İBB Meclisi'nin Ekim ayı oturumlarının üçüncü bileşimi 2. Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında toplanarak, Yenikapı'daki Avrasya Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirildi. Yıllardır tartışma konusu olan Büyükçekmece Belediyesi'ne ait Albatros bölgesindeki arsanın 'park' olarak düzenlemesi tartışma yarattı. Oturumda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yeniden görüşülmek üzere meclise iade ettiği 3 dosya, AK Parti-MHP grubunun oyları ile "ısrar kararı" olarak değiştirilmeden aynen kabul edildi.
Albatros hafızadır
AK Parti Komisyon Başkanı Yüksel Akyol "Albatros Parkı'nın park olarak kazandırılması bu bölgenin ihtiyacı ve vatandaşın da talebi bu yönde. Halkın park ihtiyacını giderecek bir park yapılması en büyük temennimiz. Ekrem başkan da buranın imara kapatılmasına razı değil. Yani buranın park olmasına razı değil. Bu da dikkat çekici bir şey, doğru iş yaptığımızın kanaatindeyim" dedi. AK Partili meclis üyesi Hasan Bacıoğlu toplanma alanının eksikliğine dikkat çekerek, "Albatros Park alanı, Büyükçekmece'nin geçmişidir, hafızasıdır. Bu alanın yeşil alana kalması doğru ve isabetli bir karardır. Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesine baktığımız zaman, deprem anında toplanma alanı dediğimiz alanda bulunmamaktadır. Bu alanın yeşil alana çevrilmesiyle ve deprem toplanma alanına çevrilmesiyle, insanların toplanma alanı olarak kullanabileceği bir alandır. 40 bin nüfuslu iki mahallede böyle bir toplanma alanı olmaması da bir ciddi eksikliktir" ifadelerini kullandı.
Demokrasi adalettir
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise Ak Partili meclis üyesi Hasan Bacıoğlu'na cevap vererek "Kişi başına 120 metre kare yeşil alan düşen tek ilçe Büyükçekmece'dir, İstanbul'un merkezinde. Toplanma yeri sorunu olmayan tek ilçedir ve kat yüksekliği, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi 2,5 katı geçmeyen yatay yapılaşmayı şiar edinmiş tek ilçe Büyükçekmece'dir" diye konuştu. Akgün, "Demokrasi oy çoğunluğu demek değildir. Demokrasi adaletli davranmak demektir. Demokrasi hukuk demektir. Demokrasi hepimize lazım olan çok ulvi bir kavramdır. Bu meclis 16 milyon İstanbul halkına eşit hizmet yapmak için halkın oylarıyla görevlendirilmiş yüce bir meclistir. Türkiye’nin ikinci meclisidir" ifadelerini kullandı.
İspatlayın istifa edeceğim
Tartışmalı Albatros arazisi hakkında da değerlendirmede bulunan Başkan Dr. Hasan Akgün, “Albatros’taki Büyükçekmece Belediyesi’nin turizm arsası 1965 ile 1987 yılları arasında istimlak yoluyla Büyükçekmece Belediyesi’nin malı olmuştur. Bu arazi hiçbir zaman için yeşil veya park alanı olmamıştır. 1 santimetre park alanı olduğunu ispatlayan olursa bugün bu saatte bu kürsüde belediye başkanlığından istifa ettiğimi açıklayacağım” dedi.
Sayın Topbaş’a da anlattık
1979 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planlarıyla turizm alanı ilan edilen Albatros Parkı hakkında bilgi veren Başkan Dr. Hasan Akgün sözlerine şu şekilde devam etti: “Büyükşehir’e dedik ki meclisimize bu arsada istediğimiz kadar inşaat yapmak istemiyoruz. Yani fazla inşaat yapımını engellemek istedik meclis olarak. Büyükşehir Meclisi’ne geldik o dönem Sayın Kadir Topbaş’a anlattık, o günkü İmar Komisyonu’na anlattık. Büyükşehir Belediyesi de 2011 yılında 3 emsalle yine turizm alanı olarak aynı projeyi alanda bir değişiklik yok emsali 3 olarak sınırladı. 1968’den beri o köyde, o şehirde yazlıkçı olarak yaşayan 36 yıldan beri görev yapan bir kişi olarak 3 emsal bizim işimize gelmez, çok yoğun bir inşaat yapmamız gerekiyor dedim. 2016’da tekrar Büyükşehir Meclisi’ne geldim. Dedim ki; 3 emsal de istemiyoruz. 1.5, 1.75 emsal turizm, ticaret, konut verildi. 60’a 40 oranla 1.5 emsale indirildi. Seçim başladı Plancılar Odası dava açtı. Bizim aleyhimize davanın bittiğini gördük plan döndü tekrar 3 emsale döndü. Geldik Büyükşehir’imize 2 ay önce sayın meclisimize dedik ki bu yer 3 emsale tekrar döndü bunu 1.75 emsal turizm, ticaret, konut yapın yapalım. Büyükçekmece bölgesinin turizm açısından gelişmekte olduğunu biliyorsunuz Büyükçekmece Belediyesi de buraya ortak veya kendi imkanlarıyla bu yatırımı yapsın. Bu arazi istimlak yoluyla şartlı olarak alınmıştır. Ticaret ve turizm yapılmak üzere alınmıştır. Asla vatandaşa bir yerlerden gelen bir yer değildir belediyenin parasıyla alınmıştır.”
Çekmeköy'ü örnek verdi
Albatros’u yeşil alan ilan ettik diye yapılan paylaşımları da hatırlatan Başkan Akgün, "Buraya getirmiş olduğumuz dosyada biz burayı yeşil saha ilan ettik diyoruz o zaman şimdi sorum şu; Çekmeköy’de park alanını dün akaryakıt istasyonuna çevirdiniz. Çekmeköy Belediyesi’ne, oradaki insanlara, hizmet bekleyen insanlarımıza bir imkan sağladınız teşekkür ederim. Doğru yaptınız ama yeşil sahadan akaryakıta dönmesi de pek doğru değildir ama diyeceksiniz ki kardeşim bak sen hakkını savunuyorsun o belediyeye de imkan sağladık. Bugün gündemimizin 160’ıncı maddesinde Şile’de daha önce günübirlik alanı önce turizme açıyor İstanbul Büyükşehir Meclisi. Şimdide 46 bin metrekarelik yeri komisyon raporunda geçtiğine göre turizm artı konutu açarak Şile belediyemize imkan sağlıyorsunuz. Peki hiçbir defa yeşile, parka konu olmayan, tırnaklarımızla zor bulduğumuz paralarla istimlak ederek 30 kilometre sahili olan Büyükçekmece ilçesinin tek turizm yeri olan bu yeri biz yeşil saha yaptık demekle bu verdiğim iki örnek nasıl değerlendirilir? Örtüşüyor mu? Geliniz İstanbul’da birlik ve beraberlik içerisinde İstanbul’u biraz sonra olacak, yarın olacak, 3 ay sonra olacak o büyük depreme hazırlayalım. Gelin İstanbul’un ulaşımını konuşalım. Gelin İstanbul halkının bizden beklediklerini konuşalım."
Yıllardan beri Albatros'un park olmasını isteyen ve çoğunlu CHP'lilerden oluşan Albatros Direnişi isimli grup da Hasan Akgün'ün konuşmasının ardından bir açıklama yayımladı.
Akgün'ün "1 santimetre park alanı olduğunu ispatlayan olursa bugün bu saatte bu kürsüde belediye başkanlığından istifa ettiğimi açıklayacağım" sözüne itiraz edilen açıklamda, "Belediye başkanı bugüne kadar hep yalan söyledi; kendisine oy verenleri, partililerini, hemşerilerini kandırmaya çalıştı. Gördük ki İBB meclis salonundaki kürsüde kendisini kaptırıp, en sevdiği şeyi yani koltuğunu ortaya koymuş. Restini görüyoruz. Bundan sonra sözünde durup durmaması Hasan Akgün’ün sorunu" denildi.
Açıklamanın devamında Albatros, "Satıp betonlaştırmak rant devşirmek için ağaçlarını kesip kuruttuğu, zeminine mıcır-moloz döktürüp etrafını basit bir arsa-özel mülk gibi dikenli tel örgülerle çevirdiği Albatros. Bizim olan Albatros. Çocukluğumuzun-gençliğimizin içinde geçtiği, okul pikniklerinin vazgeçilmez yeri, ağaçlarıın gölgesinden güneşin görülmediği, 99 depreminde sığındığımız yer" şeklinde anlatılarak, "Onun içindir ki 7 yıldır tekrar yeşil alan-park olsun diye ağaçları için nöbet tuttuğumuz, zabıtayla-polisle karşı karşıya kaldığımız yer. Hasan Akgün Albatros’u halktan çalmaya çalıştı biz ise korumaya. Bizi CHP’lilerle konuşurken AKP’li, MHP’lilerle-AKP’lilerle konuşurken de PKK’lı diye anlattı. Yeri geldi Büyükçekmecespor’un hiç bir şeyden haberi olmayan taraftarını üzerimize saldırtmaya çalıştı, yeri geldi “benim koltuğumda gözleri var” dedi. Oysa biz sadece kapımızın önünü; Albatros’u savunduk" ifadeleri yer aldı.
İSTER İSTİFA ET İSTERSEN ETME
Grup, Albatros’un 26.06. 1979 yılına ait Bayındırlık ve İskan bakanlığı onaylı tahrif edilmemiş 1/1000 ölçekli imar plan paftasını yayınlayarak, "Planlara dikkatli bakarsanız; söylediği sınırsız imarın olmadığını, Albatros’un turizm rekreasyon alanı olarak tescillendiğini; içinde park ve otopark olduğunu görebilirsiniz. Belediye başkanı Hasan Akgün! İster istifa et, istersen de etme.
Sen bilirsin. Ama Albatros halkındır; dokunmaya kalkma. Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün iddiasını dayandırdığı meşhur 79 planları bunlardır. Büyükçekmece Belediyesinde 79 Albatros’un planlarını görmek isterseniz alacağınız cevap; taşınma veya başka bir gerekçeyle kayıp olduğudur.
7 yıllık Albatros mücadelesinde sadece alanda veya sosyal medyada olmadık. Kamuoyu desteği için elimizden ne geldiyse yaptık. Mücadelenin bir çok ayağı oldu. Hukuk ayağı için kamu kurumlarında belge avcılığından ilgili meslek odalarıyla görüşmelere; belediye meclis üyeleri, parti ilçe-il-genel başkanlıklarına kadar görüşülmedik kişi veya kurum bırakmadık. Elimizdeki Bilgi ve belgeleri inceleyip de bugüne kadar siz haksızsınız diyen bir kişi bile olmadı. Fakat ne hikmetse Albatros konusunda Hasan Akgün’e kendi partisinden dokunan, ya da dur diyen birkaç onurlu meclis üyesi ve milletvekili dışında kimse olmadı. Bu ayıp da Hasan Akgün’le birlikte onların olsun" eleştirisinde bulundu. Ekrem Hacıhasanoğlu