Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Şura Meclisi Güvenlik ve Askeri İşler Komitesi tarafından yapılan incelemenin ardından "bayrak sistemi değişikliği" yasa tasarısı kabul edildi.
Habere göre kararın Kral Selman bin Abdulaziz tarafından onaylanması bekleniyor. Suudi Arabistan'ın Eş-Şarku'l-Avsat gazetesinde yer alan haberde de söz konusu değişikliğin, bayrak, arma ve milli marş sistemiyle sınırlı olacağı, içerik ve şekline dokunulmayacağı ve konseyin öneriyi Kral Selman'a sunacağı kaydedildi.
DEĞİŞİKLİK SİSTEMSEL OLACAK
Gazetede yer alan haberde, değişikliği sunan Sa'd el-Uteybi, tasarının, "yasaların ve düzenlemelerin geliştirilmesini ve milli marşı tanımlayan ve hükümlerini detaylandıran sistemin eksikliğine ilişkin yasama boşluğunun doldurulmasını" hedeflediğini söyledi.
Suudi Arabistan El-Yevm gazetesi de bayrak, arma ve milli marş sistemindeki değişikliğin, içerikte bir değişikliği kapsamadığını ve sistemsel bir değişiklik olduğunu yazdı. Haberde ayrıca ülkenin bayrağı ve Kelime-i Tevhid'in karşı karşıya kalabileceği durumlara yönelik gereken korumanın güçlendirilmesinin hedeflendiği belirtildi.
KARAR 49 YIL ÖNCE ALINMIŞTI
Suudi Arabistan'da şu ana kadar yürürlükte olan bayrak, arma ve milli marş sistemi, 1973 yılında kraliyet tarafından yayımlanan kararnameyle kabul edilmişti. Mecvut sistemde, bayrağın tanımı, resmi toplantı ve törenlerde nasıl konulacağı ve bayrağa yönelik ihlallere ilişkin hapis ve para cezaları da açıklanmaktadır.
Suudi Arabistan'ın önde gelen haber sitelerinden Sabq'ın aktardığı habere göre, Şura Meclisi ülke bayrağının, armasının ve ulusal marşının değiştirilmesine yönelik karar taslağını oy çokluğuyla onayladı. Haberde '2030 vizyonu' kapsamında ülkenin son yıllarda büyük bir değişime sahne olduğuna, bayrağın değişmesi ve resmi bir kanunla bayrak, arma ve ulusal marşın belirlenmesinin gerekliliğine vurgu yapıldı. Bayrağın ne şekilde değiştirileceği bilinmiyor.
KELİME-İ TEVHİD VE KILIÇ SİMGESİ
Bazı yorumlara göre bayrağın şekli ve içeriği genel olarak sabit tutulacak ve bayrağın standartlarının belirlenmesi için kanun yapılacak. Ancak bazı yorumlarda, bayrakta yer alan kelime-i tevhid ve kılıç simgesinin kaldırılabileceği, bayrağın sadece yeşil bir zeminden ibaret hale getirilebileceği de öne sürüldü.