Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Ara
Damga Ekonomi EYT'liler için merak edilen 3 soru cevabını buldu!

EYT'liler için merak edilen 3 soru cevabını buldu!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) çalışmasında devam eden sürecin nasıl sonlanacağı ve hangi kararların alınacağı merak konusu. Vatandaşlar sürekli olarak SGK'da yoğunluk oluşturarak durumlarını öğrenmek amacında. Peki EYT kapsamında emeklilik hakkını kazanan kişileri işveren işten çıkmaya zorlayabilir mi? İşte detaylar...

Okunma Süresi: 2 dk

Milyonları yakından ilgilendiren ve yakından takip edilen EYT ile alakalı birçok konu gündeme geliyor. İş hayatlarını ve emekliliklerini düşünen pek çok kişi her gün araştırmalarda bulunarak gelişmeleri yakından takip ediyor. Doğum borçlanması, askerlik borçlanması ve hizmet birleştirme yapmak isteyen kişiler, başvuru için sıralarının gelmesini bekliyor. Peki EYT kapsamında emeklilik hakkını kazanan kişileri işveren işten çıkmaya zorlayabilir mi?


 

İşveren işten çıkmaya zorlayabilir mi?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “EYT kapsamında kişi emekli olacaksa kişinin harekete geçmesiyle olacak. Burada kişi ilk önce SGK’ya başvurup orada işten çıkış bildirgesi alacak. Bu bildirgeyi işverene verecek. İşveren de bu kapsamda emeklilik işlemlerini yapacak. Ama işveren kişiyi emekli olmaya zorlayamaz. Emeklilik hakkını kullanma yetkisi tamamen kişinin kendisindedir. Ayrıca işveren çalışanını farklı sebeplerle ya da değil, işten çıkarabilir. Bu kapsamda kişi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.


Askerlik borçlanması ile EYT kapsamına girilebilir mi?

Askerlik borçlanması yasal olarak yapıldığında hem sigortalılık süresini öne çeker hem de borçlanmanın yapıldığı kadar fazla prim ödemesinin yapılmasına olanak sağlar. Bu kapsamda askerlik borçlanması ve diğer borçlanmaları yapacak kişilerin yeni yıl gelmeden bir an önce borçlanması gerekiyor. Çünkü asgari ücretin yeni yılda artmasıyla beraber borçlanma tutarları da artacaktır.


8/9/1999 tarihinden sonra ilk defa çalışmaya başlayan ve prim gününü dolduranlar EYT kapsamında emekli olabilecek mi?

8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girenler için bazı borçlanma haklarıyla beraber bu süre geriye çekilebiliyor. Bunun haricindeki diğer borçlanmalar emeklilik başlangıç süresini geriye çekmiyor. Bunlar nelerdir? Askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanma, avukatların staj borçlanması, tutuklu ve hükümlü olup suçsuz olduğu anlaşılanların bu süreleri, süreli sözleşmeli personellerin ay içerisinde çalışmadığı zamanların borçlanması, siyasi olarak seçim için işten ayrılıp tekrar işine iade edilenlerin arasındaki zamanı borçlanabilir. Bu sayede emeklilik süresi 8 Eylül 1999’dan sonra olsa bile borçlanma süresince geriye çekilebilir.”

Milliyet

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *