Dünya genelinde 39 ülke Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yönelik zulmünü yerinde incelemek için Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve bağımsız gözlemcilerin yerinde inceleme yapması için izin verilmesi çağrısına bulundu. Türkiye'nin bildiriye imza vermemesine Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (TÜRKİSTANDER) Başkanı Burhan Kavuncu Twitter hesabından tepki gösterdi.
Ortak açıklamaya Bosna Hersek ve Arnavutluk dışında nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan hiçbir ülkenin imza atmamasını eleştiren TÜRKİSTANDER Başkanı Kavuncu, "39 ülke Çin’i insan haklarına, özellikle Sincan ve Tibet’teki dini ve etnik azınlıklara saygı göstermeye çağırdı. İlk defa 2 müslüman ülke, Bosna ve Arnavutluk da Doğu Türkistan’a sahip çıktı. Bu, BM’de Çin’i suçlayan 2. bildiri. 2 bildiri de Çin tarafı yayınlamıştı.Türkiye seyirci kaldı" diyerek tepki gösterdi.
İMZA ATAN ÜLKELER
Almanya misyonunun yazdığı mektupta, ABD, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Haiti, Honduras, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Marshall Adaları Cumhuriyeti, Monaco, Nauru, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Palau, Polonya, Slovakya, Slovenya, İspanya , İsveç, İsviçre, İngiltere temsilcilerinin imzaları bulunuyor.
DOĞU TÜRKİSTAN'A TAM ERİŞİM TALEBİ
Ayrıca Çin'e gönderilen mektupta imzası bulunan 39 devlet, Pekin yönetiminden, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri üyelerinin de aralarında bulunacağı uluslararası bağımsız uzmanlar heyetine Doğu Türkistan'a "tam erişim" izni vermesini istedi.