Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Beykoz'da New York'taki Central Park'ın 3 katı büyüklüğünde bir şehir parkının yapılacağını söyledi. Kuzey Marmara Otoyolunu ağaçlandırma projesi kapsamında Çekmeköy - Kuzey Marmara bağlantısındaki fidan dikme töreninde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Eroğlu, "Beykoz'da ABD'daki New York Central Park'ın üç katı büyüklüğünde 8 bin 500 dekarlık alanı, Kanuni Sultan Süleyman Şehir Ormanı'nı hazırladık. Nasıl ki Belgrad Ormanı, Fatih Ormanı var. Buna da Kanuni ormanı diyelim. 7 kapısı var. Muhteşem, içinde her şeyi var. Oturma mekanları, dinlenme mekanları, hatta kuşların bulunduğu bir park, aşağı yukarı çok muhteşem bir yer oldu. Açılışını sayın Cumhurbaşkanımız uygun gördüğü an 2018 yılı içerisinde yapacağız" diye konuştu.
Algı yaratılıyor
Bakan Eroğlu'nın açıklamalrına tepki gösteren eski İstanbul Orman Bölge Müdürü, Küresel Isınmayla Mücadele Derneği (Kürem-Der) Genel Başkanı Faruk Çebi, "Özellikle sosyal medyada çok şey söylendi. Bilen de konuştu bilmeyen de... Elmalı Barajı çevresindeki mevcut ormanların rekreasyon amacıyla halkın hizmetine açılması New York’daki Central Park’a benzetilerek kamuoyuna müjdelenmiştir. Yıllardır uygulanan sıradan bir ormancılık faaliyetiyle devasa yeşil alan oluşturuluyor gibi yanlış algı yaratılmak istenmiştir" dedi.
Kolaycılık tercih edildi
Bilimsel gerçeklere uyulması halinde herkes tarafından alkışlanması gereken hizmet projesinin şov ve algıya kurban edilerek tartışmaya açıldığını belirten Çebi, "Cumhurbaşkanımız tarafından dile getirilen İstanbul’a yapılan ihanetin zararlarını en aza indirebilecek kalıcı projelerin müjdesi sabırsızlıkla beklenilmektedir. Askeri alanlarda, Atatürk Havalimanı’nda ve yıllardır su havzalarında atıl bekletilen çıplak arazilerde gerçekten Central Park’a benzer devasa yeşil alanların yeniden oluşturulması mümkün iken algı yöntemiyle kolaycılığın tercih edilmesi şaşkınlık yaratmıştır" ifadelerini kullandı.
Bıçak kemiğe dayandı
İstanbul'da bıçağın kemiğe dayandığını belirten Faruk Çebi, "Gerek rant projeleriyle gerekse zorunlu yol ve ulaşım projeleriyle doğal yapısı aşırı bozulan İstanbul’da artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Tıpkı Central Park gibi çevre değeri yüksek devasa büyüklükteki yaşam alanlarının ormanlık alanlar dışında hızla hayata geçmesi kaçınılmaz olmuştur. Yol güzergâhı ağaçlandırılması, bedelsiz fidan dağıtılması veya mevcut ormanların rekreasyon hizmetlerine açılması gibi rutin projelerin şov ve algıyla olağanüstü abartılarak zaman kazanılması İstanbul ve İstanbullu’ya yapılabilecek en büyük kötülüktür" diye konuştu.
Ormana giriş kapısı yapıp alın size park diyemezsiniz
Gazetemize açıklamalarda bulunan Faruk Çebi, İstanbul'un ormandan park kazanmaya değil açık alandan park yapmaya ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "İstanbul'un yarısı orman. Ormanın da yüzde 20'ye yakını ağaçlandırma ile ormanlaştırılmış. Ormanları vatandaşın hizmetine sunmak iyi proje fakat farklı yeşil alanlara ihtiyacı var. Büyükçekmece ve Küçükçekmece gölü kenarlarının yeşil alana çevrilip, rekreasyon çalışması yapılıp halkın hizmetine sunulması lazım. Yeni projelere ihtiyaç var. Boşaltılan askeri alanlar bu işekilde değerlendirlebilir. Beykoz'da ormandan park yaratılmasının Central Park olarak lanse edilmesi çok yanlış. Ormanların yüzde 15'i rekreasyon çalışmaları yapılarak halka açılmış durumda. İstanbul'da orman harici yeşil alanın çoğaltılması lazım. İstanbul'u geleceğe taşımanın yolu kullanılabilir yeşil alanların düzenlenmesinden geçer. Bu arazilerde imar baskısı da var. Buraların imara açılmayıp park alanı olarak kulanılması gerekir. Ormanlara giriş kapısı yaparak, Central Park'a çeviremezsiniz. Bunlar rutin projedir" dedi. EKREM HACIHASANOĞLU
Okunma Süresi: 3 dk
Şiddetli lodosun ardından İstanbul sağanak yağışa teslim oldu
#İstanbul Haberleri / 21 Kasım 2024
THY İstanbul havaalanında ilk kez kullanacak! ABD’de kullanılan yüz tanıma sistemi geliyor!
#İstanbul Haberleri / 21 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *