Sivil toplum kuruluşlarının yerel ve merkezi düzeyde karar alma süreçlerine daha etkin katılımı güçlü bir demokratik yapının temel taşlarını oluşturuyor. Etkin katılımın sağlıklı işleyebilmesi içinse hem kamu kurumları hem de sivil toplumun aralarındaki iletişimi, karşılıklı anlayışı ve iş birliğini güçlendirmeleri gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ortak finansmanıyla hayata geçirilen ve T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Kamu-STK İş Birliği Projesi de bu ihtiyaca yanıt olacak bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
20 pilot il belirlendi
Kamu-STK İş Birliği Projesi kapsamında hayata geçirilen faaliyetlerden biri de Türkiye’nin 20 pilot ilinde düzenlenen Sivil Toplum Günleri. Bu toplantılar, aralarında valilik, belediye, kalkınma ajansları, merkezi yönetimlerinin il temsilcileri, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı 100’e yakın temsilciye ev sahipliği yapıyor. İlki 9-10 Nisan tarihlerinde Bursa’da gerçekleşen Sivil Toplum Günleri en son 05-06 Mart 2019 tarihinde Van’da düzenlendi. İki gün süren ve katılımcılar arasında etkili iletişimin temellerinin atıldığı bu etkinlikler, İstanbul’da düzenlenecek toplantıyla tamamlanıyor.
Sivil toplumun önemi
İstanbul Sivil Toplum Günleri, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İzzet Güven’in konuşmalarıyla başladı. Program süresince, katılımcılara sivil toplum kavramı ve sivil toplumun öneminden bahsedildi. Kamu ile sivil toplum arasındaki iletişim ve iş birliğinin arttırılmasına yönelik iyi uygulama örnekleri ve yurtdışına yapılan çalışma ziyaretlerinden edinilen izlenimler paylaşıldı. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı bütçesinden derneklere proje karşılığı yapılan desteklere ilişkin bilgilendirme ile Avrupa Birliği hibeleri konusunda detaylı sunumlar yapıldı. Devamında ise, kamu sektörü ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin mevcut durumunun değerlendirildiği bir panel düzenlendi.
İyi örnekler paylaşıldı
Moderatörlüğünü Proje Teknik Destek Ekibinden Ferda Öztürk’ün gerçekleştirdiği panelde İstanbul Kadın ve Kadın Kuruluşları Derneği (IKADDER) Yönetim Kurulu Başkanı Funda Akyol; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Ali Fuat Karaman; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi - Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel ile Çocuk ve Gelecek Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Elif Esen konuşmacı olarak yer aldı. Kamu – STK iş birliğinin önündeki engeller ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin sunulduğu panel oturumunda iş birliğine dair iyi uygulama örnekleri de paylaşıldı.
Diyalog için özel çalışma
Programın ilk gününde, katılımcılar atölye çalışmaları aracılığıyla STK’ların sorumlulukları ve yardım toplama; işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik çözüm önerileri ve proje ortaklığı geliştirme; STK’ların sorunları ve ihtiyaçları ile kamu ve STK’lar arası iletişim ve diyalog konularında bölgelerine özel bir çalışma gerçekleştirip, yol haritası ortaya koydu. Sivil Toplum Günleri, STK’lar ve kamu sektörü temsilcilerinin görüş alışverişinde bulunmasına, birbirlerinin çalışma dinamiklerini anlamasına, yerel düzeyde ileriye dönük etkileşimlerde istifade edilebilecek verimli iş birliği yolları ve iletişim kanalları geliştirmeye yönelik bir platform olarak tasarlandı. Etkinlikte bu amaçla il genelinde faaliyetlerini sürdüren STK’ların çalışmalarını tanıtabileceği oturumlar da düzelendi.
Okunma Süresi: 3 dk
Göztepe'de müthiş geri dönüş! Beşiktaş yıkıldı: 3-2
#Spor / 24 Kasım 2024
Ege Karabenli Kaç Yaşında, Boyu, Kilosu, Aslen Nereli, Instagram, Sevgilisi Var mı?
#Kimdir? / 24 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *