Aksaray’daki Mehmetçik İlköğretim Okulu’nda bir grup veli ile okul idaresinin özel eğitim sınıfındaki öğrencilere karşı takındıkları tavır ve yaklaşımları ülkemizde gündemi oluşturmuştu. Hatta veliler Otizmli çocukların, okulda eğitim gören diğer öğrencilerin ‘psikolojisini kötü etkilediğini’ savunarak özel eğitim sınıfının kapatılması yönünde eylemler düzenlemiş ve protestoları sosyal medyanında gündemine oturmuştu. Damga Gazetesi Tekirdağ Temsilcisi olarak, Trakya’da örnek okul olarak gösterilen Tekirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ziyarette bulunduk. Eğitim ve öğretim çalışmalarını yerinde gözlemleyerek, öğretmen, öğrenci ve velilerle görüştük. Tekirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kaynaşma projesi ile karma eğitim gören öğrenciler ile özel birey konumundaki öğrenciler başarılı eğitim alarak hayata hazırlanıyorlar.
Öğrenciler öğretmenler birlik içinde
Öğrenciler, öğretmenler ve veliler tam bir birlik ve beraberlik içerisinde hareket ediyorlar. Fiziksel engelli ve otistik öğrenciler için her şey düşünülmüş ve fiziki şartlar düzenlenmiş. Okul ve çalışmaları hakkında Damga Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan okul müdürü İbrahim Çakal; “Okulumuz mesleki ve teknik eğitim veren bir okuldur. Bünyesinde Bilişim Teknolojisi, Elektrik ve elektronik Teknolojisi, Maden Teknolojisi, Makine teknolojisi, Metal Teknolojisi, Mobilya ve iç Mekan Tasarımı, Motorlu araçlar teknolojisi, Yenilebilir enerji Teknolojileri , Kimya ve Tekstil Teknolojisi alanları vardır. Okulumuz Ulusal ve uluslararası mesleki yeterliği kabul gören, yenilikçi, girişimci, ekonomiye değer katan, kalite değerleri ile nitelikli iş gücü yetiştiren lider bir kurum olma çabasındadır. Bu yolda emin adımlarla ilerlemektedir. 668 öğrencisi olan okulumuzda özel eğitim alan 8 öğrenci, kaynaştırma eğitiminde 18 öğrenci eğitimine devam ederken açılan kurslara mezun olan öğrenciler bile yeniden gelme isteğini görüyoruz. Okulumuzda tam zamanlı kaynaştırma eğitimi alan öğrencilere ihtiyaç duydukları bireysel eğitim verilmektedir. Ayrıca ihtiyaca yönelik olarak fiziki şartlar da düzenlenmiştir. Bu özel çocuklarımız burada bisiklete biniyor, basketbol ve masa tenisi oynayabiliyor. Atölyemizde ahşap çalışmaları yapabiliyorlar. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanı bünyesinde, özel eğitim sınıflarımız mevcuttur. Bu özel çocuklarımızla harika etkinliklere ve projelere imza attık. Geçen yıl Beden eğitimi öğretmenimiz koordinatörlüğünde ‘Step ile engellere stop’ projemizle eğitimde iyi örneklerde il 1'ncisiolduk. Ayrıca Ankara’da düzenlenen Ahşap Oyuncak yarışmasına da katıldık. Bu yıl da ‘Engele pedal bas’ ile başarılarımızı devam ettirmek istiyoruz” dedi.
Planlı ve profesyonel eğitim
Okul müdürü Çakal sözlerinin devamında; “İnsanların dünyaya geldikleri andan itibaren yerine getirmesi gereken farklı gelişim görevleri vardır. Hayatımızın çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde biz farkında olmasak bile birçok gelişim görevini tamamlarız. Bilişsel gelişim, duyuşsal gelişim ve fiziksel gelişim bu görevlerin bir bütün halinde tamamlanmasıyla oluşmaya başlar. Özel gereksinimli bireyler ise ancak; Planlı ve profesyonel bir eğitimle gelişim görevlerini tamamlayabilir. Öğrencilerimize bireysel eğitim planları esas alınarak ihtiyacı olan eğitim vermekteyiz. Akademik becerileri yanı sıra yaşamsal ve sosyal becerileri geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Okulumuzun kütüphane, laboratuvar ve atölyeleri aktif olarak kullanmaktayız. Bunun yanında özel çocuklarımızı, yıl içinde farklı aktiviteler ve etkinlikler ile okulda ve okul dışında çevresiyle kaynaştırma çabası içerisindeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün belirttiği gibi, ‘Eğitimde feda edilecek tek bir fert yoktur’. ilkesiyle öğretmenlerimizin ve velilerimizin desteğiyle Mesleki özel eğitim vermeye devam ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı. YÜKSEL ARSLAN
Okunma Süresi: 3 dk
Kaan Ayhan’ın Eşi Kim, Kaç Çocuğu Var? Aylin Betül Ayhan Kimdir, Kaç Yaşında, Boyu Kaç, Nereli, Instagram?
#Magazin / 25 Kasım 2024
Malatya'da korkutan deprem!
#Deprem / 25 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *