Damga, Esenler’deki 3 milyarlık imar rantındaki ikinci perdeyi araladı. Esenler Belediyesi’nin hazırlatıp Çevre Bakanlığı’na sunduğu raporda depremin bahane edildiği ortaya çıktı. İlçedeki eski bina stoklarını yenilemek yerine şahıs arazilerini imara açtırmanın peşine düşen belediyenin hazırlatmış olduğu raporda, ilgili yeri rezerv alanı olarak tasarladığı görüldü.
Esenler Çiftehavuzlar’da tamamı yeşil olan 102 dönümlük arazi, üzerine herhangi bir yapı yapılamayacağı bilinmesine rağmen belirli kişilerce parça parça satın alındı. Yıllar içerisinde 102 bin metrekarelik arazinin 85 bin metrekaresi şahıslara satıldı. Esenler Belediyesi 2013 yılında ilgili arazinin 1/1000'lik planlarını yaparak imara açılması için ilk adımı atmış oldu. 2018 yılında İBB Meclisince de onaylanarak askıya çıkan planlar “Şahıslara özel imar” tartışmalarının ardından askıdan indirilerek iptal edildi. İBB tarafından iptal edilen planlar 18 Mayıs’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanarak yeniden askıya çıktı.
İşte o rapor
Damga, deprem bahane edilerek imara açılan 102 dönümlük rekreasyon alanıyla ilgili hazırlanan raporu ele geçirdi. Belediyenin Nil Planlama isimli mimarlık şirketine hazırlattığı raporda özetle depremin bahane edildiği ortaya çıktı. Bakanlığa sunulan raporda şu ifadelere yer verildi: “İstanbul ili Esenler İlçesi Çiftehavuzlar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 10 hektar alana ilişkin planlama çalışması ile; önemli bir deprem geçirmiş olan Türkiye’nin artık sadece yerel ölçekte olmayıp ülke ölçeğine yayılmış ve yayılmaya hızlı bir şekilde devam etmekte olan yapı stoğu ihtiyacının fen, bilim ve sanat kuralları çerçevesinde sağlıklı ve güvenli hale getirilmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda özellikle büyük şehirlerimiz başta olmak üzere ülke genelinde rezerv alanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Rezerv alanlar; yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek ve kanunda öngörülen amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere oluşturulan yapı alanlarıdır. Rezerv alanların önemli bir amacı da bu alanlara gelecek olan nüfusun, kent içindeki sıkışmış, sağlıksız ve güvensiz yaşam alanlarının tahliyesi sonucunda o alanların hem yeni yaşam alanlarına hem kentlerimizin önemli bir eksiği olan donatı alanlarına dönüşecek olmasıdır. Ülkemizin yaşamış olduğu son deprem ve daha önce yaşadığımız büyük depremler bu alanların ne derece önemli olduğunu göstermektedir ve kentlerimizin sağlıksız, düzensiz ve en önemlisi de güvensiz alanlar olmaktan çıkarılmasında, kentsel dönüşümde, düzenli gelişmede en önemli araçlardır. Son depremdeki ülke ölçeğinde yaşanan önemli bir göç dalgasının da birinci derecede önemi bulunmaktadır.”
İstihdam sağlanacak!
Raporun devamında ise bu alanda yapılacak olan inşaatlar sayesinde yeni iş olanakları sağlanacağı ifade edildi. Esenler’in artan nüfusuna ilaç olacak bu projenin acil hayata geçirilmesinin anlatıldığı raporun devamında, “Özellikle çalışma imkanlarının daha fazla olduğu şehirlerimize yaşanan ülkesel göçler nedeniyle mevcut eski ve güvensiz yapı stoğunun yanı sıra gelecek olan nüfusun barınma ihtiyaçları ve barınma ihtiyacının yanında yeni iş alanları ile istihdam olanakları da bu rezerv alanlardan karşılanacaktır. Bu durumda son yıllarda azalma göstermiş olmakla birlikte ülkenin önemli bir sorunu olan çarpık ve düzensiz yapılaşmanın da önüne geçilerek her nüfus ve her sosyo-ekonomik yapı için yaşam alanları oluşturmak ancak rezerv alanlarla sağlanmaktadır. Bu tespitler ve gelişmeler ışığında üst ölçekli plan kararları doğrultusunda Esenler’in artan nüfusunun artan konut ve yaşam alanı talebinin bir bölümünü karşılayabilmek için Çiftehavuzlar Mahallesi’nde proje alanında planlama çalışmaları amaçlanmıştır” denildi.
35 METREKAREYE 1 KİŞİ DÜŞECEK!
Daha düne kadar rekreasyon alanı olduğu için çivi dahi çakılması yasak olan arazide planlanan yeşil alan 15 bin metrekare oldu. 15 bin metrekareli alanda da okul cami inşaatları planlanırken geriye kalan 70 bin metrekarelik alanda ise konut yapılacak. Raporda, arazide planlanan konutlarda kaç kişinin yaşayacağı, metrekareye kaç kişinin düşeceği de hesaplandı. İşte o bölüm: “69,352.75 metrekare alana Ticaret-Konut Alanı önerilmiştir. Emsale ilişkin inşaat alanı 128,302.59 metrekaredir. Planlama alanında nüfus, ortalama kişi başı inşaat alanı 35 metrekare kabulü ile hesaplanmıştır. Planlama alanında toplam nüfus 2,566.05 kişi hesaplanmaktadır. Konut+Ticaret Alanı’nın yüzde 70'i konut alanına, yüzde 30’u ticaret alanına verilecektir.”