Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Damga Dünya Güney Kore’nin Yaşlanan Nüfusu: “Süper Yaşlı Toplum” Olarak Sınıflandırıldı

Güney Kore’nin Yaşlanan Nüfusu: “Süper Yaşlı Toplum” Olarak Sınıflandırıldı

Güney Kore İçişleri Bakanlığı, nüfusun beşte birinin 65 yaş ve üstü olduğunu belirterek, ülkenin "süper yaşlı toplum" sınıfına girdiğini duyurdu.

MUHABİR: Lerzan Özder
Okunma Süresi: 1 dk

Güney Kore, nüfusunun yüzde 20’si 65 yaş ve üzeri kişilerden oluşarak “süper yaşlı toplum”oldu. 2023 itibariyle 10,24 milyon kişiyi kapsayan bu yaşlı nüfus, ülke genelinde büyük bir demografik değişimin habercisi.

2008 yılında sadece 4,94 milyon olan yaşlı nüfus, 2019'da %15 seviyesine çıkmıştı. Bu yıl itibariyle ise yaşlı nüfusun oranı %19,05'e ulaşarak, Güney Kore'yi "yaşlı toplum" kategorisinden "süper yaşlı toplum"a taşıdı.

Birleşmiş Milletler Sınıflandırması: Süper Yaşlı Toplum Ne Anlama Geliyor?

Birleşmiş Milletler'e göre, 65 yaş ve üzeri kişilerin nüfusun %7'sini geçtiği ülkeler "yaşlanan toplum", %14'ünü geçtiği ülkeler "yaşlı toplum" olarak kabul ediliyor. Ancak %20'yi aşan ülkeler ise "süper yaşlı toplum" olarak sınıflandırılıyor. 

Sosyoekonomik Etkiler

Güney Kore, 2023 yılında dünya genelindeki en düşük doğum oranlarından birine sahip ülkeler arasında yer aldı. 0,72 ile rekor düşük doğum oranı, ülkenin gelecekteki iş gücü ve sosyal güvenlik sistemlerini doğrudan etkileyebilir. 

İçişleri Bakanlığı, nüfus odaklı yeni bir bakanlık kurarak, yaşlanan nüfusla ilgili alınacak tedbirlerin acil olduğunu vurguladı. Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte, sosyal hizmetler, sağlık sistemleri ve iş gücü pazarında ciddi reformlara ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *