Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgınını önlemek için açıklanan önlemlere yüzde yüz uyulması halinde salgının 2 ayda sona ereceğini, mevcut halin devamında ise 1 yılı aşabileceğini söyledi.
Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu programa Ankara stüdyolarından konuk olan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'deki vaka ve ölüm sayıları üzerinden genel bir tablo çizmek için çok erken olduğunu söyledi.
3 senaryo var
Türkiye'de salgının seyrini alınan önlemlere ne kadar uyulacağının belirleyeceğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hastalığın ne kadar sürede biteceğine ilişkin olarak da 3 senaryoyu anlattı.
Prof. Ceyhan'ın anlattığı ilk senaryo hiçbir önlemin olmadığı, okulların açık olduğu, herkesin günlük yaşamını sürdürdüğü bir Türkiye'ye aitti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu durumda salgının 2,5 ay gibi bir sürede sona ereceğini belirtti ve "Bu sürede insanların yüzde 50 kadarı hastalığı geçirir, sağlık sistemi çöker ve çok fazla sayıda ölüm olur" dedi.
Prof. Ceyhan, bütün önlemlere yüzde yüz uyulması, hiçbir açık verilmemesi, herkesin evine kapanması halinde ise salgının 2 ay içinde biteceğini vurguladı.
İki senaryonun ortasında kalmış bir ülkeyiz
Türkiye'nin bu iki senaryonun arasında bir noktada bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Bu durumda salgın bir, bir buçuk seneye uzayabilecek bir sürede bitebilir. Ne kadar kısa sürede biteceği de bizim kontrol tarafına ne kadar yakın olacağımıza bağlı. Örneği yüzde 95 uyarsak bu iş 3-4 ayda biter. Yüzde 70-80 uyarsak 7-8 ayda biter." diye konuştu.
Halkın bu kurallara ne kadar uyacağının bilinemediği için ne kadar sürede salgının biteceğinin bilinemediğini işaret eden Mehmet Ceyhan halkın önlemlere yüzde yüz uyması halinde ise ölümlerin çok az olacağını söyledi.
"Tedbirlere devam edilmeli"
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs tedbirlerinin hemen sonlanmayacağını ise Çin örneği ile açıkladı. Vuhan'da salgının sönümlendirildiğini ancak Çin 'in diğer bölgelerinde virüsün bulaşmadığı çok sayıda insan olduğunu ifade ederek, bu bölgelere ilişkin önlemlerin sürdüğünü işaret etti.
Salgının gerçek manada sonlanmasının ise ya tüm insanların virüsle enfekte olması ya da aşısının bulunup herkesin aşılanması ile mümkün olduğunu belirten Prof. Ceyhan, bir diğer ihtimalin ise 8 ayda mutasyon geçiren Sars'ta olduğu gibi Kovid-19'un da değişim geçirerek bulaşma özelliğini kaybetmesi olduğunun altını çizdi.