Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Ara
Damga Gazetesi Gündem HDP'li Ali Kenanoğlu: Alevi köyünde yıkılan okulun yenisi neden yapılmadı?

HDP'li Ali Kenanoğlu: Alevi köyünde yıkılan okulun yenisi neden yapılmadı?

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu Sivas Merkez, Divriği, Yıldızeli ve Hafik ilçelerinde bulunan toplam 22 okulun depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yık-yap projesi kapsamına alındığını, bu kapsamda Alevilerin yaşadığı Yusufoğan'da yıkılan okulun yerine yenisinin yapılmadığını belirtti. Kenanoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a "Alevi köyü olan Yusufoğlan köy okulunun yıkılması ve yerine yenisinin yapılmayarak buranın öğrencilerinin daha az öğrenci mevcudu olan Sünni Güneykaya Köyüne taşımalı eğitime gön

Okunma Süresi: 3 dk

 HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, Sivas’ın Yıldızeli ilçesinin Yusufoğlan Köyü’ndeki okulun depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkıldıktan sonra yenisinin yapılmaması üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Sivas Merkez, Divriği, Yıldızeli ve Hafik ilçelerinde bulunan toplam 22 okulun depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yık-yap projesi kapsamına alındığını belirten Kenanolğu, Yıldızeli’ne bağlı Alevilerin yaşadığı Yusufoğlan Köyü İlköğretim Okulu’nun ise yıkılıp yerine yenisinin yapılmayarak buradaki öğrencilerin Güneykaya Köyü’nde taşımalı eğitime zorlandığını belirtti. Kenanoğlu önergesinde şöyle  dedi:

‘ÜÇ AYDIR BİR GELİŞME OLMADI’

Sivas Merkez, Divriği, Yıldızeli ve Hafik ilçelerinde bulunan toplam 22 okul depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yık-yap projesi kapsamına alınmıştır. Sivas Milli Eğitim Müdürlüğünce, söz konusu yıkım işlemlerinin haziran ayı içerisinde yapılacağı belirtilmiştir. Ancak edinilen bilgilere göre 3 aydır hiçbir gelişme olmamıştır. Pandemi nedeniyle tüm yurtta uzaktan eğitime mecbur bırakılan öğrencilerimiz ve aileleri, Sivas’ta ise başka bir sorunla karşı karşıya bulunmaktadır. Sivas’ta okula başlaması gereken öğrencilerin mağduriyeti bu yıkım kararları nedeniyle yeni eğitim yılında daha da katmerlenmiştir.

Örneğin, Sivas/Yıldızeli İlçesine bağlı Yusufoğlan Köyü’ndeki Yusufoğlan İlköğretim Okulu da yıkım kararı alınan okullardan birisidir. Yusufoğlan İlköğretim Okulunda ne yazık ki 3 aydır herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Yeni eğitim yılında öğrencilerin kayıt yaptırıp yaptırmayacağı, nerede eğitim göreceği gibi bir belirsizliklerle karşı karşıyadır.

Yusufoğlan Alevilerin yaşadığı bir köy olup, 800 nüfuslu bu köyün okulunda geçen dönem 81 öğrenci eğitim görmüştür. Hatta yıkım kararı alınan bu okula geçen yıl 100 bin TL civarında tadilat yapılmıştır. Yine edinilen bilgilere göre Yusufoğlan köyüne komşu Sünni vatandaşların yaşadığı Güneykaya köyüne yeni bir okul yapılmıştır ve buranın öğrenci sayısının azlığı nedeniyle Yusufoğlan köyünün okulu yıkılıp yerine yenisinin yapılmayacağı yetkililerce bildirilerek, bu köyün öğrencilerinin Güneykaya köyünde eğitim görmelerinin planlandığı anlaşılmaktadır.

‘ASİMİLASYON POLİTİKALARINI AKLA GETİRİYOR’

Bu durum, yıkım kararı alınan okullarda eğitim görmesi gereken öğrencileri taşımalı eğitim mecburiyetine sürüklemekte olup, yıllardır uygulanan asimilasyon politikalarının bir başka versiyonunu akıllara getirmektedir.

Dolayısıyla, yeni eğitim döneminin başlaması nedeniyle bu okulların yıkım kararlarının durdurularak, bir an önce eğitime hazır hale getirilmesi çalışmaları sonuçlandırılmadır.

Bu bağlamda;

1- Yeni eğitim öğretim yılında yıkım kararı verilen 22 okulda eğitim ve öğretime nasıl devam edilecektir?

2- Söz konusu okullardaki öğrenci sayısı kaçtır?

3- Bu öğrencilerin yıkım kararı alınan okullarda eğitim alamayıp, başka okullara yönlendirilmesi halinde oluşacak ekstra eğitim masrafları nedeniyle ailelere maddi destek sunulacak mıdır?

4- Çürük raporu verilerek yık-yap projesi kapsamına alınan okullarla 3 aylık dönem tatil dönemi boyunca neden bir çalışma yapılmamıştır?

5- Özellikle, Alevi köyü olan Yusufoğlan köy okulunun yıkılması ve yerine yenisinin yapılmayarak buranın öğrencilerinin daha az öğrenci mevcudu olan Sünni Güneykaya Köyüne taşımalı eğitime gönderilmek istenmesi ile ne amaçlanmaktadır?DUVAR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *