İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSPARK, işlettiği otoparklara elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu ve işletilmesi için 2024/692 kayıt No’su ile 17 Eylül 2024 tarihinde ihale yapacağını duyurdu. İSPARK tarafından çıkılacak ihalenin şartnamesi tepkilere neden oldu. İhalenin içeriği, “Bu ihale İSPARK A.Ş. tarafından işletilmekte olan otoparklarda elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu ve işletilmesi sonucu elde edilen gelirden İSPARK A.Ş.’ye 01.01.2034 tarihine kadar belirli bir oranda pay verilmesini konu alır” şeklinde açıklandı. İBB Meclisi tarafından 12 Haziran 2024 tarihinde alınan kararla otoparkların kullanım ve işletme hakkının 10 yıllığına İSPARK A.Ş.’ye verildiği belirtilerek, ilgili ihalenin Kapalı Teklif usulüne göre Ümraniye'de gerçekleştirileceği ifade edildi.
Şartname tepki çekti
İSPARK'ın 17 Eylül'de (dün) gerçekleştireceği ihalenin şartnamesine tepki gösteren E Mobilite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Osman Ataman, “Şartname incelendiğinde, mevcut 170 lisanslı şarj ağı işletmecisinin en az 159’unun, muhtemelen 167'sinin, doğrudan ihaleye katılamayacağı görülmektedir. Şartnamede; İstanbul içi en az 60 kurulu istasyon, Türkiye çapında en az 100 DC (Yüksek Hızlı) kurulu istasyon, En az 20 milyon TL ödenmiş sermaye talep edilmiştir. İSPARK'ın kendi sermayesinin bile bu rakamdan azdır. Öyle ki İSPARK'ın sermayesi 19 milyon 850 bin TL'dir. Konunun üst otoritesi EPDK bile 4 milyon 500 bin TL sermayeyi yeterli görüyor” açıklamasını yapmıştı.
İmamoğlu'na çağrı
İSPARK'ın bu isteklerinden ötürü, Koç Holding ve Kalyon Holding gibi kuruluşların bile ihaleye katılamayacağını ifade eden Ataman, “İhalenin bu şekliyle sonuçlanması, rekabet açısından hukuka aykırı durumdadır ve tekelleşmeye yol açacaktır. Teknik uygulama, idari çerçeve açısından belirsizlikler, zorluklar ve imkansızlıklar içeren, rekabetçi ortamı özenle ortadan kaldıran, böylece de önce tüketici sonra kamu aleyhine zarar doğurtacak bir ihale şartnamesi fayda sağlayamayacaktır” ifadelerini kullanmıştı. “İSPARK, henüz sektör oluşmadan oldu bitti ile İstanbul’ u yabancı ortaklı bir gruba tahsis etmek istiyor izlenimi doğuruyor” eleştirisinde bulunan Ataman, “Sayın İmamoğlu’nu bu detaydan haberdar olduğuna inanmıyoruz. Yanlıştan dönülmesi halinde ülke için faydalı bir sonuç olacaktır. Sayın İmamoğlu’nun hukuktan önce duruma müdahale ederek doğruyu sağlayacağını ümit ediyoruz” çağrısında bulunmuştu.
Çağrılar etkili oldu
Damga'nın “İSPARK buna bir daha bak” başlığıyla gündeme getirdiği tartışmalı ihale, Resmî Gazete’de yayımlanan ilanla iptal edildi. İSPARK’ın ihale sürecine katılım şartları, özellikle sektördeki şirketlerin tepkilerine neden olmuştu. İhale sürecinde yaşanan bu gelişmelerin, rekabeti olumsuz etkileyebileceği endişeleri gündeme getirilmişti. İhalenin iptal edilmesinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yapılan çağrının etkili olduğu öğrenildi.