Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
18°
Ara
Damga Gazetesi İstanbul Haberleri İstanbul'da kartpostalık görüntüler: Gölde çiçek açtı

İstanbul'da kartpostalık görüntüler: Gölde çiçek açtı

İstanbul'daki barajlardan biri olan Terkos Gölü'nde pembe renkli çiçekler açtı. Çiçekler gölün içerisinde yayılırken, görenleri mest edecek kareler drone kamerasına yansıdı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 3 dk

İstanbul'da yağışsız geçen günlerin Ekim ayı sonunda devam etmesine rağmen bazı barajlarda su seviyesi oldukça azalırken bazı barajlarda da görenleri hayran bıraktıran anlar oluştu. Megakentin su ihtiyacına katkı sağlayan Arnavutköy ilçesi sınırlarında bulunan Terkos Gölü'nde pembe renkli çiçekler açtı. Çiçeklerin yoğun görüntüsü görenleri büyüledi.
 

Görüntüler: Arnavutköy Belediyesi

Gölün büyük çoğunluğu pembe çiçeklerle kaplandı

Terkos Gölü'nün kıyısında açan pembe renkli çiçekler, oluşturdukları yoğunlukla gölün içerisinde yayıldı. Gölde metrelerce uzunluğa ulaşan pembe renk yansıması ise Arnavutköy Belediyesi'nin çekmiş olduğu drone kamerası ile saniye saniye görüntülendi.

Ortaya görenleri mest edecek manzaralar çıkarken, gölde neden çiçek oluştuğu ise henüz bilinmiyor.

İşte drone kamerasına yansıyan Terkos Gölü'ndeki çiçek manzarası..


Terkos Gölü'nde neden pembe renkli çiçek açtı?

Terkos Gölü'nde görenleri hayran bırakan pembe çiçekler, oldukça gösterişli ve harika görüntüler sunarken bu durumun neden olduğu da oldukça sorgulanmaya başladı. Gölde ya da herhangi bir su birikintisinde çiçek açması olayı, gölde görülen su bitkilerinin özellikle alglerin aşırı büyümesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumun başlıca nedeni olarak da bölgedeki çevre kirliliğinden kaynaklandığı ileri sürülüyor.

Göle karışan atıklar ve tarımda kullanılan kimyasallar ile birlikte su ekosisteminde besin maddelerinin (azot ve fosfor) aşırı artmasına yol açar. Bu besin fazlalığı, alglerin hızlı büyümesini ve çoğalmasını tetikleyerek su yüzeyinde bir örtü oluşturur. Çiçeklenme adı verilen bu süreç, suyun oksijen seviyesini düşürerek diğer su canlılarını olumsuz etkileyebilir ve gölde ekolojik dengesizliklere neden olabilir​.

Terkos Gölü, Ekim ayında pembe renkli çiçek açtı


Terkos Gölü nerededir, nasıl gidilir?

Terkos Gölü, İstanbul'un kuzeybatısında, Arnavutköy ilçesinde yer alır. Karadeniz'e kıyısı olan Terkos Gölü şehir merkezine 40 km uzaklıkta konumlanmıştır. İstanbul’un en büyük içme suyu kaynaklarından biri olarak stratejik bir öneme sahiptir. Terkos Gölü'nün oluşumu doğal süreçlere dayanır; tarih boyunca Karadeniz'in bir parçasıyken kıyıdaki kum setleriyle denizden ayrılmış ve lagün haline gelmiştir. Bugün göl, denizle doğrudan bağlantısı olmayan, tatlı su özelliğini koruyan bir yapıdadır.

Bu göl, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından işletilmekte olup, kentin su ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan ana rezervuar konumundadır. Çevresi çoğunlukla ormanlarla kaplı olan Terkos Gölü’nün çevresinde çam ve meşe ormanları ile çeşitli bitki örtüsü bulunur. Ekosistem olarak da zengin bir alan olan bu bölgede çeşitli kuş türleri ve su canlıları yaşamaktadır. Bu nedenle bölge, biyolojik çeşitliliği koruma açısından da değerlidir.

Doğa meraklıları ve fotoğrafçılar için bir cazibe noktası olan Terkos Gölü, yaz ve bahar aylarında doğa yürüyüşleri, kamp ve piknik gibi etkinlikler için sıklıkla tercih edilir. Ayrıca, kış aylarında göl seviyesinin yükselmesiyle farklı bir görsel güzellik sunar. Göl çevresinde sanayileşme ve nüfus artışı gibi faktörler, gölün ekosistemine zarar verme riskini de beraberinde getirir. Bu nedenle çevresel koruma önlemleri önem taşımaktadır.

Terkos, aynı zamanda İstanbul Havalimanı'na yakın bir bölgede yer almakta olup, büyük altyapı projelerinin planlandığı bir alandır. Özellikle yeni su yönetimi projeleri ve çevre düzenlemeleri ile gölün korunmasına yönelik çeşitli adımlar da atılmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *