Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Manşet Haber Asgari geçim tutarsızlığı

Asgari geçim tutarsızlığı

TÜİK hafif iş kolu için bin 940 TL, orta iş kolu için 2 bin 086 TL, ağır iş kolu içinse 2 bin 331 TL asgari ücret önerdi. TÜİK'e göre ağır statüdeki bir işçinin geçim maliyeti yıllık yüzde 5.4 arttı. 2019 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 12 seviyesinde olurken, TÜİK'in bir önceki yıla göre önerdiği artış sadece elektrik ve doğalgaza gelen zammın altında kaldı

Okunma Süresi: 2 dk

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020’de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları için üçüncü kez toplandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, asgari ücret tespitinde dikkate alınan, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını komisyonla paylaştı. TÜİK, asgari ücret pazarlıklarının başlaması bakımından önemli olan, bir işçinin asgari geçim tutarını ağır statüdeki işlerde 2 bin 331, orta statüdeki işlerde 2 bin 086, hafif statüdeki işlerde ise bin 940 TL olarak açıkladı. TÜİK’e göre ağır statüdeki bir işçinin geçim maliyeti yıllık yüzde 5.4 arttı. Fakat TÜİK'in bu verisinin reel enflasyonla çeliştiği görüldü.

VERİLERİN GERÇEKLİĞİ TARTIŞILMAYA BAŞLANDI
Artan hayat pahalılığına karşın TÜİK tarafından belirlenen rakamların bu yıl çok düşük kalması dikkat çekti. TÜİK'in bu sene önerdiği rakamlarla geçen yıl önerdiği rakamlar arasında ortalama 100 TL artış olması tepkilere neden oldu. Bir yıl içerisinde sadece doğalgaz ve elektriğe yapılan zam oranının altında kalan artış TÜİK verilerinin yeniden tartışmaya açtı. Hükümetin TÜİK’in önerisini dikkate alması halinde, asgari ücrete 311 lira zam gelecek. Asgari ücrette işçileri temsil eden Türk-İş ise bir kişinin yaşam maliyeti olarak belirlenen 2 bin 578 liranın altındaki rakamı müzakere etmeme kararı almıştı. Asgari ücretin bu ayın son haftasında açıklanması bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *