Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Ara
Damga Manşet Haber Deklarasyona karşı çıktılar!

Deklarasyona karşı çıktılar!

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi İzleme Komitesi’nin Türkiye aleyhindeki deklarasyonu 120 delegenin 102'sinin kararıyla reddedildi. Deklarasyonun reddedilmesinde Türk milli delegasyon üyeleri AK Partili Gaye Doğanoğlu ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün katkısı olduğu belirtildi.

Okunma Süresi: 4 dk

1949 yılında kurulan Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi İzleme Komitesi toplantısı tarihinde ilk kez Büyükçekmece'de toplandı. 47 üye ülkedeki yerel demokrasinin işleyişiyle ilgili çok önemli konu ve raporların görüşüldüğü toplantıya Komite Başkanı Leendert Verbeek (Hollanda), Kongre Yerel Yönetimler Büro Başkanı, Kongre Başkan Yardımcısı Anders Knape (İsveç), Bölgesel Yönetimler Büro Başkanı, Kongre Başkan Yardımcısı Gunn-Marit Helgesen (Norveç), Kongre Genel Sekreteri Andreas Kiefer (Avusturya) ve Kongre Direktörü Jean-Phillippe Bozoulus önderliğinde 47 ülkeden 120 komite üyesi geldi.

102 üye ret verdi
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi İzleme Komitesi’nin Türkiye aleyhindeki deklarasyonu tooplantıda tartışmalara neden oldu. Aleyhte deklerasyon Türk milli delegasyonundan Antalya Konyaaltı Belediyesi'nin AK Partili Meclis Üyesi Gaye Doğanoğlu ve Büyükçekmece'nin CHP'li Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün etkili diplomasi atağıyla reddedildi. Türk milli delegasyonun 2 gün süren etkili diplomasisi ve birebir görüşmeleri sonucunda toplantıya katılan 120 üyeden 102'si ret oyu verirken 18 üye de deklarasyonun kabulü yönünde görüş bildirdi. Aynı toplantıda aralarında Ermenistan, Moldovya, Polanya ve Arnavutluk'un da bulunduğu 8 ülkenin yerel demokrasisiyle ilgili aleyhte raporlar kabul edildi.

Elimizden geleni yaptık
Komite toplantısında gündeme gelen deklerasyonla ilgili gazetemize konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, "Bu toplantıda Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin yerel demokrasileriyle ilgili gözlemler ele alındı. Birçok ülkeyle ilgili hazırlanan raporlar okundu. Yaklaşık 8 ülkenin yerel demokrasileriyle ilgili hazırlanan aleyhte raporlar kabul edildi. İlginçtir Moldavya ile ilgili alınan karara 4 Moldovyalı üye de evet oyu verdi. Türkiye için de aleyhte bir rapor hazırlanmıştı. Bu raporun yayımlanmaması için AK Parti Meclis Üyesi Gaye Doğanoğlu ile birlikte elimizden geleni yaptık. Başarılı olduk" açıklamasını yaptı.

Kayyumlar gündeme geldi
Raporda, doğu illerinde 24 belediye başkanının görevinden alınarak yerlerine kayyum atanmasının gündeme getirildiğini dile getiren Başkan Akgün, "İzleme Komitesi suçu sabit olmadan hiçbir belediye başkanının görevden alınmamasını istiyor. Bu tür uygulamaların ilgili belediye başkanlarına oy verenleri cezalandırmak anlamını taşıdığını ileri sürüyor. Bunlar seçilmiş belediye başkanlarının ve seçilmişlerin görevlerine geri çağrılması, görevden alınmanın ancak kesin mahkeme kararıyla olması gerektiği ve bunun dışında bir eylemin yapılmamasına ilişkin konulardı. Bu nedenle de yine Venedik Komisyonu kararına paralel olarak, Türkiye’de tutuklu bulunan belediye başkanları için bir deklarasyon gündeme geldi" dedi.

Açıklamalarımız etkili oldu
Türkiye aleyhine hazırlanan raporda haklı noktalar bulunduğunu ancak seçimlerle birlikte Türkiye'nin yeni bir döneme girdiğini belirten Akgün, "Kongre Başkan Yardımcısı sayın Gaye Doğanoğlu ile birlikte söz alıp konuşmamızı yaptık. Yaptığımız açıklamalar delegasyon üzerinde etkili oldu ki, oylanmasına karar verildikten sonra 18 evet oyuna karşı diğer üyelerin ret oylarıyla deklarasyon reddedildi. Bu da İzleme Komitesi’nin Büyükçekmece’de yapmış olduğu Türkiye’yi ilgilendiren toplantıda, Türk delegasyonunun etkili diploması ve ataklarla elde ettiği bir başarıdır. Bu başarı bir siyasi çalışma olarak değerlendirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Yeni adımlar atmalıyız
Türkiye’deki belediyelerin, yerel demokrasinin daha da güçlendirilmesi için Avrupa Konseyi’nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartıyla ilgili hususlara uyması gerektiğini altını çizen Akgün, "Aksi takdirde Türk yerel demokrasisi Avrupa’da yara alıyor. Bunu da ortadan kaldırmamız lazım. Ayrıca Türk yerel demokrasisinin güçlendirilmesi için de mutlaka yeni adımlar atılmalıyız. Türkiye’nin geleceği bakımından, Türk demokrasisinin ve Türk yerel demokrasisinin özelliklede Türkiye’nin gelişmesi açısından bunun önem arz ettiğini çok net bir ifadeyle ortaya koyuyorum" diye konuştu.

Tekrar aday olacağım
24 Haziran seçimlerini de gazetemize değerlendiren Hasan Akgün, "Bu seçimlere yüksek bir katılım oldu. Halkımız demokrasiye olan bağlılığını ortaya koymuştur" dedi. Yeni sistemin seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik ettiğini dile getiren Akgün, "Bu arada TBMM'ye giren milletvekillerimizi de kutluyorum. Ben hala güçlü demokratik bir parlamenter sistemden yanayım" diye konuştu. 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde 7. kez aday olacağını açıklayan Akgün, Büyükçekmece'de çıkan seçim sonuçlarından memnun olduğunu söyledi. 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *