Avcılar'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin katıldığı radyo programında açıklamalarda bulunan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, “Nisan ayından bu yana Avcılar modeli kapsamında yenilenme çalışmaları, kentsel dönüşümde dayanıklı bir kent inşası süreci hızla devam ediyor. Bin 600 bina kentsel dönüşüm sürcine girdi. Ülkemizdeki ağır ekonomik kriz, doların, dövizin artması hatta dünyadaki piyasalarda mal bulma sorunları zorluyor ve yavaşlatıyor. Edindiğimiz bilgilerler, tecrübeler ve yaptığımız çalışmalar sonucunda bizdeki hız; İstanbul' da ya da Türkiye'de yok. Bizim hızımın yeterli değilken, Türkiye' deki dönüşüm hızı çok yetersiz ve çok yavaş. Bu kapsamda, belki bu gün konuşmak isteyeceğimiz Türkiye'nin, kentsel dönüşüm ya da deprem dayanıklılığı bina inşası dönüşümü sürecine bir katkı sunacak ya da bunu hızlandıracak. Devrim niteliğinde bir modelimizi oluşturduk. Sıfır faizli finansmana dayalı kentsel dönüşüm modelinin çalışmalarını yaptık. Ülkemizde uygulanmasına yönelik önerimiz var. 3 yıl içerisinde bir milyon riskli konut var. Deprem güvensiz konutun yenilenmesini sağlacak bir proje bir model önerimizi konuşmak istiyoruz. Avcılardan, Türkiye'nin riskli yapı stoğunu, çözüme yönelik bir çalışma ürettik” dedi.
Hızımız devrim niteliğinde
Avcılar'ın kentsel dönüşüm konusundaki hızının devrim nitelğinde olduğunu anlatan Gançerli, “Bin 600 binada artık oturulmuyor. Bin 600 binanın, bin 500'ü yıkılmış, bu rakamları net söyleyemiyorum çünkü net bilgi ama önümde olmadığı için ifade edemiyorum. Avcılar'da risk oluşturan bin 600 bina artık insanlar için bir tehlike oluşturmuyor. Ortalamamız bu ekonomik krize göre, dövizin artmasına rağmen haftalık kentsel dönüşüm sürecini başlatan bina ortalamamız yine sekiz civarında. Bu oran, bu hız devrim niteliğinde” diye konuştu.
745 bin bina üstünde çalışıyoruz
Avcılar Belediye olarak 745 bin bina ile ilgilendiklerini vurgulayan Hançerli, “Şu an üzerinde çalıştığımız 745 bina var. 26 Eylül 2019 Silivi depremi sonrasında, gözlem yöntemiyle yaptığımız incelemelerde riskili olabileceğin ilişkin kanaat oluşturduğumuz bin 400 bina vardı. Bu bianalarla ilgili özel çalışmalar yaptık. Bunların önemli bir kısmı dönüşüm sürecine girdi. Dönüşüm sürecine girmeyen en riskli mahallelerde bulunan 745 binayı özel incelemeye aldık. Arkadaşlarımız kapo kapı dolaşarak, evlere giderek ordaki malik bilgilerini alarak, oarada oturmayan maliklere de erişebilecekleri yöntemleri bularak, bu maliklerin kendi binalarının dönüşüm sürecini başlatmaları için ikna etmeye çalışıyoruz. Oldukça hızlı bir süreç işliyor. Avcılar' ımızda bin 600 binanın kentsel dönüşüm sürecine girmesinden, yıkımdan bahsediyoruz ama Avcılar'da yıkım bir düğün havasında, bir bayram havasında. Vatandaşla, kamunun karşı karşıya geldiği hiçbir olay yok. Vatandaşla, kamu el birliğiyle bu riskli süreci güvenli hale getirmeye çalışıyor. Dolayısıyla uzlaşma alanında çok ciddi başarılar elde ettiğimizi söyleyebilirim. Bu başarının önemli bir sırrı Türkiye' nin bilmediği, insanların farkında olmadığı bir realiteyi açıklamak isterim. O da şu: Uzlaşma deyince, Avcılar modelinden önce vatandaş ile müteahhit arasındaki uzlaşma kast edilirdi. Asıl uzlaşmayı Avcılar modeli ortaya koydu. Çünkü her bina bir otaklık, bir şirket gibi ortaklardan oluşuyor. Her zaman söyledik, ' kat malikleri uzlaşmadan, lütfen müteahhit arayışına girmeyin' dedik. Birincil uzlaşma burada, kat maliklerinin arasnda olursa başarılı sonuç alırız” diye konuştu.
1 buçuk milyon konut yenilenmeli
Kentsel dönüşüm için gündeme getirdiği finansman modelinin ise henüz uygulanmadığını belirten Hançerli, “Bu model şu an uygulanmayan bir şey, uygulamak için küçük bir değişikliğe ihtiyaç var. Finanasmanla ilgili sorun olduğu açık. Sayın bakanın Mart ayı açıklaması Türkiye genelinde 6 milyon 700 bin riskli konut olduğu yönünde. Bu yaklaşık 20 milyon vatandaşımızın, riskli yapılarda ikamet ettiği anlamına geliyor. Bu konutların 1 buçuk milyonu acil yenilenmesi yönünde. Yapının yenilenmesi süreci mevcut uygulamalarla, mevcut projelerle yürütülme ve tamamlanma ihtimali yok. Çünkü TOKİ'nin son 20 yılda ürettiği konut 1 milyon. Bizim Türkiye genelinde acilen 1. buçuk milyon konutu yenilememiz gerekiyor. Bunun için uzlaşma şart. Bunun için vatandaşın istekli olması şart. Özellikle son bir buçuk yılda faizlerin yükselmesi, yapı üretim maaliyetlerinin neredeyse iki katına çıkması, vatandaşın bir de gelecek kaygısı yaşadığı bu dönemde özel bir çalışmaya ihtiyaç var. Pratikle gördüğümüz ve öğrendiğimiz şeyler, teork olarak yaptığımz çalışmalar sıfır fazili finansmanın, kentsel dönüşümü en az on kat hızlandırcağı yönünde güçlü bir kanaat oluşturdu. Bir milyon konutu çok hızlı bir şekilde, 3 yıl içinde yenileme iddiasıyla bu modeli sürüyoruz. Bunu kaynağı kendi içerisnde var. Sürdürülebilir bir model. Sıfır fazili finansmana yönelik kentsel dönüşüm. Bu sistemin işlemesi için yeni bir sistem kurmaya ihtiyaç yok. Bu sistemin işleyen bir altyapısı var. Bakanlık, belediyeler ve riskli yapı konusunda uzman firmalarla yürütülüyor. 18 banka ile bakanlığın yaptığı protokolle çalışmalarını yürütüyor. Bu çalışmaları yaparken depremci hocamızın da söylediği gibi, “Türkiye afetleri yönetmeye çalışıyor, afet yöntilemez. Aslolan riskleri yönetmektir.” derdi. Hocamızın sözünü çok kıymetli bulduk. Bu yoldan çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye'yi bir milli güvenlik sorunundan kurtaracak bilimsel bir model” ifadelerini kullandı.