İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilim Danışma Kurulu, Covid-19'a bağlı ölüm oranlarındaki hızlı artışı değerlendirmek üzere bir araya geldi. Kurul toplantısında 4 haftalık tam kapanma önerildi. 4 haftalık süreç işletilemiyorsa en az Ramazan Bayramı sonuna kadar tam kapanmaya gitmeden kaosun atlatılmasının ve yeni ölümlerin önüne geçilmesinin olanaksız olduğu vurgulandı. Kurul, tüm sektörleri destekleyecek bir önlem paketinin de açıklanmasının zorunlu olduğunu belirtti.
Ölümler artacak
İBB Bilimsel Danışma Kurulu, Şubat ayı ortasında İstanbul'da 100 bin kişiye düşen olgu sayısı 60 iken, geçtiğimiz iki ayda 15,3 kat artarak, 10-15 Nisan arasında 920'ye çıktığını açıkladı. Bu sayının tüm dünyada salgın boyunca kaydedilen en yüksek sayılar arasında olduğuna dikkat çekilerek “Türkiye'deki tüm olguların yüzde 40'ı İstanbul'dadır. Ülke genelinde yüzde 85 olguda, bulaşıcılığı ve bulaştırıcılığı çok yüksek B 1.1.7 (İngiltere) varyantı hâkimdir. 1 Mart 2021'den sonra İstanbul'da fazladan 3 bin 424 ölüm gerçekleşti. Vaka sayılarının bu yükseklikte devam etmesi önümüzdeki haftalarda ölümlerin daha da yükseleceğinin alarmıdır” denildi.
Öneriler sunuldu
İBB Bilimsel Danışma Kurulu, "Zorunlu gereksinimleri karşılayan işkolları hariç tüm faaliyetler, en az 14 gün, mümkünse de 4 hafta durdurulmalıdır. Şehirlerarası seyahat tam kontrollü kısıtlanmalıdır. Yüzde 75'inin aşılandığı bildirilen 65 yaş üzeri bireylerin tekrar evlerine hapsedilmesi, bu grup üzerinde bedensel hareketsizliğe ve ciddi psiko-sosyal sorunlara yol açmaktadır. Bu bireylerden 2 doz aşı vurulmuş ve son aşısının üzerinden 14 gün geçmiş olanlarının kısıtlamalardan muaf tutulmalıdır. Tüm konaklama tesislerinin yeme-içme mekânlarının açık olması bulaş açısından risklidir. Camilerde namaz ve benzeri dini faaliyetlerin tamamı kapalı alanlar yerine açık alanda en az 2 metre mesafe ile ifa edilmeli, dini ibadetler için açık alanlar alt yapı ihtiyacı karşılanarak hazırlanmalıdır İlçe düzeyinde vaka sayıları, olguların meslek, cinsiyet, yaş dağılımları, mutasyonlu virüs oranları, hastanelerdeki COVID-19 yataklarının doluluk oranları kamuoyuna açıklanmalıdır. Başka hastalıklardan yakınanlar için COVID-19'suz hastaneler belirlenmelidir. Tele sağlık uygulamasına geçilmelidir. Özel hastanelerin COVID hastalarından fark ücretleri almamaları sağlanmalıdır" önerilerinde bulundu.