Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Şiddetli yağmur
10°
Ara
Damga Genel Köy Kanununda Yeni Düzenlemeler! Ödemeler, 31 Aralık 2028 Tarihine Kadar Uzatıldı...

Köy Kanununda Yeni Düzenlemeler! Ödemeler, 31 Aralık 2028 Tarihine Kadar Uzatıldı...

5 Aralık'ta kabul edilen, "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" hakkında yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Artık köyde ev yapmak daha kolay! Geri ödeme tarihi 31 Aralık 2028'e kadar uzatıldı. İşte, kanun değişikliklerine dair detaylar...

Okunma Süresi: 2 dk

Resmi Gazete’de yayımlanan ve 5 Aralık 2024’te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’ndan geçirilen Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, köyde ikamet eden ve taşınmaz satın alarak ev yapmayan ihtiyaç sahiplerine önemli kolaylıklar getiriyor.

 

Köyde Ev Yapmayanlara Ek Süre Tanınıyor

Yeni düzenlemeye göre, köyde ikamet eden ve nüfusa kayıtlı olup, taşınmaz satın alarak ev yapmayan hak sahiplerine 31 Aralık 2024’e kadar tanınan sürenin bitiminden sonra, binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri için ek bir süre tanınıyor. Bu süre, 31 Aralık 2028’e kadar uzatıldı.

İzinsiz Yapılarla Mücadele Artıyor

Kanun ile birlikte, belediye sınırlarında ve dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arazilerde veya devletin tasarrufunda bulunan yerlerde yapılan izinsiz yapılar, yıkım kararı ile ortadan kaldırılabilecek. Yapılacak yıkım kararları, inşa aşamasındaki ya da iskan edilmiş olan izinsiz yapılar ve çevreleyen duvar, tel örgü gibi yapıların tamamını kapsayacak. Yıkım işlemleri için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idareleri yetkili olacak.

Yapı Denetim Kuruluşlarına Yeni Düzenleme

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşlarının sayısını belirleyecek. Ayrıca, yapı denetim kuruluşlarına uygulanacak idari para cezaları da netleştirildi. Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 50’sinden fazla olan durumlarda, cezalar 50 bin liradan fazla olacak.

Coğrafi Veri İzinleri Artık Bakanlık Onayına Tabi

Kanun, Türkiye’ye ait coğrafi verilerin toplanması, üretilmesi, paylaşılması veya satılmasına dair düzenlemeler de getiriyor. Bu faaliyetlerin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın iznine tabi olması şartı getirilirken, izin belgesinin geçerlilik süresi ise bir yıldan az, beş yıldan fazla olamayacak şekilde belirlenecek.

Bu değişiklikler, köy yerleşimlerinin gelişimine katkı sağlayacak, izinsiz yapılaşmayı engelleyecek ve coğrafi veri kullanımını daha düzenli bir hale getirecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *