huzuru nasıl sağlayacak?
Tabi huzur denince, işin içine yerel de girer, merkezi hükümet de girer. Merkezi hükümetle birlikte, sayın kaymakamımız, sayın valimiz, içişleri bakanımızın koordinesiyle o güvenlik meselesi çözülebilir. Ama yerel olarak Hamit Öncü ne yapacak, özellikle eğitim alanına ağırlık vererek insanlarımızı, gençlerimizi eğiterek, eğitimli bir metotla güvenlik sorununu çözebiliriz. Eğitilmiş toplumlar, eğitilmiş kitleler topluma zarar vermezler, tam tersine topluma faydalı olurlar. Bu açıdan benim birinci önceliğim eğitimdir. Güvenliğin birinci şartı eğitimden geçer. Vatandaşlara iç içe olmak, onlarla birlikte olmak, dertlerini dinlemek de bir nebze olsun rahatlatır. O açıdan hem eğitim, hem de içlerinden biri olarak, 35 yıllık bir Esenyurtlu olarak, içlerinde zaman zaman oturarak; dertlerini dinleyerek onları topluma kazandıracağız. Özellikle bu suç işlemeye meyilli madde bağımlılarından bahsediyorum. Onları eğiterek topluma kazandırma noktasında ciddi bir çalışmamız olacak.
Şimdi birçok aday adayı arasından siz aday seçildiniz. Duyduğuma göre de diğer aday adaylarından bazılarında bir küskünlük vardı ama son günlerde sizin yanınızda bulunuyorlar. Nasıl geçiyor adaylık süreciniz?
Evet, birbirinden değerli 17-18 arkadaşımız aday adayı oldu. Cumhurbaşkanımız görevi bize tevdi etti. Hemen sonra yaptığımız toplantıda bütün arkadaşlarımız başarı dileklerini sundular ve sahada olacaklarını söylediler. Ve şu anda 17 adayın hemen hepsi sahada birlik ve beraberlik içerisinde çalışıyoruz. Çünkü bizler Ak Parti ailesiyiz. Aile olarak çalışıyoruz. Çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah bu başarı hepimizin olacak.
Esenyurt’un kentsel dönüşüm ve aynı zamanda inşaat sorunları var. Tapu problemleri var. Şu an konut mağdurlarının davaları ve birtakım protestolar devam ediyor. Bunlarla ilgili ne tür projeleriniz var? Bu sorunları çözebilecek misiniz?
Kentsel dönüşüm sadece Esenyurt’un değil İstanbul’un ve Türkiye’nin en öncü gündem maddesi. Büyükşehir Belediye Başkan adayımızın da Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelmesi işimizi bir nebze kolaylaştırıyor. Zaten benim belediye başkanlığı dönemimde, TCK 184 çıktığında otomatik olarak kentsel dönüşüm başladı. O gün çıkan yasayla, yapana yaptırana bir yıldan az olmamak şartıyla hapis cezası getirilmişti. O günden yani 2004 yılından beri zaten ruhsatsız bina yok. İmarı olmayan bina yok. En son aldığım bilgilere göre 12 yılda 2 bin 680 civarında bina kentsel dönüşüme girmiş. Bunlar vatandaşların kendi imkanıyla müteahhitlerle kat karşılığı vererek yaptığı çalışmalardır. Yani Esenyurt’ta bir kentsel dönüşüm devam ediyor. Çok şükür ciddi bir yol alındı. Bundan sonra da devam edilecektir. Konut mağdurları, tapu sorunu dediniz, çok önemli konulardan birisidir. Yaklaşık 30 bine yakın konut mağduru var. Bunlarla görüştüm. Yaptığım incelemelere göre bunların bir kısmı çözülebilir nitelikte sorunlardır. Biri de biraz incelendiğinde, biraz çalışıldığında çözülecek sorunlardır. Son maddede olanlar ise biraz sıkıntılı. Onları da hukuk, imar, büyükşehir ve çevre şehircilik ile ortak bir koordine sağlayarak inşallah çözmeye çalışacağız.
Yine seçim, adaylık sürecinde baktığınızda 2019 ile 2024 farklı geçiyor. 2019’da iki kutuplu bir adaylık süreci, ittifaklaşma vardı. Bugün aslında aslında 7-8 parti aynı anda yarışa giriyor. Bu durum, Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Hamit Öncü’ye dezavantaj mı yoksa avantaj mı sağladı, bunu nasıl yorumluyorsunuz?
Yorumum şu: demokrasidir, herkes seçime girer herkes kendi partisinden kendi adına seçime girer. Hamit Öncü önüne bakar. Sağına soluna bakmadan Ak Parti belediyeciliğini insanımıza anlatıyoruz. Vatandaş da bunu kavradı. Evet, öbür partiler de sahadalar ama bugün vatandaş neyin ne olduğunu görüyor. Geçmişte Esenyurt’ta Ak Parti belediyelerinin yaptığı eğitim, sosyal tesisler, yeşil alan, hastaneler, spor alanları hepsi malumunuz. Zaten ne yapıldıysa Ak Parti döneminde yapıldı. Vatandaş da bunu görüyor ve bundan sonra da yaparsa Ak Parti yapar sloganından yola çıkarak yine ipi göğüsleyeceğime ben canı gönülden inanıyorum.
Biz de Beylikdüzü’nde yaşıyor, Esenyurt’u biliyoruz. Esenyurt zaman zaman televizyonlarda vs yerlerde konuşulduğunda Esenyurt’ta yaşayanlar kendini Beylikdüzü’nde gösteriyor. Emlak ilanları Beylikdüzü diye lanse ediliyor. Bu durumu nasıl karşılıyorsunuz? Yarın sizin başkanlığınızda bu durum bir nebze ortadan kalkacak mı kalkması için neler yapacaksınız?
Kalkması için öncelikle buraya katma değer katacak kurumları getireceğiz. Örneğin, şu anda 500 yataklı eğitim ve araştırma hastanesi 2024’ün Sağlık Bakanlığı yatırım bütçesinde bulunuyor. Bu eğitim ve araştırma hastanesi Esenyurt’umuza bir katma değer kazandıracak. Geçmiş dönemde benim Kıraç’tayken planlara işlediğim bir alan vardı. Şu anda o alana yapılacak bir Adalet sarayı Adalet Bakanlığının yatırım bütçesinde bulunuyor. Yine o dönemde benim planladığım 300 dönümlük bir millet bahçesi vardı. Tüm bunları yan yana getirdiğimizde Esenyurt’umuza ciddi katma değeri olacak ve artık Esenyurt’un o dediğiniz şekilde değil de, güzellikleriyle hastaneleriyle yeşil alanlarıyla anılacak bir ilçe olacağını ben buradan söylemek istiyorum.
Şu anki mevcut başkana da ben 5 yıl önce aynı soruyu sordum. Dedi ki 5 yılda bir ivme kazandıracağım, Esenyurt farklı anılacak. 5 yıl çok çabuk geçiyor. Bir hareketlilik görülmedi. Esenyurt’un imajını değiştirmek anlamında, hastaneden binadan daha değişik, kültür sanat etkinlikleri, spor etkinlikleri buna benzer projeleriniz var mı?
Evet, sosyal belediyecilik alanında yapacağımız çok iş var. Bu saydıklarımın yanında, zaten başta eğitim dedim. Sosyal tesislerde eğitim olur, sporla eğitim olur. Kültürel faaliyetlerle olur... Hepsi eğitimin birer dallarıdır. Geldiğimizde biz bunları ciddi bir şekilde insanlarımızı kaynaştırarak, 81 vilayetimizden gelen kardeşlerimizin bir kardeşlik merkezi projesi var. Onları orada toplayarak bir arada yaşama kültürü, sevgi barış ve huzur kenti olma adına biz bunları yapacağız.
Esenyurt aynı zamanda göçmen nüfusuyla anılan, bilinen bir ilçe. Elinizde bir rakam var mı?
Resmi rakamlar ikameti olan 50-60 binden bahsediyor. Ama dışarıdan da gelenler var.
Bunlar genelde hangi ülkenin insanları oluyor?
Genelde, Suriye, Afganistan ve Türki cumhuriyetlerden gelen vatandaşlardır.
Bu yüzde 15’e falan tekabül ediyor, sanırım.
Yüzde 10-12 civarında bir rakamdır, evet.
Bu nüfusun hangi yönde oy kullanacağına dair elinizde bir veri var mı?
Evet, 18 bine yakın Türk vatandaşlığı almış insan var. Yani 50-60 binin ancak 18 bini seçmendir.
Onlara yönelik herhangi bir çalışmanız var mı?
Evet, bir araya geliyoruz görüşüyoruz. Dernekleri, liderleri var onlarla da görüşüyoruz.
ENKAZ EDEBİYATI YAPMAYACAĞIZ
Esenyurt mevcut belediye başkanı geldiğinde dedi ki koltuğum, arabam hepsi hacizli, borçlarım var belediye bütçesi yetmiyor. Siz de yarın seçildiğinizde enkaz devraldım diyecek misiniz?
Asla enkaz edebiyatı yapmayacağım, çünkü geçmişte Kıraç’ta da 2004’te belediyeyi devraldığımda o zamanki parayla 3 buçuk milyon bütçe mevcuttu. 7 milyon 200 bin lira borç vardı. Sizinle de o dönemde beraberdik. Bir gün bir yerde benim borçtan bahsettiğimi gördünüz mü?
Öyleyse biz yine önümüze bakacağız borç varsa borcu da öderiz. Önemli olan birbirimize güvenmek, önümüzü görmek. Esenyurt büyük bir ilçe, devasa bir ilçe. Şu anda ben belediye meclis üyesiyim. Denetim komisyonundaydım. 8 milyar 371 milyon bütçemiz var. Elbette ki borç da olacak, İstanbul’da borçsuz hiçbir belediye yok.
SORUN OLMAYACAĞIZ SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ
Seçimlere aşağı yukarı 1 hafta kaldı. Esenyurt’a, bölge halkına, seçmenlere mesajınız nedir?
Her toplantımda bir araya geldiğimizde kitleler halinde 81 vilayetten gelen kardeşlerimize şunu söylüyorum: hizmet bizim işimiz ancak biz burada beraber barış ve huzur içerisinde yaşamaya mahkumuz, mecburuz. Esenyurt halkından ricam, istirhamım sadece güvenlik, huzur ve barıştır. Partisi, yeri yöresi, mezhebi ne olursa olsun Esenyurt’ta birbirimizi sevmeye birbirimizi saymaya mecburuz. Esenyurt’u bir güvenli barış adası haline getirmek benim en büyük arzumdur. Böyle bir yönetim şekli vadediyorum. Çünkü yerel yönetimler gerçekten halkın eli ayağı kulağı gözüdür. Sayın cumhurbaşkanımızın bize söylediği rehber niteliğinde cümleler vardır. “Kimseyi kapıdan çevirmeyin, halkın eli ayağı gözü kulağı olun. Sorun olmayın, sorun çözün.” diyordu. Biz de halkın eli ayağı gözü kulağı olacağız. Sorun olmayacağız sorun çözeceğiz.
ŞUN ANDA BÖLÜNME GÜNDEMİMİZDE YOK
Yine Esenyurt’un seçim öncesi bölüneceği söyleniyordu. Kıraç’ın yeni bir ilçe olacağı konuşuldu. Bu hala iktidarın gündeminde var mı? Seçimlerden sonra yine gündeme gelir mi yoksa bu konu kapandı mı?
Bu konu şehir efsanesine dönüşmüştü. Her iki ayda bir canlanıyordu. Yukarıdan aldığımız bilgilere göre, şuradan şu vekilden aldığımız bilgilere göre vs.. diye hep konuşuldu ama maalesef bir şey çıkmadı. Aslında ben de bölünmesinden yanayım. Çünkü artık Esenyurt 1 milyon 200 bini aşan nüfusuyla gerek tapu, gerek nüfus, gerek belediye, gerek kaymakamlık gerek kamu hizmetleri açısından hakikaten çok zorlanıyor. Bu bölünmenin bir rahatlama getireceğine inanıyorum. Seçimden sonra olması muhtemel diye düşünüyorum. Şu anda gündemimizde değil.