Fatih'te fırıncılık yapan Yılmaz Gür, "200 gram bir ekmeğin maliyeti şu anda 85 kuruş. 1,25 TL'den satıyoruz. Fırıncının dönebilmesi için 1,50 TL olması şart. Unlara zam olmasın biz de ekmeğe zam yapmayız" dedi. Bakkal ve marketlere verilen kâr oranının yüksek olduğunu söyleyen bir başka fırıncı Turgay Sarıhan ise "Un ve diğer maliyetlerimiz son 3 ayda aşırı derecede yükseldi. Bunun önüne geçilemiyor; ama ekmek fiyatının geri çekilmesi isteniyor. 200 gram ekmek fiyatının 1,25 TL kalmasını istiyoruz. Bu fiyatın altında satarsak zarar ederiz. Bakkal ve marketlere fahiş derecede bayi kârı verilmekte. Bunun önüne fırıncı olarak geçemiyoruz. Bu bizim en büyük problemimiz" diye konuştu.
10 kuruş kazanıyoruz
Sarıhan, "200 gramlık bir ekmeğin maliyeti sadece un, tuz, su, maya, odun veya doğal gaz kullanımıyla 45 kuruş. Günde 2 bin ekmek çıkaran fırının, diğer giderleri de içine koyduğumuzda 200 gram bir ekmekte ortalama 95 kuruş. 20 kuruş da bayi kârı verdiğimiz zaman, 1 lira 15 kuruşa geliyor. Şu an 10 kuruş kazanıyoruz" diye konuştu. Sarıhan, "200 gram ekmeği 1 liraya düşürürsek veya 250 gram ekmeği 1,25 TL'ye çektiğimiz anda, bu zarar demektir. Bugünkü fiyatın korunmasını istiyoruz. Bundan aşağıya satarsak un alamayacağız, işçimize ödeme yapamayacağız. Kapasitesi olmayan fırıncılar kapatıp gidecek. İstanbul'da bugün 3 bin 300 olan fırın sayısı, sene sonuna kadar binlere düşer" ifadelerini kullandı.
Ruhsatsız fırınlar var
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz ise ruhsatsız fırınlara dikkat çekti. Yılmaz, "İstanbul'da fırınlar yüzde 40 kapasite ile çalışıyor. Yüzde 50 kapasite ile çalışan fırını zor bulursunuz. Bunun da nedeni, yine İstanbul'da bine yakın ruhsatız fırının olması. Eğer zabıtalar gerekli denetimleri yaparsa, ruhsatı olan, vergisini ödeyen fırınlarımızın üretim kapasitesi artacak, bununla beraber kârları da artacaktır" açıklamasını yaptı.
Bayi kârları çok yüksek
Market ve bakkal gibi bayilerin fırınlardan ucuz ekmek alarak yüzde 30 kâr ettiğini belirten Faik Yılmaz, "Bayi kârları çok yüksek. Fırıncılar birbirleriyle rekabet ederken, kendilerine zarar veriyor. 60 kuruşa bayilere ekmek veren fırınlar var. Bu fiyat, neredeyse ekmeğin tezgah satışının yarısı ediyor. Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik'te bir değişiklik yapıldı. Yeni yönetmeliğe göre 'üretici ve tedarikçiye birim miktar başına yapılacak ödeme, tarifelerdeki azami fiyatın yüzde 85'inden az olmayacaktır' denildi. Yani bu düzenlemeye göre bayi satış kârı yüzde 15 seviyesinde olması lazım. Ama zincir marketler bir yan yol bulmuş 'hizmet bedeli' altında fırınlara yüzde 15 fatura kesiyorlar. Böylelikle kârlarının yüzde 30'a çıkartıyorlar" diye konuştu.
Okunma Süresi: 3 dk
İstanbul Ankara Arası Kaç Km ve Kaç Saat Sürer: Tren Var mı, Otobüs, Uçak Saatleri?
#Yaşam / 23 Kasım 2024
İstanbul Amasya Arası Kaç Km ve Kaç Saat Sürer: Tren Var mı, Otobüs, Uçak Saatleri?
#Yaşam / 23 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *