İBB Meclisi kasım ayı üçüncü birleşiminde, geçmiş dönemde ilçe belediyesi tarafından Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne tahsis edilen alanın iptali için verilen teklifi tartışıldı. CHP’li Mithat Çelik, Sayıştay’ın ilçe belediyelerinin bedelli ya da bedelsiz şekilde yer tahsisi yapamayacağını net bir şekilde belirttiğini ifade ederek, 2019 seçimlerinden hemen önce de Bilgi Üniversitesi ile ilgili yer tahsisi kararının iptal edildiğini hatırlattı. Bilgi Üniversitesi ile aynı konumda olan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’ne yapılan tahsisin de iptal edilmesi gerektiğini belirten Çelik, “Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nin ne özelliği vardır? Bu vakfı neden koruyorsunuz? Yasalar önündeki ayrıcalığı nedir?” diye sordu.
BU TARİHİ BİNA BİRİLERİNİN İŞTAHINI KABARTMIŞ OLABİLİR
AK Partili Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar ise CHP’lilere vakıflarla uğraşma güdülerinden vazgeçmelerini tafsiye ederek, vakfın Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulduğunu, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından idare edildiğini ve üniversitenin de vakfın üniversitesi olduğunu belirtti. Taşınmazın iptalinin istenebileceğini ancak farklı cümlelerle değiştirilmesine karşı çıktıklarını belirten Kaynar, “Bize İstanbul’u emanet eden ecdadımızın emaneti olduğu için koruyoruz” dedi. Kaynar, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nin bulunduğu binanın tarihi bir bina olduğunu, birilerinin geçerken iştahının kabarmış ve ‘burayı nasıl alabiliriz’ diye düşünmüş olabileceğini iddia etti.
VAKIFLARLA BİR DERDİMİZ YOK
AK Partili Kaynar, “Bunlar bizim vakıf medeniyetimize düşmanlar. Bunlar vakıf müessesine düşman. Bilgi Üniversitesi ile ilgili yazılan raporu Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne uygulamaya çalışıyorlar” dedi. CHP’li Filiz Öztürk Çelik ise vakıflarla bir dertleri olmadığını, aksine söz konusu tahsisin yasalara uygun olmadığını söyledi.
SELVİ SARITAÇ