İzmir Seferihisar açıklarındaki 6.9'luk depremin ardından onlarca vatandaş, yıkılan binaların altında kalarak öldü. Depremde yıkılan Doğanlar ve Rıza Bey apartmanları hakkında ilçe belediyesinin 2012 ve 2018 yıllarında "çürük" raporu verdiği ortaya çıktı. Düzenlenen raporlarda her iki binanın da deprem riski taşıdığı belirtilirken, apartman sakinlerinin uyarıldığı iddia edildi.
Depremden yaklaşık 10 dakika sonra yıkılan Karagül Apartmanı'nın da çürük raporu olduğu ortaya çıktı. Hazırlanan tavsiye niteliğindeki raporda; binada diyagonal çatlaklar olduğu ve bazı çatlakların kirişlere doğru uzandığı bilgisi yer aldı. Her iki blokta çok katlı yapılar olması, zemin katının yüksek olması ve bölgenin zemin yapısının zayıf olması sebebiyle binanın depremde hasar riskinin fazla olduğu da raporda belirtildi. Raporda, apartmanın 1'inci katındaki çatlakların ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiğinin altı çizilirken, oluşan diyagonal çatlakların bazılarının kirişe doğru uzandığı da kaydedildi.
Belediyenin verdiği raporda, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Uyguluması'ndan kati rapor alınması için tavsiyede bulunulduğu belirtildi. Ancak bina sakinlerinin bu rapor için başvuru yapmadığı ifade edildi.
BAKANLIK: BİZE RAPOR GELMEDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bakanlığa ve İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne Bayraklı Belediyesi'nden ilçedeki binaların çürük olduğuna dair herhangi bir rapor veya yazı gelmediği belirtildi.
BAŞKAN SOYER: HASARLI BİNAYI YIKAMIYORUZ
İzmir’de onlarca can alan tabut yapılardan Rıza Bey ve Doğanlar apartmanları için ‘çürük’ kararı olmasına rağmen kazma vurulmaması yaşanan tıkanıklığı yine gündeme taşıdı. Belediye Başkanı Soyer "Biz hasarlı yapıyı yıkamıyoruz" demişti. Çevre Bakanı Kurum da facia sonrası yıkımın başladığını söylemesi, sistem hatasını bir kez daha gösterdi.
TMMOB: İMAR AFFI YASAKLANMALI
TMMOB ‘İzmir Depremi İlk Gözlem Raporu’ kamuoyu ile paylaşmıştı. Raporda şöyle denilmişti:
“Denetimsiz ve kaçak yapılaşmaya derhal son verilmelidir. İmar afları yasaklanmalıdır. İmar barışı adı altında ruhsatlandırılan tüm ruhsatlar iptal edilmelidir.
Mevcut yapı denetim sistemi, zeminle ilgili mühendislik çalışmalarının arazi denetimlerini kapsamalıdır. 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya konulan “Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı” geciktirilmeden uygulamaya konulmalıdır.”