Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi Kültür Sanat Van Gogh'un Gordina'sı Hollandalı bir müze tarafından 8,5 milyon euronun üzerinde satın alındı

Van Gogh'un Gordina'sı Hollandalı bir müze tarafından 8,5 milyon euronun üzerinde satın alındı

Hollanda'da bulunan bir müze 'Brabant'ın Mona Lisa'sı' lakaplı Van Gogh'un "Kadın Başı" tablosunu 8,5 milyon Euro'nun üzerinde bir fiyata satın aldı. Bu tablo şimdiye kadar satılan en pahalı Van Gogh eserlerinden biri oldu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 2 dk

Noordbrabants Müzesi, "Kadın Başı"nı 8,6 milyon euroya satın aldı; bir müzenin Van Gogh tablosu için ödediği rekor fiyat olarak tarihe geçti. Uzun süredir Brabant'ın Mona Lisa'sının peşinde olan müze sonunda eseri tarihi bir fiyat ile koleksiyonuna eklemeyi başardı.

26c7c1e9a357f8d892b5cb7a70b5bc758ed7f6f7-1560x2000.webp
Van Gogh - Brabant'ın Mona Lisa'sı

Tablo satıcısı koleksiyoncu Daniel Katz

Sanatçının Hollanda'nın güneyinde, müzenin bulunduğu yere yakın Nuenen köyünde ailesiyle birlikte yaşarken yaptığı portre, geçen yılın Şubat ayında Christie's'deki müzayede salonunda sergilenmeden önce 120 yıldır tek bir ailenin özel koleksiyonunda bulunuyordu. 1 milyon £ – 2 milyon £ arasındaki tahminleri aşan eser, 4,8 milyon £ (6,3 milyon $) karşılığında Daniel Katz'a satıldı. Katz daha sonra tablonun orijinal çerçevesini de satın aldı.

ef287a51d8870923863592d9bf6b3e49c1a1c3e2-975x474.webp

Daniel Katz tablonun alıcısının kendisi olduğunu doğruladı. Kendisi bir satıcı olmasına rağmen Van Gogh'u özel koleksiyonu ve kişisel zevki için satın aldığını söylüyor.

indir-001.jpeg

Geçen yaz, Noordbrabants'ın yöneticisi Jacqueline Grandjean ve küratörü Helewise Berger, Katz'a tabloyu satın almak istediğinde olumsuz yanıt alınca sergileme için ödünç almak istediler. Katz bu teklifi kabul etti ve tablo Ocak ayında sergilendi.

Noordbrabants'ın daha sonraki talepleri, eşinin teşvikiyle Katz'ın satışı kabul etmesiyle son buldu. 8,6 milyon euroluk fiyatta anlaşmaya varıldı. Satın almayla ilgili bazı maliyetlere katlandıktan sonra yaklaşık 2 milyon euro kar elde etti.

r5t6ubq2cp-full.webp
Noordbrabants Müzesi

Bağış kampanyası

Müze daha sonra "Brabant'ın Mona Lisa'sı" adını verdiği tablonun bedelini ödemek için bir bağış toplama kampanyası başlattı. Başlıca finansörler arasında Museaal Aankoopfonds (merkezi hükümet satın alma fonu), Mondriaan Fonds ve Stichting Ambacht en Cultur (El Sanatları ve Kültür Vakfı) vardı. Ayrıca 3 bin kişi de bağışta bulundu.

Vincent van Gogh Gordina'yı en az altı tablosunda daha resmetti. Aynı zamanda "köylü kafaları" serisinde tanımlanan tek kişidir.

Van Gogh'un eserlerinin özel adresi

Eser artık müzenin 2016'dan bu yana edindiği diğer beş Van Gogh tablosunun koleksiyonuna katılacak; sanatçının şu anda burada ödünç verilen diğer altı eserini saymazsak. Noordbrabants, kendilerini Van Gogh'un eserlerinin özel adresi olarak konumlandırmaya çalışıyor.

britain-art-auction-van-gogh.jpg

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *