Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Hafif yağmur
10°
Ara
Damga Gazetesi Gündem TTB: Tükenen bir sağlık çalışanından nasıl sağlık dağıtmasını beklersiniz?

TTB: Tükenen bir sağlık çalışanından nasıl sağlık dağıtmasını beklersiniz?

Vakaların yeniden artmasıyla, Sağlık Bakanlığı salgın sürecinde hiçbir sağlık personelinin istifasının kabul edilmeyeceğini açıkladı. Türk Tabipleri Birliği karara tepki gösterdi: Tükenen bir sağlık çalışanından nasıl sağlık dağıtmasını beklersiniz?

Okunma Süresi: 6 dk

İlk olarak Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vakaların yeniden tırmanışa geçtiği Türkiye'de yeni önlemler alınıyor. 

'İSTİFALAR KABUL EDİLMEYECEK'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanları ile ilgili yeni düzenlemeleri  hazırlanan yeni bir genelge ile 81 ilin valiliğine iletti. Buna göre merkez ve taşra teşkilatında görevli bütün personelin, "her ne sebeple olursa olsun" salgın sürecinde görevinden istifa talebinin kabul edilmeyeceği belirtildi.

TTB'DEN İSTİFA YASAĞINA TEPKİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'nın aldığı "istifa yasağı" kararına sert sözlerle tepki gösterdi.

TTB tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Tükenen bir sağlık çalışanından nasıl sağlık dağıtmasını beklersiniz? Şimdi yükümüz daha da arttı, sağlıkçıları dönüşümlü çalıştıracak şekilde gerektiğinde izin kullanmalarını teşvik edeceğinize, zorla çalıştırmaya kalkıyorsunuz.  Yasaklamalar ile bizi daha fazla tüketiyorsunuz!" denildi. 

TTB'nin açıklaması şöyle:

"Salgınının dünyada ve ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren Türk Tabipleri Birliği olarak sürecin yönetiminde rol alma talebimizi ve uyarılarımızı dile getirdik. Görmezden gelinen bu talebimize rağmen bizler yine de hem toplum hem de sağlık çalışanlarının sağlığı için 8 aydır uyarıyoruz. Uyarılarımızın dikkate alınmaması sonucunda ülkemizde salgının olumsuzluklarından halkımız ve biz sağlık çalışanları en çok mağdur olanlar oluyoruz. Peki, biz bugüne kadar ne söyledik ve ne istiyoruz?

Başta salgının TTB olmak üzere tüm meslek örgütlerinin ve toplumun katılımı ile yönetilen bir süreç olması gerektiğini,

Testlerin yaygınlaştırılması ile koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelenmesini,

Ekonomik çıkarlar kaygısıyla turizm sektörünün canlandırılması, AVM, restaurant, cafe vb. toplu kullanım alanlarında kısıtlamaların kalkması, okulların yeterli tedbir alınmadan açılması sonrası salgının önüne geçilemez bir hal alacağını,

Şeffaf olmayan veriler ile salgın yönetilemeyeceğini,

Grip mevsiminin yaklaşıyor olması nedeniyle aylar öncesinden yeterli aşı temin edilmesi gerektiğini defalarca belirttik.

TÜKENEN BİR SAĞLIK ÇALILANINDAN NASIL SAĞLIK DAĞITMASINI BEKLERSİNİZ?

Ancak önerilerimiz ve uyarılarımız dikkate alınmadı. Salgın yönetilememeye devam etti. Bugün dikkate alınmayan uyarılarımız sonrasında ülkemizde salgının boyutu endişe verici bir hal almaya başladı. Yöneticiler çözümü sağlık çalışanlarını daha çok çalıştırarak bulmaya çalıştığını, dün yayınladığı genelge ile duyurdu. Artan istifalar ve emeklilikler konusunda uyardığımız ancak hekimleri sürece dahil etmemekte ısrarcı olan Sağlık Bakanlığı çözümü izin, emeklilik ve istifa hakkımızı yasaklamakta buldu. Tükenmişlik sonrası “artık gücüm kalmadı mesleğimden vazgeçiyorum” deyip çalışamaz hale gelen meslektaşlarımızın istifa, emeklilik hakları gasp edilmeye çalışılıyor.

Soruyoruz, tükenen bir sağlık çalışanından nasıl sağlık dağıtmasını beklersiniz? Sağlık çalışanları risk altındayken nitelikli koruyucu ekipman, yeterli sayıda test ve grip aşısı taleplerimizi yerine getirmeyen, buna karşılık olarak hastayken bile çalışmak zorunda bırakan ya da hastalık izni aldığımızda maaşlarımızı kesen, ek ödemeleri hastane yöneticilerinin inisiyatifine bırakarak ya adaletsiz dağıtılmasına ya da hiç dağıtılmamasına sebep olanlar, şimdi ise her çalışanın yasal hakkı olan izin, istifa ve emeklilik hakkımızı gasp etmeye çalışanlar bizi hızla tüketmeye devam ediyor.

HASTALANDIK, TÜKENDİK, ÖLDÜK

Sağlık çalışanları olarak salgının başladığı ilk günden itibaren tüm riskleri ile salgınla mücadele ettik. Hukuksuz uzun çalışma saatlerinde çalıştık, koruyucu malzeme olmamasına rağmen çalıştık, izolasyon süremiz bitmemesine ve meslek hastalığı talebimiz karşılanmamasına rağmen hasta iken çalıştık, ailemizden uzak kalarak çalıştık, ek ödeme yapılmamasına rağmen çalıştık, bizler için bir aşı dahi temin edilmemesine rağmen çalıştık, hastalandık, tükendik, öldük.

Artık yeter diyoruz!

YASAKLAMALARLA BİZİ DAHA FAZLA TÜKETİYORSUNUZ

Pandemiyi yanlış yönettiniz: Pandemi hastanelere gerek kalmadan epidemiyolojinin gerekleri doğrultusunda enfeksiyon zinciri birinci basamakta kırılarak pekala kontrol altına alınabilirdi. Siz hastanelere yığılmalara, sağlık personelinin yorulmasına, tükenmişliğe sürüklenmesine sebep oldunuz. Şimdi yükümüz daha da arttı, sağlıkçıları dönüşümlü çalıştıracak şekilde gerektiğinde izin kullanmalarını teşvik edeceğinize, zorla çalıştırmaya kalkıyorsunuz. Yasaklamalar ile bizi daha fazla tüketiyorsunuz!

Çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi ve sağlık çalışanlarının korunması yetkililerinin sorumluluğu ve görevidir. Bizler izin, istifa, emeklilik haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz! Bunun için Türk Tabipleri Birliği ve sağlık emek örgütleri ile birlikte sağlık çalışanlarının hakları için sonuna kadar mücadele edeceğiz."

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA İSTİFA VE İZİN YASAĞI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanları ile ilgili yeni düzenlemeleri  hazırlanan yeni bir genelge ile 81 ilin valiliğine iletti. Buna göre merkez ve taşra teşkilatında görevli bütün personelin, "her ne sebeple olursa olsun" salgın sürecinde görevinden istifa talebinin kabul edilmeyeceği belirtildi. Yaş haddinden emekli olacaklar ile malulen emekli olacakların görevlerinden ayrılabilecekleri vurgulanan genelgede, kapsam dışındakilere ise emeklilik işlemi yapılmayacağı ifade edildi.

"Sağlık hizmetinde görevli sağlık işçilerinin, re'sen emeklilik işlemleri ile malulen emeklilik işlemleri yapılıp işten ayrılmaları sağlanacak, bunun haricinde ayrılmak isteyenlere müsaade edilmeyecek" denilen genelgede, atamalardaki kısıtlamalara da dikkat çekildi.

ATAMALARDA KISITLAMALAR

Bu çerçevede "eşinin emekliye ayrılmasından kaynaklı atama, öğrenim durumuna dayalı atama, alt ve üst hizmet bölgelerine atama ile karşılıklı yer değiştirme ve engelli durumundan yapılacak atamaların ikinci bir duyuruya kadar durdurulduğu" belirtildi.

Genelgede ayrıca sağlık tesislerinde görevdeyken başka kamu kurum ve kuruluşlarına atama talep edip de ataması yapılan personelin, ayrılmasının gerçekleşmeyeceği ifade edildi.

Başka kamu kurum ve kuruluşlarına atama talep eden personele bu süreçte onay verilmeyeceği vurgulanan genelgede, kamu hizmetinde ihtiyaç duyulan durumlarda Bakanlık tarafından zorunlu olarak iller arası geçici görevlendirilen personelin ise derhal ayrılışının yapılarak görevlendirildiği yere gitmesi sağlanacağı da valiliklere iletildi.

YILLIK VE ÜCRETSİZ İZİNLER DURDURULDU

Sağlık Bakanlığı, istisnalar dışında ücretsiz izinlerin de durdurulacağını açıkladı.

Evlilik, ölüm, analık, hastalık ve refakat gibi yasal mazeret izinleri hariç Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında çalışan bütün personelin de ikinci bir emre kadar yıllık izinleri durduruldu.

Radyoaktif ışınlarla çalışan personele verilmekle yükümlü olunan bir aylık sağlık izninin kurum amirlerinin uygun göreceği zamanda kullandırılacağı belirtilen genelgede, doğum sonrası alınan annelik izni sonrası ve sendikalarda yönetici pozisyonundan dolayı talep edilen ücretsiz izinler dışında personele ücretsiz izin verilmeyeceği vurgulandı.

TÜRKİYE'DE SON DURUM

Güncel verilere göre, son 24 saatte 127 bin 651 Kovid-19 testi yapıldı, 2 bin 209 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 76 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi, 1511 kişi iyileşti. Böylece Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 317 bin 519'a yükseldi. Toplam test sayısı 13 milyon 478 bin 452'ye ulaştı. Hasta sayısı 366 bin 208, vefat sayısı 9 bin 950, ağır hasta sayısı 1827, aktif hasta sayısı 38 bin 739 oldu. Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 5,0, yatak doluluk oranı yüzde 50,8, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 67,1, ventilatör doluluk oranı yüzde 33,4, ortalama temaslı tespit süresi 9 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,7 olarak kayıtlara geçti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *