2024 yılı boyunca Rekabet Kurumu, iş dünyasında adil rekabetin sağlanması adına titiz bir şekilde denetimler gerçekleştirdi. Bu yıl 7,7 milyar lira tutarında para cezası kesildi. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, özellikle düşük ve orta gelirli vatandaşların harcamalarını etkileyen sektörlere odaklandıklarını belirtti.
2024’te Rekabet Kurumu, 520 dosyayı sonuçlandırarak 156’sında rekabet ihlali tespit etti. Küle, yalnızca 5 dosyada ihlal bulunmadığını ve bu durumun kurumun titiz çalışmasının bir göstergesi olduğunu belirtti. Rekabet ihlali tespit edilen dosyaların 87’sinde uzlaşma sağlandı, 18 dosyada ise ceza uygulandı.
Bu yıl Rekabet Kurumu, 295 birleşme ve devralma işlemi üzerinde inceleme yaptı. Geçen yıla göre işlem sayısının arttığına dikkat çeken Küle, bazı işlemlerin rekabeti olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle reddedildiğini söyledi. Rekabeti tehdit eden durumların engellenmesi adına önemli kararlar alındı.
Rekabet Kurumu, 2024’te gıda, tarım, sağlık, inşaat, kimyasal ürünler, tekstil, bilişim ve eğitim gibi sektörleri mercek altına aldı. Ayrıca, enerji, finans, elektrikli araç şarj altyapısı ve gıda kontrol laboratuvarları gibi yeni alanlara da odaklandı. Küle, "Düşük ve orta gelirli vatandaşları etkileyen sektörler her zaman önceliğimiz olacak" dedi.
2024 yılında yapay zeka ve diğer gelişen teknolojilerin denetim süreçlerine entegre edilmesi planlanıyor. Küle, Rekabet Kurumu’nun sektör taramaları ve mevzuat güncellemeleriyle etkinliğini artırmayı hedeflediğini vurguladı. Kurum ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki ekonomik sorunları rekabet hukuku çerçevesinde incelemeye devam ediyor.
Rekabet Kurumu, 2025 yılına yönelik kararlılığını sürdüreceğini duyurdu. Başkan Birol Küle, "Vatandaşlarımızın daha kaliteli ve uygun fiyatlı ürünlere ulaşması için çalışmalarımıza devam edeceğiz" diyerek, rekabetin güçlendirilmesi adına önümüzdeki yıl da yoğun denetimlerin yapılacağını ifade etti.