İBB Meclisi 2022 yılı mart ayı 1. oturumunda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grubu adına söz alan İBB MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “İstanbul hayvansal üretim noktasında hiç de azımsanmayacak bir noktadadır. TÜİK 2021 hayvancılık istatistiklerine göre İstanbul’umuzda 93 bin 965 baş sığır, 15 bin 595 baş manda olmak üzere 109 bin 559 büyükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Yine İstanbul’umuzda 151 bin 556 baş koyun, 22 bin 113 keçi olmak üzere 174 bin yaklaşan küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Yine ilimizde 1 milyon 500 bine dayanan kanatlı hayvan, 70 bin 874 adet de arı kovanı varlığı bulunmaktadır. İstanbul’da 528 ton bal, 18,8 ton balmumu üretimi bulunmaktadır. Türkiye’deki tüm manda varlığının yüzde 8,4’ü İstanbul’a aittir. 15 bin 598 manda sayısıyla İstanbul, Türkiye’de en fazla mandayı içerisinde barındıran 3’üncü ildir. Ancak yarattığı ekonomik değere baktığımızda İstanbul manda varlığı sırasında Türkiye’de 1’inci sıradadır” dedi.
Ne kadar destek verildi?
“Şimdi sizinle Tarım Bakanlığımızın, İl Tarım Müdürlüğümüz vasıtasıyla İstanbul’daki hayvancılarımıza, çiftçilerimize yapmış olduğu destekleri rakamlarla anlatmaya çalışacağım” diyen Yılmaz, “Tarım Bakanlığı tarafından yapılan destekler; 2021 yılında toplam 57,6 milyon TL bitkisel üretim desteği sağlanmıştır. Yine 2021 yılında toplam 17,4 milyon TL hayvancılık desteği sağlanmıştır. 2021 yılında toplam 9 milyon TL diğer destekler olmak üzere, toplamda 84 trilyon, yani 84 milyon TL destekleme yapılmıştır. Yine İl Tarım Müdürlüğümüz hayvancılığın gelişmesi için çayır, mera, yem bitkileri üretim alanlarının geliştirilmesi kapsamında çiftçilerimize yem desteği tohumu dağıtmıştır. Bunun da bütçedeki yeri 665 bin TL’dir. İl Tarım Müdürlüğümüz 3 milyon TL harcayarak kırsaldaki, çeperdeki ilçelerimizin Fener, Elbesan, İzzettin, Seymen, Paşaköy, Yassıören, Ağaçlı, Yolçatı köylerinde mera ıslah projelerini gerçekleştirmiş ve buralara 3 milyon TL para harcamıştır. Yine Bakanlığımız kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi kapsamında damızlık süt sığırcılığı projelerine 1 buçuk milyon TL, hayvansal ürün işletme projelerine 621 bin TL hibe kazandırmıştır. 15 çiftçimize İstanbul genelinde 217 bin 753 TL ekip, ekipman desteği sağlamıştır. İstanbul’da hayvancılık denince akla gelen 3 tane ilçemiz var; Silivri, Çatalca ve Arnavutköy. İstanbul’umuzun 93 bin 961 baş sığır varlığının yüzde 26’sı Çatalca’da, yüzde 18’i Silivri’de, yüzde 16’sı da Arnavutköy’de bulunmaktadır. Yine İstanbul’daki 15 bin 595 baş manda varlığının yüzde 20’si Çatalca’da, yüzde 15,2’si Silivri’de, yüzde 19,5’i de Arnavutköy’dedir. İstanbul’umuza Tarım Bakanlığımız tarafından 2021 yılında hayvansal üretim adına 17 milyon 448 bin 605 TL hayvancılık desteği verilmiştir” ifadelerini kullandı.
Akım garantisi verdiler
İBB’nin tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilere yaptığı destekler konusundaki bazı eksiklikleri dile getiren Yılmaz, “Yerel yöneticilerin, ilçe belediyelerinin ve İBB’nin İstanbul’daki tarımı ve hayvancılığı desteklemek adına yaptığı bazı çalışmalar var. İBB’nin yapmış olduğu çalışmalara hem bu kürsüden hem de Silivri’de yaptığım toplantılarda her zaman teşekkür ettim. Teşekkür etmeye de devam edeceğim lakin gerekli uyarıları, eleştirileri ve değerlendirmeleri de ısrarla paylaşmayı sürdüreceğim. İBB, 2021 yılında köylerimize fide, silajlık mısır tohumu ve kuzu yemi dağıttı. Sebze fidelerini dağıtırken alım garantisi vermişlerdi. Köylü bu fideleri aldı, ilaçladı, gübreledi, suladı ancak ürünü hasat ettiğinde karşısında İBB’yi bulamadı. Çünkü İBB alım garantisi sözlerini unuttu. İBB bu ürünleri Moda’da, Kadıköy’deki köy ve köylü pazarlarında satabileceğini söylemişti ancak Silivri’nin Danamandıra, Çatalca’nın Nakkaş, Arnavutköy’ün Durusu köyündeki fide eken köylünün bu ürünlerini Kadıköy’deki pazarda satamayacakları gün gibi aşikârdı” dedi.