Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Ara
Damga Gazetesi Gündem CHP göz mü yumacaktı?

CHP göz mü yumacaktı?

Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin haziran ayı ikinci toplantısında konuşan CHP’li Meclis Üyesi Abdulcebar Barış, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasını eleştirdi.

Okunma Süresi: 4 dk

Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin haziran ayı ikinci toplantısında konuşan CHP’li Meclis Üyesi Abdulcebar Barış, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasını eleştirdi. Barış'a cevap veren AK Partili Muhammet Kaynar, belediye yasasının açık olduğunu, terörle ilişkili mahkumiyetlerde görevden alınan başkanın yerine meclisten atama yapılmadığını belirterek, “CHP olsaydı 2016'dan beri var olan bu kanun maddesini uygulamayacak mıydı?” diye sordu

Zeytinburnu belediye Meclisi’nin haziran ayı toplantısında söz alan CHP Meclis Üyesi Abdulcebar Barış, normalleşme süreci ve terör soruşturması kapsamında tutuklanan Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın yerine yapılan kayyum atamasını eleştirdi. Ne zaman normalleşmeden söz edilse, ‘eyvah yine bir felaket geliyor’ diye düşündüklerini ve korktuklarını dile getiren Barış, “Bu normalleşme süreci acaba Kürtleri kapsamıyor mu?” diye sordu. Barış, “Kürt sorunun çözeceğiz, analar ağlamayacak dediniz, sonuç taş üstüne taş, omuz üstüne baş bırakmayacağız sloganına döndü” dedi.

Herkes kanuna uyacak

CHP'li Abdulcebar Barış’a cevap veren Ak Partili Muhammet Kaynar, Hakkari Belediye Başkanı Akış'ın 2014 yılından beri terör örgütüne üye olmak, yönetmek, yardım etmek gibi suçlardan yargılandığını ve aynı suçtan yeni bir soruşturmanın da söz konusu olduğunu söyledi. Belediye kanunun 245. maddedesinin açık olduğunu ve bu kanunun 2016 yılından beri uygulandığını ifade eden Kaynar, konuyla ilgili siyasi eşleştirilerin yapılabileceğini ancak duruma hukuksuzluk ya da bir toplumun cezalandırılması olarak bakmanın yanlış olduğunu belirtti. Kaynar, “Kanunu çıkaran TBMM’dir ve millet tarafından seçilen bir Meclis'tir. Kanunlara herkes uyacak” dedi.

Ağır suçlamalar var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanı olduğu dönemde Siirt’te Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tavsiye edilen ve temel eserler arasında gösterilen ünlü bir şairin şiirini okuduğu için bu ülkede mahkum olduğunu ve Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırıldığını söyleyen Kaynar’a yanıt veren Abdulcebar Barış, “Biz onun için sokaklara çıktık” dedi. Kaynar ise “Burada şiir okumak, fikir beyan etmek, görüş açıklamak ya da siyasi mücadele ya da tavır yok. Terörle ilişkili çok ağır suçlamalar var. Kanun var. Yerine de Ak Partili biri değil, bu devletin Valisi görevlendirildi. Yapılan işlem hukuki süreçtir. Kanunda yazdığı şeklinde de ilerlemiştir” cevabını verdi.

Geçmişten örnek verdi

Konuyla ilgili söz alan CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Üsküdar da 2017 senesinde merhum Kadir Tokbaş’ın zorla istifa ettirilerek görevi bıraktığını, yine merhum Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un ağlayarak tehdit edildiğini söyleyip istifa ettiğini, kendisini gram sevmediği ABB Başkanı Melih Gökçek’in de aynı şekilde görevi bıraktığını hatırlatarak, “Demokrasilerde seçimle gelen, seçimle gider. Bundan en çok şikayet eden parti 1960 Menderesler’den başlayarak 28 Şubat’a kadar vesayet rejiminden en fazla şikayet eden ve gelinen noktada en fazla vesayeti uygulayan partidir Ak Parti” dedi. Üsküdar, “Bir belediye başkanı bir suç işleyip görevden alınsa ya da hastalansa, vefat etse, Meclisten biri seçilir. Son zamanlarda bir gelenek oldu. Ak Parti hala ders alamadı. Güneydoğu’da görevden aldığı her yerde aldığı oy oranını yarı yarıya düşürdü. Orada seçilmiş meclis üyeleri var ve ayrı sandıktan çıkarlar. Belediye kanunu diyor ki görevden alınma, ölüm ya da istifa halinde yerine meclisten biri seçilir ve devam eder. Bunun savunmak kendinizi inkardır” ifadelerini kullandı. CHP’li Meclis Üyesi Gülşen Kal Uzunyayla ise “Kayyumları kabul etmiyor, hayır diyoruz” diye konuştu.

756f08ae-82c7-4156-b4bd-a0e9f9de31d4.webp

CHP AYM'YE BAŞVURDU MU?

CHP'lilere cevap veren Muhammet Kaynar, “Bu ülkeden kimin ne kadar hakkı varsa Kürtlerin de o kadar hakkı var. Böyle bir ayrım yok, ayrım çıkarmaya çalışan insanlar var. Tamamen kanuni bir prosedür başka yerlere çekilmeye çalışılıyor. Burdan ekmek çıkmaz. 2016 yılında çıkan bir yasadır. Bu yasayla ilgili CHP Anayasa Mahkemesine başvurdu mu mesela merak ediyorum. Veya CHP iktidar olsaydı terör örgütüne yardım, yöneticilik veya üyelikten yargılanan insanlar aynı zamanda belediye başkanlığı yapmaya devam edecekler miydi? Kanunda uygulanması gereken bir prosedür var. Terör suçlarıyla ilgili yargılananlarda farklı bir düzenleme var. Terör dışındaki suçlardan yargılanıp mahkum edilenler veya seçilmeye engel teşkil edecek bir derecede ise vekil tayin ediliyor ve yeni başkanı Meclis seçiyor ama terörle ilişkili suçlada Meclis seçmiyor. Bu hukuki, bir ayrıntıdır. DEM Partililer söz konusu olduğunda kanun mu işlemesin? Kanun herkese uygulanıyor” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *