Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Manşet Haber Çatalca'da kaçak var

Çatalca'da kaçak var

İstanbul'un en yeşil ilçelerinden Çatalca'da, ciddi bir kaçak yapılaşma olduğu, belediyenin de birçok kaçağa göz yumduğu ileri sürüldü. İddiya göre belediyede yetkili bir yönetici, kaçağa göz yumma karşılığında karşı taraftan yüklü bir miktarada para talep etti. Rakam da hitlaf çıkınca da kaçak yapı sahibi tarafından alıkonularak darp edildi

Okunma Süresi: 3 dk

İstanbul'da tarım arazisinin en yoğun olduğu ilçelerden olan Çatalca'da kaçak yapılaşmanın önüne geçilemiyor. Hobi bahçesi, tarım ya da hayvancılık yapmak amacıyla alınan veya kiralanan tarım arazilerine kaçak yapılar yapılırken, imalathane, depo ve entrepo gibi kaçaklar da Çatalca'nın kabusu durumunda. 1 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kanun ile tarım arazilerinin hobi bahçesi gibi yöntemlerle amacı dışında kullanımına hapis ve para cezası getirilmesine rağmen çok sayıda kaçak binaya göz yumuluyor.


Mantar gibi çoğalıyor

2018 senesinde çıkartılan İmar Barışı uygulaması ile 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen kaçak yapılar için af getirildi. Çatalca'da İmar barışından yaklaşık 12 bin bina sahibi yararlandı. Aftan yararlanmayan ve sonrasında yapılanlarla birlikte İstanbul'un bu tarım ilçesinde 5 bine yakın kaçak yapı hala ayakta duruyor, birçok tarım arazisinde de mantar gibi türemeye devam ediyor. Özellikle BEDAŞ'ın su kuyuları için tarım arazilerine çektiği elektriği fırsat bilen kurnazlar, kaçak yapılaşma sırasına girmiş durumdalar.


Rakamda anlaşamadılar

Bütün bunlar olurken Çatalca Belediyesi'nin kaçakla mücadele konusunda zayıf kaldığı, hatta birçok kaçağa göz yumduğu iddia edildi. Geçtiğimiz günlerde belediyeden yetkili bir yöneticinin, kaçak yapı sahibiyle anlaşmazlığa düştüğü ileri sürüldü. Adı geçen yöneticinin bir süre alıkonulduğu ve darp edildiği iddia edildi. Belediyede yetkili yöneticinin kaçak yapıya göz yumma karşılığında ciddi miktarda para talep ettiği, kaçak yapı sahibi ile rakamda ihtilafa düşmesinden dolayı da iddia edilen olayın yaşandığı belirtildi.


Kimse ses çıkarmıyor

Her platformda kaçak yapılaşmaya göz açtırılmayacağını beyan eden Belediye Başkanı Mesut Üner'in bu yaşananlar karşısında nasıl bir tavır takınacağı da merak konusu oldu. Üner geçmişte yaptığı açıklamada, “Çatalca’yı korumakla mükellefiz. Çatalca, İstanbul’un en yeşil ilçelerinden biri. Bundan sonra Çatalca’da hiç kimseye kaçak inşaat yaptırmamak için mücadele ediyoruz ve edeceğiz de. Çatalca, İstanbul’un dörtte biri ve bu kadar büyük bir coğrafyada bazen imkânlar yetersiz kalıyor. Bu imkânlar yetersiz kaldığı zaman Valiliğimizle irtibata geçip aynı zamanda Çevre Şehircilik Bakanlığımızla da görüşüp onlardan da destek alarak Çatalca’da bu tip yapıların önüne geçmeye çalışıyoruz. Daha çok seçimlerden önce yapılan yapılar vardı ve bunları tespit ettik. Bugün de yıkımları yapılıyor. Belediye Başkanı olmadan önce İlçe Başkanlığı ve Çatalca Belediyesi ve İBB Meclis Üyesi görevini yürütürken de bu konuya dikkat çekerek vatandaşlarımızı kaçak yapı yapmamaları hususunda uyarmıştım” açıklamasını yapmıştı. Çatalcalı vatandaşlar ise kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için başta belediye olmak üzere siyasi partileri, çevre derneklerini ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı göreve çağırdı.


TARIM ARAZİLERİ TALAN EDİLİYOR

Kaçak yapılara, ilk olarak elektrik, su, doğalgaz tesisatı döşeniyor. Daha sonra belediyeye emlak vergisi ödeme yapılarak resmiyet kazandırılıyor. Kaçak yapının en fazla olduğu ilçeler, Çatalca, Arnavutköy, Silivri ve Şile. Özellikle tarla vasfındaki araziler arsa simsarları tarafından kendi kafalarına göre parsel numaraları verilerek ve kendi aralarında bir muvafakat name yapılarak herkes kendi numarasına ait olan yeri kendine ait olduğu sanılıyor. Böylelikle hisseli tarlalar talan ediliyor.
 

MEHMET MERT

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *